Gală de excepţie, la deschiderea oficială a fazei finale a Olimpiadei Naţionale la Matematică, în Craiova

0
1759

Aseară, într-un cadru festiv, la Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova s-a deschis, oficial, faza finală a Olimpiadei Naţionale de Matematică, cea de-a 73 – ediţie, pentru ciclul liceal, prima organizată la Craiova, după 42 de ani. Simultan, s-au  deschis şi competiţiile la Braşov (pentru elevii din clasele V – VI), respectiv Slobozia ( clasele VII – VIII) . În total, la cele trei cicluri de învăţământ , din Dolj participă 21 de elevi, la Craiova fiind prezenţi şase. La deschiderea oficială a olimpiadei a participat online și ministrul Educației, care a precizat că matematica este esențială pentru tot ceea ce înseamnă viitorul. În ceea ce priveşte competiţia din Bănie, sunt prezenţi 366 de elevi din toată ţara.

La Craiova, manifestarea a fost deschisă de prof. Ana Elisabeta Naghi, din partea Ministerului Educaţiei. Peste 700 de elevi participă în această săptămână, la toate ciclurile de învăţământ, la Olimpiada Națională de Matematică. Ei au fost aleși din 9.000 de elevi care au participat la etapele județene și locale. Dintre cei mai buni olimpici se vor selecta elevii care vor reprezenta România la competițiile internationale de matematică. ”Ialomița, Brașov și Dolj sunt, pentru câteva zilele, județele care se bucură de prezența celor mai buni dintre cei aproape 9.000 de elevi care au susținut etapele anterioare ale acestei competiții. Printre ei și cei care vor reprezenta România la competițiile internaționale de profil, unde țara noastră, știm cu toții, obține constant rezultate cu care ne mândrim. Matematica este o disciplină care se regăsește în toate aspectele vieții noastre, de la dezvoltarea gândirii logice și o mai bună înțelegere a realității înconjurătoare, până la arta, tehnologie sau analiză științifică, domenii în care cunoștințele se completează. Trăim și vedem cu toții asta. Și o societate în care progresul tehnologic este extrem de rapid și este o certitudine faptul că matematica este esențială pentru tot ce înseamnă tehnologiile viitorului, care vor continua să schimbe atât societatea, cât și politicile economice sau educaționale în contextul globalizării și al progresului științific accelerat”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a avut și un mesaj pentru elevi: ”Într-o lume în care ce este vremelnic la modă impune atitudini, să fiți convinși că performanța în științe este un bun care nu se demodează niciodată”.

Elita viitorilor matematicieni se întruneşte la Craiova

”După 42 de ani, cea de a 73-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică se desfășoară, din nou, la Craiova. Suntem deosebit de onorați să găzduim acest eveniment, o competiție a inteligenței și a creativității, care va permite tinerilor talentați din întreaga țară să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare. De asemenea, organizarea la Craiova a acestei olimpiade este concluzia unor eforturi anterioare ale Școlii de Matematică din județul nostru, susținută prin rezultatele de excepție obținute de-a lungul timpului, precum și prin traiectoria deosebită a absolvenților de liceu care și-au îmbrățișat domeniul celei mai vechi dintre științe, pornind în căutarea unui limbaj matematic precis și lăsând amprenta peste timpuri la nivelul matematicii mondiale. Olimpiada de Matematică este prilejul perfect pentru a demonstra că matematicile pun în joc puteri sufletești care nu sunt cu mult diferite de cele solicitate de poezie și de arte, așa cum spunea Ion Barbu”, a precizat prof. dr.  Daniel Alexandru Ion, inspector – general al învăţământului doljan.

Aprecieri de peste tot

Aşa cum aminteam, a fost o manifestare de excepţie, iar aprecierile au venit din toate părţile. Universitatea din Craiova şi-a prezentat mesajul prin prof. univ. dr. ing. Dan Selişteanu, prorector Cercetare ştiinţifică şi relaţii cu mediul economic, şi prin prof. dr. Ionel Rovenţa, şeful Departamentului de Matematică din cadrul instituţiei de învăţământ superior. La rândul său, Nicuşor Roşca, subprefect al judeţului Dolj, a transmis succes tuturor participanţilor. Un mesaj emoţionant a fost trims, online, în direct, de Louis Funar, cel care, în 1981, scria istorie la Craiova, prin câştigarea premiului I : “Să vă descoperiţi pasiunea pentru matematică, să mergeţi mai departe, să treceţi peste toate obstacolele. Matematică este frumoasă”.

Trei copii talentaţi, de la Palatul Copiilor din Craiova, au uimit asistenţa

Printre alocuţiuni, asistenţa a fost delectată şi cu momente artistice. Acestea au fost oferite de trei elevi care urmează cursuri la Palatul Copiilor din Craiova. Dacă doi dintre ei sunt arhicunoscuţi, Bianca Holinger şi Edi Anghelescu, care deja reprezintă România la mai multe competiţii, surpriza plăcută a fost oferită de Lucia Baicu. Cel mai bine se prezintă chiar ea: “Numele meu este Lucia Baicu, am 11 ani și locuiesc în Ișalnița,  județul Dolj. Îmi place să cânt de când mă știu, dar mi-am dat seama mai târziu că sunt talentată. Locuiesc la curte, iar de fiecare dată când oamenii treceau pe stradă și mă auzeau cântând, se opreau și mă ascultau cu plăcere. La îndemnul mai multor persoane, părinții s-au hotărât să mă înscrie la cursuri de canto. De doi ani urmez cursuri de canto la Palatul Copiilor Craiova cu domnul profesor Alin Milosav (cel mai bun profesor ). În prezent, studiez și pianul, un alt talent și o altă pasiune. Am început recent cursurile și nu mi se pare greu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat asemenea părinți iubitori și grijulii, dar și profesori dedicați meseriei de dascăl.  Pe lângă muzică mai am și alte pasiuni. Una dintre ele este matematica. Îmi place această materie deoarece mă face să mă concentrez și îmi dezvoltă creativitatea și logică. Am pus multă dragoste și muncă în tot ceea ce fac, și așa am reușit să obțin numeroase premii. Cred că este foarte important să punem suflet în toate activitățile pe care desfășurăm, dacă vrem ca să ne bucurăm de rezultate deosebite. Îmi place ca timpul liber să mi-l petrec citind și să scriu. Aceste două lucruri îmi dezvoltă imaginația și vocabularul și îmi alungă plictiseala”. Nimic mai mult de spus…