Carlos Moedas : Adesea, ficțiunea inspiră știința

0
330

Comisia a dezvăluit  ieri, prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată, obținută de Event Horizon Telescope, o rețea de colaborare științifică în care sunt implicați oameni de știință finanțați de UE. Această descoperire importantă constituie o dovadă vizuală privind existența găurilor negre și oferă noi perspective științei moderne.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Adesea, ficțiunea inspiră știința, iar găurile negre ne hrănesc de mult timp visele și curiozitatea. Astăzi, grație contribuției oamenilor de știință europeni, existența găurilor negre nu mai este doar un concept teoretic. Această descoperire minunată demonstrează din nou că o colaborare cu parteneri din întreaga lume poate duce la realizări inimaginabile și la schimbarea orizonturilor cunoașterii noastre.”

Președintele Consiliului European pentru Cercetare (CEC), profesorul Jean-Pierre Bourguignon, a adăugat: „Îi felicit pe oamenii de știință de pe întreg mapamondul care au făcut această descoperire, inspirându-ne și oferind noi perspective cunoașterii noastre. Mă bucur în mod deosebit să văd că oameni de știință finanțați de Consiliului European pentru Cercetare au contribuit în mod decisiv la această reușită. Abordarea îndrăzneață a UE în ceea ce privește finanțarea unei cercetări științifice fundamentale atât de revoluționare dă naștere unei noi povești de succes, validând, totodată, din nou, obiectivul CEC de a finanța cercetarea cu grad ridicat de risc și rezultate valoroase.”

Finanțarea acordată de UE prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) a constituit un sprijin crucial pentru EHT. Mai exact, UE a finanțat trei dintre oamenii de știință de elită și echipele lor implicați în descoperire și a sprijinit dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de telescoape mari esențiale pentru succesul proiectului.

Rezultatele de azi se adaugă numeroaselor realizări ale programelor UE de finanțare a cercetării și inovării – Orizont 2020 și programele-cadru precedente. Pentru a continua acest succes, Comisia a propus Orizont Europa, cel mai ambițios program de până acum al UE, pentru a menține UE în avangarda cercetării și inovării la nivel mondial.

CONTEXT

Găurile negre sunt obiecte cosmice extrem de comprimate care conțin cantități incredibile de masă într-o regiune foarte mică. Prezența lor afectează în moduri extreme tot ce le înconjoară, deformând spațiul și timpul și supraîncălzind orice material care cade în ele. Imaginea realizată dezvăluie gaura neagră din centrul galaxiei masive Messier 87, aflată în constelația Fecioarei. Această gaură neagră se află la 55 de milioane de ani-lumină de Terra și are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Pentru a putea observa direct mediul înconjurător imediat al unei găuri negre, Event Horizon Telescope a depus eforturi în vederea modernizării și conectării unei rețele mondiale de opt telescoape răspândite pe glob. Acestea se află în locuri greu accesibile și la altitudini ridicate, inclusiv în munții Sierra Nevada din Spania, pe vulcanii din Hawaii și din Mexic, în munții din Arizona, în deșertul Atacama din Chile și în Antarctica. La această operațiune internațională majoră participă peste 200 de cercetători din Europa, din Americi și din estul Asiei.

Consiliul European pentru Cercetare al UE a acordat finanțare oamenilor de știință implicați în colaborarea EHT, prin intermediul următoarelor proiecte din cadrul programului Orizont 2020 al UE și prin intermediul celui de Al șaptelea program-cadru:

  • Proiectul BlackHoleCam, în valoare de 14 milioane EUR, care vizează capturarea imaginii, precum și măsurarea și înțelegerea găurilor negre. Acest proiect de cercetare cu o durată de șase ani a fost condus din 2014 și până în prezent de trei oameni de știință de elită, cu echipele lor: profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Nijmegen (care este și președintele Consiliului Științific al EHT), profesorul Michael Kramer, de la Institutul de Radioastronomie Max Planck, și profesorul Luciano Rezzolla, de la Universitatea Goethe din Frankfurt.
  • Proiectul RadioNe  sprijină un consorțiu de 27 de instituții din Europa, Republica Coreea și Africa de Sud care vizează integrarea unor infrastructuri de nivel mondial pentru cercetarea în domeniul radioastronomiei. Aceste infrastructuri includ radiotelescoape, rețele de telescoape, arhive de date și Rețeaua europeană pentru interferometrie cu bază foarte lungă (EVN), care funcționează la nivel mondial. Proiectul este coordonat de Institutul de Radioastronomie Max Planck. În ultimii 15 ani, UE a investit 30,3 milioane EUR în RadioNet.

Consiliul European pentru Cercetare, înființat de UE în 2007, este cea mai importantă organizație europeană pentru finanțarea cercetării de frontieră la nivel de excelență. În fiecare an, CEC selectează și finanțează cei mai buni și mai creativi cercetători, indiferent de naționalitate și de vârstă, pentru a desfășura proiecte în Europa. CEC oferă patru programe principale de acordare de granturi: StartingConsolidatorAdvanced și Synergy. Prin programul său suplimentar de acordare de granturi pentru validarea conceptului, CEC ajută beneficiarii granturilor să parcurgă distanța de la cercetarea lor de pionierat la primele faze ale comercializării.