Suspecţi de tentativă de terorism ridicaţi din Craiova

0
445

Patru persoane din Craiova au fost ridicate, ieri, în urma unei acţiuni a poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT– Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul SRI Dolj, vizând destructurarea unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni români şi libanezi suspectaţi de tentativă de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi trafic de migranţi. Oamenii legii au făcut şase percheziţii la locuinţele suspecţilor, dar şi la societăţi comerciale administrate de aceştia. Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, un cetăţean libanez de 34 de ani care locuieşte în Bănie din anul 2004, a terminat Facultatea de Medicină şi chiar a profesat ca medic ginecolog în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ar fi făcut demersuri pentru achiziţionarea unor arme letale pe care urma să le vândă unor grupări militare din Liban, Palestina şi Siria. Culmea este că, în decembrie 2010, libanezul a fost la un pas de a fi expulzat, însă a atacat decizia emisă pe numele său, iar Curtea de Apel Craiova i-a dat câştig de cauză în aprilie 2011. La finalul audierilor în acest caz, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova urmează să dispună măsurile necesare faţă de suspecţi.

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de „mascaţi” de la IPJ Dolj, au organizat, ieri, o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni români şi libanezi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de acte de terorism şi a infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi trafic de migranţi. Oamenii legii au descins la 6 adrese din Bănie, la locuinţe dar şi la sediile unor societăţi comerciale aparţinând suspecţilor, una din acestea fiind amplasată pe strada „România Muncitoare”, din centrul Craiovei. Împreună cu unul dintre suspecţi, oamenii legii au stat mai bine de două ore în interiorul magazinului respectiv, ce are ca obiect de activitate comercializarea hainelor second-hand, iar la final l-au scos pe bărbat cu gluga pe cap şi l-au dus la sediul DIICOT – Craiova, pentru audieri.

Potrivit procurorilor DIICOT Craiova, liderul grupării, un cetăţean de origine libaneză care locuieşte în Bănie, din anul 2004 din câte se pare, a făcut demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare, etc.) şi alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facţiuni militare şi paramilitare din Liban, Palestina şi Siria. Gruparea era monitorizată de către SRI încă din octombrie anul trecut, în acest timp stabilindu-se că membrii acesteia se ocupau şi cu traficul de migranţi. Ca urmare a atentei monitorizări, reţeaua a fost împiedicată să introducă în ţară doi cetăţeni palestinieni, pe care liderul grupării încerca să-i ajute să ajungă, în final, în Germania.

Voia să vândă arme letale teroriştilor

„În fapt, se reţine că Hussein Kassem Ghzayel, de 34 de ani, cetăţean libanez, a efectuat demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare, etc.) şi alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facţiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina şi Siria. În sarcina membrilor grupării se mai reţine că au racolat şi transportat pe teritoriul României cetăţeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ulterioare a acestora, în mod ilegal, pe teritoriul Germaniei”, se arată în comunicatul emis ieri de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Potrivit anchetatorilor, Hussein Kassem Ghzayel este în România din anul 2004, a locuit la mai multe adrese din Craiova, a făcut Facultatea de Medicină şi chiar a profesat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova ca medic ginecolog. În urmă cu mai bine de doi ani, Hussein Kassem Ghzayel a fost foarte aproape să fie returnat în Liban, după ce, pe 7 decembrie 2010, Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) Dolj a stabilit că acesta nu mai are drept de şedere pe teritoriul României. Având în vedere că-i expirase viza, lucrătorii Oficiului Român pentru Imigrări Dolj au emis pe numele lui Hussein Kassem Ghzayel decizia de returnare nr. 2757023/07.12.2010, în baza căreia acesta ar fi trebuit să părăsească România. Însă bărbatul a atacat decizia, contestaţia sa fiind judecată la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Craiova. Pe 14 aprilie 2011, instanţa i-a admis contestaţia şi a dispus anularea actului emis de Oficiul Român pentru Imigrări Dolj, astfel că acesta a rămas în continuare în Craiova.

Cetăţeanul libanez, împreună cu complicii săi, au fost duşi la audieri, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, urmând ca la finalul audierilor să fie dispuse măsurile necesare.


Pe timpul şederii în Craiova, Hussein Kassem Ghzayel a mai avut un proces. El figurează ca pârât într-un proces civil, reclamantă fiind craioveanca Lucia Ioana Olariu, care a cerut evacuarea libanezului din apartamentul prin care i-l închiriase. Se pare că în perioada 2004 – 2009 acesta, împreună cu un frate de-al său, au locuit în apartamentul femeii, de la „Calea Bucureşti” din Craiova, femeia cerând evacuarea în instanţă după ce libanezii n-au mai plătit chiria şi cheltuielile de întreţinere. În noiembrie 2009, Judecătoria Craiova a dispus rezilierea contractului, evacuarea libanezului din apartament şi plata restanţelor şi cheltuielilor de judecată, în valoare de peste 10.000 de lei. La aceeaşi adresă a funcţionat şi o societate comercială deschisă de medicul libanez, Biblos SRL, firma fiind dizolvată în anul 2011, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, pentru nedepunerea situaţiei financiare.


Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a explicat faptul că această grupare era strict supravegheată încă din octombrie 2012 şi că acţiunea de ieri a fost declanşată tocmai pentru a stopa traficul de arme pregătit de membrii reţelei.

„Este vorba despre un caz monitorizat de SRI din octombrie 2012 şi până în aprilie 2013 în vederea destructurării unui grup infracţional coordonat de un cetăţean libanez care viza achiziţionarea de armament, muniţie precum şi derularea de activităţi circumscrise migraţiei ilegale. Armamentul şi muniţia sunt listate în categoria produselor care sunt supuse destinaţiei, iar acestea ar fi urmat să fie livrate unei entităţi externe ce nu ar fi avut certificat de utilizator final. Acţiunea este una conexă terorismului. Persoanele acţionau în favoarea unor grupuri de cetăţeni din zone cunoscute cu grad ridicat de risc terorist. SRI, prin acţiunea pe care a avut-o încă de anul trecut a încercat stoparea acestui trafic de armament. În cadrul aceleiaşi operaţiuni, ca urmare a monitorizării respective, au putut fi stopate la timp două tentative de trecere ilegală a frontierei  de către doi cetăţeni palestinieni, pe care liderul grupării dorea să-i tranziteze în Germania”, a declarat Sorin Sava.