NASA se pregăteşte de o nouă misiune pe Lună

0
356

În vara acestui an se împlinesc 50 de ani de la prima misiune cu echipaj uman pe Lună, realizată de NASA. Cea mai recentă misiune de acest tip, din seria Apollo, a avut loc în 1972, iar de atunci niciun om nu a mai păşit pe Lună. NASA a pendulat între misiunile pe Marte şi cele pe Lună, în funcție de administraţiile prezidenţiale. Barack Obama a cerut realizarea de misiuni pe Marte, în timp ce actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, este interesat de cele pe Lună. Recent, Mike Pence, vicepreşedintele SUA, a cerut NASA să urgenteze planurile pentru misiunile cu echipaj uman pe Lună, astfel încât americanii să se întoarcă pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani.

Următoarea misiune cu echipaj uman pe Lună urmează să fie realizată, așadar, până în 2024, iar NASA are nevoie de o rachetă cu putere mare. Se ia în considerare și folosirea unui lansator al unei companii private: Space Launch System (SLS) – cum este cunoscută viitoarea rachetă a NASA -, a cărui dezvoltare a fost estimată iniţial la 7 miliarde de dolari, dar a ajuns deja la 12 miliarde de dolari. Specialiştii companiei Boeing, care au petrecut mai mulţi ani la dezvoltarea SLS, spun că este cea mai puternică rachetă construită vreodată, capacitatea de transport fiind de 130 de tone.

Amănuntul inedit al acestei misiune NASA va fi că, din echipa de astronauți, va face parte și o femeie, care va fi o americancă, după cum a anunțat, recent, administratorului Agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine. (Mediafax)