Oaspeţi de seamă, în Cetatea Băniei

0
342

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a avut, ieri, mai mulţi oaspeţi, printre care Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae, Excelenţa sa, Dusko Kovacevik, ambasadorul Bosniei Herţegovina la Bucureşti şi Ambasadorul Macedoniei, Excelenţa Sa, Pande Lazarovskia. Vizitatorii au plecat cu o impresie bună, apreciind istoria oraşului, Parcul ”Nicolae Romanescu” şi chiar arhitectura clădirii în care îşi află sediul instituţia primarului. Vizitele au fost continuate la Prefectura Dolj, oaspeţii fiind întâmpinaţi de preşedintele Consiliului judeţean Dolj, Ion Prioteasa şi prefectul judeţului, Marius Deca. 

Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae, a avut, ieri, o întâlnire cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la sediul instituţiei. Aflat la prima sa vizită în Bănie,  Principele a vizitat clădirea în care lucrează funcţionarii publici, apreciindu-i arhitectura. În timpul vizitei, primarul i-a adresat invitaţia de a participa la evenimentele pe care autorităţile le vor desfăşura cu ocazia ”Zilelor Craiovei”. Lia Olguţa Vasilescu i-a spus apoi Principelui Nicolae şi despre intenţia sa de a acorda distincţia de „cetăţean de onoare” Regelui Mihai al României, propunerea fiind primită cu simpatie de către reprezentantul Casei Regale. De asemenea, Principele Nicolae a fost plăcut impresionat de istoria Parcului ”Nicolae Romanescu”, precum şi de planurile pe care edilii le au în legătură cu dezvoltarea acestuia.

Ambasadorul Bosniei-Herţegovina, interesat de investiţii

La orele prânzului, Excelenţa sa, Dusko Kovacevik, ambasadorul Bosniei Herţegovina la Bucureşti, a sosit la Primăria Craiova. În cadrul întâlnirii cu primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu, acesta s-a arătat interesat despre anumite investiţii pe care companii din Craiova le-ar putea face în ţara sa. ”Am discutat cu Excelenţa Sa despre mai multe investitiţii pe care România ar putea să le facă în Bosnia Herţegovina, acestea vizează schimburile pe care am putea să le facem se referă de piese auto, produse agricole, oţel şi nu numai”, a spus Lia OLguţa Vasilescu. „Sunt bucuros să mă aflu azi aici, este prima vizită oficială pe care o fac. Am informat-o pe doamna primar despre acordul economic semnat între Bosnia Herţegovina şi România. Relaţiile noastre politice sunt excelente, dar cele economice pot fi îmbunătăţite. De aceea mă aflu aici, pentru a găsi soluţii de a dezvolta situaţia investiţiilor din partea României în Bosnia Herţegovina şi invers”, a spus Excelenţa sa Dusko Kovacevik, ambasadorul Bosniei Herţegovina la Bucureşti.

Municipiul Craiova se va înfrăţi cu oraşul macedonean Prilep

Profitând de prezenţa sa la Forumul economic care se desfăşoară în aceste la Craiova, Ambasadorul Macedoniei, Pande Lazarovskia, a avut o întâlnire cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Înaltul diplomat a transmis dorinţa municipalităţii oraşului Prilep din Macedonia de a se înfrăţi cu oraşul nostru. „Mă bucur foarte mult că sunt aici, în acest frumos oraş, şi că aţi putut să mă primiţi. Vreau să vă transmit un mesaj din partea municipalităţilor macedonene din Prilep de a avea relaţii cât mai strânse cu oraşul Craiova”, a spus excelenţa sa Pande Lazarovski, ambasadorul Macedoniei la Bucureşti. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că este de acord cu această cerere, menţionând că ştie mai multe lucruri despre echipa de fotbal din Prilep.

”Casa Regală a României a avut o legătură strânsă cu municipiul Craiova, de-a lungul vremii”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a primit, miercuri dimineaţă, vizita Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României, cu care a avut o întrevedere de aproximativ 30 minute. Cu acest prilej, Ion Prioteasa a făcut o scurtă prezentare a Doljului şi a scos în evidenţă investiţiile în cultură, sănătate, dar şi la Aeroportul din Craiova, singurul din sudul României. „Mă bucur că astăzi aţi ales să vizitaţi municipiul Craiova, un oraş splendid cu case vechi şi care poartă foarte mult amprenta influenţei franceze. În perioada interbelică, obiceiul era ca locuitorii bogaţi ai Craiovei să realizeze câte casă impunătoare şi să-şi trimită copiii la Paris. Avem foarte multe case într-o anumită zonă a Craiovei, imobile care au scăpat şi nu au fost demolate. Un arhitect francez, Edouard Redont, a realizat Parcul Romanescu, fostul Parc Bibescu, unul dintre cele mai mari şi frumoase parcuri naturale din Europa. Macheta parcului a fost prezentată publicului la Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1900, unde a şi primit medalia de aur. Mă bucur că suntem împreună pentru că tot astăzi, pe 10 aprilie, se împlinesc 174 de ani de la naşterea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, primul Rege al României. De altfel, Casa Regală a României a avut o legătură strânsă cu municipiul Craiova, de-a lungul vremii străbunii dumneavoastră fiind în mai multe rânduri oaspeţi de seamă ai Cetăţii Banilor. În mai 1913, în timpul festivităţilor prilejuite de inaugurarea Monumentului «Asta-i muzica ce-mi place», regele Carol I şi familia sa au fost găzduiţi în Palatul Mihail, actualul Muzeu de Artă din Craiova, care aparţine Consiliului Judeţean Dolj. Câteva luni mai târziu, în iulie 1913, regele Carol I s-a reîntors la Craiova şi a fost găzduit la Palatul Jean Mihail. De asemenea, în 1915, regele Ferdinand a fost oaspetele Palatului. În fine, în 1943, palatul a găzduit marea expoziţie «Săptămâna Olteniei», patronată de bunicul dumneavoastră regele Mihai I. Consiliul Judeţean Dolj este proprietarul Casei Băniei, cea mai veche construcţie civilă din România, pe care înţeleg că o să o vizitaţi astăzi şi care sunt convins că o să vă placă. Eu vă lansez încă de pe acum invitaţia de a reveni la Craiova pentru a vedea şi alte lucruri frumoase pe care le avem, un centru universitar de excepţie cu oameni deosebiţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Posibilitatea iniţierii de afaceri între investitori din judeţul Dolj şi Macedonia”

Câteva ore mai târziu, prefectul Marius Deca şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa s-au întâlnit cu ambasadorul Republicii Macedonia în România,  Excelenţa Sa dr. Pande Lazarevski. Discuţiile au vizat aspecte legate de dinamizarea relaţiilor culturale şi academice deja existente precum şi dezvoltarea unor relaţii economice durabile precum şi posibilitatea iniţierii de afaceri între investitori din judeţul Dolj şi Macedonia. În cadrul discuţiilor s-a avansat ideea înfrăţiirii oraşelor Prilep şi Craiova. Ambasadorul Republicii Macedonia în România,  Excelenţa Sa dr. Pande Lazarevski a prezentat facilităţile investiţionale din Macedonia, referindu-se în mod special la procedura rapidă de obţinere a autorizaţiilor de construire, la impozitul pe venit care este de 10% şi la facilităţile acordate potenţialilor investitori. Ion Prioteasa, a afirmat că România şi Macedonia sunt legate printr-o veche relaţie de prietenie, bazată pe un parteneriat solid şi respect reciproc: „Ne-a vizitat ambasadorul Macedoniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Pande Lazarovski. Este prima vizită pe care o face la Craiova. Ne-a bucurat foarte mult venirea sa la Craiova, pentru că relaţiile dintre cele două ţări sunt dintre cele mai bune. De asemenea, ne amintim de vremuri trecute, dar şi de dată mai recentă în care o bună parte a studenţilor care veneau la studii în România urmau cursurile Universităţii din Craiova. Excelenţa Sa ne-a mărturisit că şcoala românească se bucură de recunoaştere în Macedonia, iar pe de altă parte România a făcut câteva lucruri însemnate faţă de poporul macedonean. În judeţul Dolj există o comunitate importantă de macedoneni, care se regăseşte la Craiova, Urzicuţa şi Băileşti. Membrii acestei comunităţi sunt oameni harnici şi prosperi, ceea ce spune foarte multe lucruri despre acest popor. I-am prezentat domnului ambasador judeţul Dolj, părţile bune şi oportunităţile de afaceri şi l-am invitat pe Excelenţa Sa ca, în condiţiile în care sunt investitori care doresc să vină, să-i aducă la Craiova. Totodată, l-am invitat pe Excelenţa Sa să revină în judeţul Dolj şi cu alte ocazii”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARIN TURCITU