Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat ieri, că municipiul Craiova a intrat oficial în cursa pentru titlu de Capitală Culturală Europeană din anul 2021. În competiţie, până la această oră, au mai intrat oraşele Cluj, Iaşi, Arad şi Timişoara. Lia Olguţa Vasilescu este conştientă că lupta va fi grea, dar în acelaşi timp spune că se merită ca municipalitatea să depună toate eforturile, pentru că investiţiile în cultură şi în învăţământ ar fi foarte mari. Oraşul Sibiu, când a fost Capitală Culturală Europeană, în 2007, a absorbit 500 de milioane de euro.
Anunţul că municipiul Craiova a intrat în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 20121 a fost făcut de către primarul Lia Olguţa Vasilescu în alocuţiunea rostită cu ocazia depunerilor de coroane la statuia domnitorului Mihai Viteazul. „Profit de aceste moment prilejuit de Zilele Mihai Viteazul pentru a anunţa în mod oficial că şi Craiova a intrat în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, aşa cum a fost şi Sibiu acum câţiva ani. Ştiu că va fi o competiţie dură, pentru că au intrat în competiţie Timişoara, Cluj, Iaşi, Arad, şi începând de astăzi şi Craiova. Avem foarte multe argumente solide pentru a ne lupta. Investiţiile în cultură şi educaţie sunt prea mici. Vom avea prilejul de a face de acum încolo de a face mai multe investiţii în cultură. Aceste investiţii la rândul lor ne voraduce foarte mulţi bani. Sibiul a reuşit să atragă 500 de milioane de euro în calitatea pe care a avut-o deCapitală Culturală Europea nă. Sunt convinsă că şi Craiova va putea să facă acest lucru” a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Edilul a mai spus că este convinsă că Zilele „Mihai Viteazul” va aduce multe puncte proiectului iniţiat:” Festivalul Mihai Viteazul ne va aduce foarte multe puncte în bătălia în care am intrat. Vă mulţumesc şi vă învit să fiţi alături de municipalitate”.
Nu a existat Capitală Culturală sub 15 milioane de euro alocaţi evenimentelor
Pentru a îndeplinii condiţiile de Capitală Culturală Europeană, un oraş „trebuie să împletească ofertelor culturale, cu zona educaţională, cu zona cercetării, cu partea socială, cu tot ceea ce înseamnă infrastructură, nu numai culturală”, conform lui Constantin Chiriac care a fost de două ori preşedinte al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi „creierul” manifestărilor din 2007 de la Sibiu. Prima evaluare a oraşului din România de către juriul european se va face în august-septembrie 2015. Un timp foarte scurt conform specialiştilor în domeniu. „Doi ani e o perioadă foarte scurtă pentru a te pregăti la modul foarte serios, pentru că dosarul care trebuie depus trebuie să prevadă tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acelui proiect, începând din această clipă, 2014, cel mai târziu, până în 2025, inclusiv, în care nu poţi să minţi. Trebuie să vii cu bugete, trebuie să vii cu acţiuni, cu linii de forţă, cu o politică culturală la nivelul acelui oraş şi eventual, şi lucrul acesta este menţionat, la nivelul acelei regiuni. De asemenea, impactul, dezvoltarea sustenabilă, cele două dimensiuni fundamentale, “Oraşul şi Locuitorii”, felul în care se implică oraşul şi locuitorii, artiştii şi dimensiunea europeană a acelui proiect, care presupune exemplaritatea culturii româneşti şi a tuturor formelor de cultură, de provenienţă românească, în Europa şi reflectarea diversităţii europene, la nivelul sărbătorii pe care o anvizajează acel moment, care trebuie să aibă o continuitate serioasă. Cele două dimensiuni pe care le cere imperativ programul 2014-2020, crearea noului public şi integrarea minorităţilor, cu o focalizare specială, pentru că nu s-a putut pune numai problema ţiganilor, dar este o problemă uriaşă şi din această cauză s-a notificat această integrare a minorităţilor. Sunt probleme serioase care trebuie luate în dezbatere, aici trebuie să fie o decizie a Guvernului, după care implementarea prin Ministerul Culturii a competiţiei. Orice an de pronunţare nu este binevenit. Trebuie asigurată egalitate de şanse tuturor comunităţilor”, declara în luna aprilie, pentru realitatea.net, Constantin Chiriac, care mai spune că până acum nu a existat nici o Capitală Culturală sub 15 milioane de euro alocaţi evenimentelor pentru anul respectiv. „Nu vorbesc de pregătire şi partea post eveniment, pentru că asta este luată foarte serios în considerare. Dacă tu faci, vezi Doamne, un foc de artificii şi multe lumini şi tot felul de sărbători în anul respectiv, dar anul viitor s-a tăiat bugetul şi anii viitori la fel şi nu se mai face nimic, în mod cert acea capitală culturală nu este luată în considerare”, spune Chiriac.