O seară pe acorduri de pian

0
452

În această săptămână de dinaintea Paştelui, Filarmonica „Oltenia” vă propune să vă delectaţi cu acorduri catifelate de pian, într-un decor somptuos. Gazda dumneavoastră este o tânără pianistă, Adela Liculescu, care a pregătit un recital la pian cu totul şi cu totul special, din muzica inegalabilului Beethoven. Invitaţia este pentru această seară, cu începere de la ora 19.00, la Muzeul de Artă.

Adela LiculescuDacă vă place muzica lui Beethoven sau să audiaţi pianul într-un decor care să vă trimită cu gândul la seratele muzicale din saloanelele înaltei societăţi, nu trebuie să rataţi evenimentul cultural de astăzi pe care vi-l propune Filarmonica „Oltenia”. La Muzeul de Artă, în Holul de Onoare, cu începere de la ora 19.00, tânăra pianistă craioveancă, Adela Liculescu, va oferi un recital de pian special. Programul este dedicat în totalitate marelui compozitor Ludwig van Beethoven: „Sonata în Fa minor, op. 2, nr. 1”; ”Sonata în Do major, op. 53, nr. 21”, „Waldstein“, ”32 Variaţiuni în Do minor, WoO 80” şi „Sonata în Do minor, op. 111”.

Un talent al şcolii de muzică din Craiova

Pentru cine nu o cunoaşte pe Adela Liculescu, recitalul său de pian, din această seară, este şi o frumoasă ocazie de a o întâlni şi aprecia talentul şi dedicaţia sa pentru pian. Are 24 de ani şi este craioveancă, absolvind cu rezultate de excepţie,  Liceulul de Arte “Marin Sorescu” – promoţia 2012,  unde a studiat cu profesorii Mariana Ilie şi Mihai Ungureanu. Şi-a continuat apoi studiile la Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena, cu profesorul Martin Hughes, încă din timpul anilor de studiu deschizându-i-se în faţă o carieră mai mult decât promiţătoare.

Adela Liculescu a adunat deja foarte multe premii, cele mai multe acordate în cadrul unor evenimente deosebite. Pe cel mai recent l-a obţinut anul trecut – Premiul ”Studentul Român al Anului din Străinătate” – categoria Arte, fiindu-i înmânat la ceremonia de gală desfăşurată la Parlamentul României.

În 2015, a câştigat Premiul I la Concursul ”Bösendorfer” din Viena. În etapa finală, care a avut loc la Schlosstheater Schönbrunn, a interpretat Beethoven – Concertul nr. 2 pentru pian, în compania Orchestrei de Cameră din Viena, dirijată de Stefan Vladar. Tot Premiul I a obţinut şi la Concursul “Elena Rombro-Stepanow” (Viena, 2012), Premiul al II-lea la Concursul de Muzică Clasică (Città di Cantù, 2015), apoi Premiul al V-lea la Concursul Internaţional pentru Pian ”Beethoven” (Viena, 2013) şi Premiul Special pentru cel mai tânăr semifinalist (peste 250 de pianişti au concurat în preliminarii), Premiul I la Premiile “Orange” pentru Tineri Muzicieni (Bucureşti, 2008), Premiul I la Concursul pentru Pian “Carl Filtsch” (Sibiu, 2009), Premiul Special pentru cel mai bine clasat participant român (unul dintre cei şase semifinalişti) la Concursul pentru Pian “George Enescu” (Bucureşti, 2014).

Ca solistă, a interpretat alături de mari orchestre, cum ar fi  Das Neue Sinfonie-Orchester Berlin, dirijor Raphael Haeger, al Filarmonicii din Berlin sau cu Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu.

În iulie 2015, a fost selectată pentru orchestra de studio la Weimarer Meisterkurse, oferindu-i-se posibilitatea să cânte Liszt – Concertul nr. 1 pentru pian, alături de Orchestra Filarmonicii din Jena, dirijor Markus L. Frank.