Ce ne-a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru, despre proiectul său de țară – un avion 100% românesc ?!

1
924

 Pe 14 mai 2022, ministrul Economiei, Florin Spătaru, făcea o vizită de lucru la Fabrica de Avioane din Craiova, ocazie cu care a anunțat că ar vrea să aducă la masă toţi jucătorii din industria aeronautică pentru a pune la punct un proiect de țară care constă într-un avion sută la sută românesc, ce ar urma să fie utilizat și la nivel mondial. Florin Spătaru a spus că este o provocare pe care a lansat-o tuturor celor din industria aeronautică. „Industria aeronautică românească are un viitor! Putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică și să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional”, a spus atunci ministrul Economiei.

Ieri, ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a reîntors pentru o zi la Craiova, unde a vizitat Aeroportul,  High-Tech Industry Park Craiova, iar la final s-a dus și la Fabrica de Avioane. În cadrul conferinței de presă, susținută după vizita de la High Tech Park, ministrul a fost întrebat dacă are pe masă vreun proiect pentru avionul 100 % românesc, considerat proiect de țară. Ministrul a spus că nu a primit niciun proiect. “Deocamdată …nu. Am solicitat o asociere de clustere în domeniul aeronauticii, care să poată să integreze un astfel de proiect. Am fost la Baia Mare, așa cum bine se știe UAC furnizează aproximativ 60% din componentele din aluminiu și titan pentru produsețe Airbus și Boeing, avem producători de echipamente care intra în lanțurile de aprovizionare. În România sunt foarte multe companii care furnizează produse în domeniul aeronatuticii . O asociere de tip cluster ar putea să ducă la un astfel de proiect de țară. Dar se pare că dorința ministrului și al ministerului de a realiza un astfel de proiect nu este atât de ușor de îndeplinit. Dar continuăm să avem discuții cu cei de la Fabrica de Avioane din Craiova, cu cei de la INCAS, cu ceilalți producători  pentru a-i putea determina să se asocieze într-un astfel de proiect”, a explicat ministrul Florin Spătaru, ieri, la Craiova.

Ministrul Economiei : “Trebuie să evaluez colaborarea dintre compania israeliană Elbit și Fabrica de Avioane din Craiova”

Tot în 2022, în luna decembrie, Elbit Systems și Romtehnica au semnat acordul de furnizare a dronelor pentru MApN. Acordul are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproape 1.891 miliarde lei. Elbit s-a obligat, conform acordului, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru cele șapte sisteme UAS Watchkeeper X  livrate. În România, se vor fabrica  producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului. Începând cu al treilea sistem, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Același regim vor avea  operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X .

https://www.mapn.ro/cpresa/17748_A-fost-semnat-acordul-cadru-de-furnizare-a-produsului-%E2%80%9ESistem-UAS-tactic-operativ-clasa-II%E2%80%9D

         „Avem încredere că abilitățile excelente ale inginerilor și tehnicienilor români și relațiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilități către Forțele Armate Române”, au declarat reprezentanții Elbit Systems pentru presa din Romania.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat tot ieri, în cadrul aceleiași conferințe de presă, întrebat fiind dacă Fabrica de Avioane din Craiova face parte dintre acești parteneri locali, că până în acest moment, nu se cunosc operatorii implicați. “Sunt obligații pe care cei de la Elbit și le-au asumat. Nu se cunosc încă operatorii economici locali, parteneri în acest proiect, dar unul din obiectivele vizitei mele de astăzi ( n.r luni, 10 aprilie a.c) la Fabrica de Avioane este să evaluez colaborarea dintre ei și Elbit”, a subliniat ministrul Economiei.

Conform surselor cotidianului regional Cuvântul Libertății, Fabrica de Avioane din Craiova este exclusă din acest proiect, motivul fiind că fabrica nu s-a modernizat, nu a accesat fonduri europene pentru retehnologizare și nu dispune de tehnologie de ultimă generație.

Legat de rotativa din luna mai, Florin Spătaru a spus că este important ca ministrul Economiei și Ministerul să vină și să propună proiecte concrete pentru economia românească. “Este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă un ministru. Eu am făcut lucrul acesta și mi l-am asumat și tocmai de aceea vorbim de aceste proiecte care se vor regăsi în Programul de Guvernare și vor fi implimentate prin Ministerul Economiei, adică acest minister joacă un rol important în dezvoltarea economică a țării”, a precizat ministrul Florin Spătaru, evitând să spună dacă se va mai regăsi sau nu în noul Guvern.

1 COMENTARIU

Comments are closed.