Primăria Craiova ne lipeşte vinieta de parcare

0
363

Autorităţile locale vor să achiziţioneze 150.000 de viniete pentru parcare, pe care le vor distribui cetăţenilor de la începutul lunii mai.  Autocolantele vin la pachet şi cu sancţiunile de rigoare, specialiştii de la Taxe şi Impozite propunând amenzi cuprinse între 100 şi 300 de lei pentru cei care nu pot demonstra că au plătit taxa de parcare.

Vinietele vor fi achiziţionate de Primăria Craiova şi predate apoi Direcţiei de Taxe şi Impozite din subordine, care se va ocupa de distribuirea lor. “Va fi organizată o licitaţie în această săptămână pentru tipărirea lor. Când vor fi gata, vinietele vor ajunge la noi şi le vom distribui cetăţenilor prin ghişeele noastre, în primul rând”, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova. Autorităţile se gândesc să implementeze sistemul de distribuţie astfel încât ele să poată fi procurate şi de la tonetele RAT ori la chioşcurile de presă aflate pe domeniul public al Craiovei. Achiziţia publică a acestor însemne este estimată la suma de 1,8 miliarde de lei vechi.

Autocolante pentru parbriz

Potrivit autorităţilor, vinietele vor fi realizate conform actualelor roviniete, sub forma unui autocolant care se aplică pe parbriz, dar cu diferenţele de rigoare în ceea ce priveşte însemnele particulare. “Pentru acest an, am comandat 150.000 de viniete gândindu-ne că e suficient să se acopere întreaga plajă de posesori auto care au nevoie de un loc de parcare în oraş”, a mai spus directorul Marcu. Din evidenţele municipalităţii, 110.000 de viniete ar urma să fie consumate din start de proprietarii de autovehicule care sunt înregistraţi la Taxe şi Impozite, restul de 40.000 de autocolante constituindu-se într-o rezervă.

Sancţiuni de până la 300 de lei

Până la sfârşitul acestei luni, va fi elaborat şi regulamentul prin care autorităţile locale vor reglementa punerea în practică a noului sistem de taxare. Potrivit edililor, în acest document se va stabili inclusiv mecanismul de aplicare a amenzilor pentru cei care nu plătesc taxa. “Noi vom propune sancţiuni cuprinse între 100 şi 300 de lei pentru şoferii prinşi că parchează fără să fi plătit înainte această taxă. Dar ultimul cuvânt îl vor avea consilierii municipali, deci e foarte posibil ca sancţiunile să fie mai mari sau mai mici”, a mai spus Sorin Marcu. Taxa de parcare va fi plătită şi de şoferii care au maşinile înregistrate în ale ţări şi, ca noutate, chiar de automobilişti.

Cât ne costă o vinietă

Municipalitatea a aprobat, încă de la început de an, trei tipuri de taxe de parcare, pentru fiecare urmând să fie distribuită vinieta adecvată. Cea mai scumpă taxă, de 40 de lei, este valabilă pentru un an şi îi dă dreptul plătitorului să parcheze pe orice loc amenajat de pe domeniul public. Dacă sunt în trecere prin oraş, şoferii pot să recurgă la una din cele două taxe de parcare ocazionale, cu valabilitate de o lună – care costă 15 lei, şi cea care poate fi folosită numai o zi – al cărui cost se ridică la suma de 1 leu. Cât priveşte costurile pentru achiziţia unei viniete, autorităţile susţin că solicitantul nu va scoate din buzunar mai mult de 0,5 lei.

Noi locuri de parcare

Dacă vor fi achiziţionate toate cele 150.000 de viniete, la valoarea maximă, s-ar colecta un buget de 1,5 milioane de euro. Autorităţile recunosc însă că se aşteaptă să strângă o sumă mai mică, dat fiind faptul că nu toţi şoferii vor opta pentru o taxă anuală. Ca şi anul trecut, municipalitatea şi-a propus să se folosească de aceste fonduri pentru a construi noi locuri de parcare pe domeniul public. Tot din aceşti bani, autorităţile intenţionează să înceapă demersurile pentru a amenaja parcări în curţile interioare ale blocurilor, acestea urmând să fie închiriate locatarilor. Cea mai mare parcare publică va fi, totuşi, cea de pe platoul Teatrului Naţional, care va avea 1.000 de locuri şi va fi realizată cu bani europeni.