Isărescu: Fără reducerea decalajelor între regiunile României trecerea la euro nu este sustenabilă

0
289

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat, ieri, că fără reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României – infrastructură, venituri şi PIB pe cap de locuitor, trecerea la moneda euro nu va fi sustenabilă.

isarescuPrima reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. Şedinţa a fost prezidată de premierul Sorin Grindeanu, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, au participat în calitate de vicepreşedinţi ai Comitetului. “România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro şi face eforturi pentru pregătirea riguroasă a acestui proces, astfel încât trecerea la moneda unică să se facă la momentul oportun”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

          “Sarcina noastră este una dublă. Pe de o parte, trebuie să facem ca această trecere să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Pe de altă parte, să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel cu o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării şi cu o convergenţă a veniturilor cetăţenilor români, astfel încât să fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

           La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat, potrivit comunicatului, că abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de”prudenţă, responsabilitate şi profunzime. Trebuie să ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, referindu-ne aici la infrastructură, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabilă”.

         Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a precizat că România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, potrivit Tratatului de la Maastricht, mai puţin participarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II). “Cea mai importantă este, însă, convergenţa reală exprimată prin puterea de cumpărare şi reducerea decalajelor regionale”, a spus ministrul Finanţelor.