Romanțe pentru vioară şi orchestră, într-un concert cu Gabriel Croitoru

0
397

A cântat în mai mult de 500 de concerte ca solist pe tot cuprinsul Europei şi Asiei, incluzând colaborări cu orchestre de excepţie. Astă-seară, evoluează pe scena Filarmonicii „Oltenia”, într-un concert cu creații beethoveniene, interpretând – cum ne-a obișnuit în ultimii șase ani – cu a sa vioară Guarnieri 1731 „Catedrala”, care i-a fost încredințată în urma câștigării concursului organizat de Muzeul Naţional „George Enescu” şi Ministerul Culturii. Este vorba, desigur, de reputatul muzician Gabriel Croitoru, pe care craiovenii sunt invitați să-l (re)asculte, de la ora 19.00, în compania Orchestre Simfonice conduse de dirijorul Constantin Grigore. Al șaptelea din ciclul „10 concerte Beethoven”, evenimentul de astă-seară oferă spre audiție două piese de o mare frumusețe lirică – Romanţa nr. 1 în Sol major pentru vioară şi orchestră, op. 40, și Romanţa nr. 2 în Fa major pentru vioară şi orchestră, op. 50, ca și Simfonia a VII-a în La major, op. 92, și 12 contradansuri, WoO 14. Un bilet costă 15 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari – 10 lei.

Inaugurat pe data de 11 octombrie a anului trecut și propus a se desfăşura pe parcursul stagiunii 2013-2014, cu scop prevalent educativ, ciclul „10 concerte Beethoven” vizează familiarizarea tinerilor melomani cu cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului Ludwig van Beethoven, de la cele mai impresionante lucrări concertante la capodoperele simfonice şi vocal-simfonice. În egală măsură, se adresează şi celor mai avizaţi iubitori ai muzicii clasice, oferindu-le acestora prilejul emoţionant al (re)întâlnirii cu reputaţi dirijori şi solişti concertişti, pentru care paginile beethoveniene deţin o însemnătate aparte în devenirea lor artistică.

Revine la pupitrul dirijoral Constantin Grigore, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, dar cu studii și în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”. De asemenea, are stagii de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) şi, ulterior, la Bayerischer Rundfunk şi Münchner Philharmoniker. A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi de peste hotare, și a colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale. A desluşit tainele tehnicii dirijorale în genuri variate, de la concert instrumental până la operă, simfonic şi vocal-simfonic. În prezent, deţine statutul de dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”, calitate în care s-a afirmat din nou în fruntea Orchestrei Simfonice (1 noiembrie 2013) cu prilejul concertului „Mozart Rocks” – eveniment artistic spectaculos care a adunat în Sala Polivalentă din Craiova peste 4000 de spectatori.

Gabriel Croitoru a absolvit cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Modest Iftinchi, 1983-1987). A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Italia, Belgia, Olanda, China, Bulgaria, Ungaria, S.U.A., ex-U.R.S.S., Cehia, România şi a participat la cursurile de măiestrie artistică ale renumiţilor Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988). În prezent deţine postul de solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, face parte din Cvartetul de Coarde Transilvan (Cluj-Napoca), desfăşurând simultan şi o prestigioasă carieră didactică, în calitate de profesor de vioară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006 deţine titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”.