Deţinuţi pentru o zi

0
330

Penitenciarul Craiova îşi redeschide săptămâna viitoare porţile în cadrul unui proiect mai vechi de colaborare cu unităţile de învăţământ craiovene. După ce în toamna anului trecut opt elevi de la Liceul „Tudor Arghezi” s-au transpus pentru o zi în rolul deţinuţilor încarceraţi la penitenciar, printr-un experiment asemenător vor trece de această dată liceenii de la Grupul Şcolar Industrial Energetic din Craiova.

„O zi în penitenciar” nu este doar o încercare de a satisface curiozitatea unor tineri care nu au mai trecut până acum pragul unei închisori ci mai degrabă o iniţiativă care îşi propune să-i ţină pe adolescenţi departe de infracţiuni. În aceeaşi măsură este, însă, un experiment şi pentru penitenciar care încearcă să se implice tot mai mult în acţiuni alături de societatea civilă. Joaca de-a închisoarea este totuşi cât se poate de serioasă şi se derulează în mai multe penitenciare din ţară în cadrul unui proiect susţinut de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Programul „O zi în penitenciar” a fost conceput cu scopul de a preveni delicvenţa juvenilă şi infracţionalitatea în rândul tinerilor. Proiectul vizează ca finalitate sensibilizarea tinerilor în vederea exercitării unui spirit civic responsabil şi a prevenirii delicvenţei prin asigurarea implicării persoanelor private de libertate din penitenciar. Programul este dezvoltat în cadrul proiectului POS DRU „Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informare a societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar” şi reprezintă o adaptare a proiectului „O zi în închisoare”, aplicat în penitenciarele din Portugalia, în colaborare cu instituţiile şcolare.

Un grup de liceeni va petrece o zi în închisoare

Practic un grup de elevi va intra în rolul deţinuţilor pentru câteva ore: vor trebui să respecte un program strict şi vor face cunoştinţă cu rigorile şi regulile unei închisori de maximă siguranţă. La fel ca adevăraţii deţinuţi, liceenii vor primi masa în penitenciar, vor lua parte la diverse activităţi şi, nu în ultimul rând, vor avea ocazia să vadă o parte din spaţiile pe care le frecventează persoanele private de libertate. Întreaga acţiune se va desfăşura pe bază de voluntariat, iar pe durata celor câteva ore petrecute în penitenciar, cadrele unităţii îi vor supraveghea în permanenţă pe oaspeţi. „Penitenciarul Craiova manifestă deschidere dar şi dorinţa de a colabora cu instituţii din comunitatea locală, recunoscând astfel importanţa încheierii de parteneriate cu acestea. Obiectivele urmărite prin aplicarea acestui program sunt conştientizarea consecinţelor adoptării unor comportamente deviante, a efectelor privării de libertate în vederea stimulării deciziilor conştiente şi responsabile în conturarea viitorului adolescenţilor”, a declarat subcomisar Denisa Ganea, purtător de cuvânt al Penitenciarului Craiova.

Vizita la Penitenciarul Craiova, programată săptămâna viitoare

Programul este structurat în trei etape şi presupune implicarea directă a cadrelor didactice şi elevilor, a personalului din penitenciar şi a persoanelor private de libertate. Reprezentanţii Penitenciarului Craiova au stabilit ca momentul cel mai important din cadrul programului să aibă loc în cursul săptămânii viitoare. Atunci, un grup de elevi ai Grupului Şcolar Industrial Energetic din Craiova va efectua vizita propriu-zisă în unitatea penitenciar, experimentând la propriu activităţile desfăşurate într-o zi obişnuită de detenţie de către o persoană privată de libertate.

Această iniţiativă este în primul rând o ocazie pentru liceeni, dar şi pentru deţinuţii închişi la Penitenciarul Craiova să discute deschis despre consecinţele directe ale faptelor antisociale. Derularea acestui proiect permite, însă, grupului de elevi de la „Energetic” să trăiască o experienţă mai puţin obişnuită care să-i responsabilizeze în viaţa de zi cu zi. Nu în ultimul rând şi persoanele private de libertate vor fi sprijinite în vederea reintegrării în societate investind în propria lor resocializare şi reabilitare.