Victor Boştinaru, europarlamentar: „Nu mai vrem să fim analizaţi cu dublu – standard”

0
437

Europarlamentarul social – democrat Victor Boştinaru s-a referit, zilele trecute, la Bruxelles, despre apartenenţa clară a României la Uniunea Europeană şi la NATO. O parte din discursul său am prezentat-o , zilele trecute, în cotidianul nostru, revenind, astăzi, cu alte declaraţii. Toate sunt legate de viitoarele alegeri europarlamentare, de la sfârşitul acestei primăveri, şi mesajul este unul singur – este vitală prezenţa României în UE şi NATO.

La sediul Parlamentului European, europarlamentarul  Victor Boştinaru a primit o delegaţie numeroasă din România, în cadrul căreia a fost prezent şi un grup de ziarişti, făcându-le cunoscută opinia sa în ceea ce priveşte viitorul României şi viitoarele alegeri europarlamentare din această primăvară. „România este parte integrantă a Uniunii Europene şi a NATO, fără acestea nu putem exista. Uniunea Europeană nu este o construcţie perfectă, este complicată, dar trebuie să facem, cu toţii, ceea ce este mai bine. Nu UE este responsabilă pentru greşelile noastre. România a fost supusă, în ultimii ani, unui dublu standard, iar acesta trebuie să dispară. Am avut obiective pe care trebuia să le atingem şi, cred eu, că le-am atins. În ceea ce priveşte securizarea frontierelor, suntem în Top 3, fiind văzuţi drept adevăraţi performeri. În Spaţiul Schengen, demult trebuia se fim admişi, pentru că nu scrie nicăieri că, dacă ai ajuns la performanţele tehnice necesare, să nu fi admis din cauza punctelor de vedere politice. Un al doilua obiectiv al nostru este cel de apartenenţă la zona euro, aici fiind nevoie de un efort mare şi trebuie să înţelegem că nu mai merge cu „eu nu vreau să fac nimic, dar vreau să intru”. Este nevoie de unitate.”, a precizat  Victor Boştinaru.

Ţară cu „defecte” iluzorii

Conform celor prezentate de Victor Boştinaru, România este, de multe ori,  văzută ca o ţară cu anumite defecte, ce ar deranja unele cancelarii europene: „Am discutat cu foarte mulţi europarlamentari europeni, care îmi spuneau că am avea trei mari „păcate”: proamericanismul nostru, neîncrederea în Rusia şi relaţiile diplomatice cu Israelul. Le-am explicat că aceste lucruri vin din istorie şi nu avem cum să le schimbăm. În urmă cu mai mulţi ani, am discutat cu unul dintre cei mai mari oameni de stat cu care am stat de vorbă, Shimon Peres, care mi-a afirmat că statul modern Israel s-a făcut cu sacrificiul ofiţerilor şi soldaţilor originari din România. Şi, atunci, cum să rupem aceste relaţii?. Noi nu putem juca la aceeaşi masă cu mişcarea iliberală condusă de Viktor Orban, în Ungaria, şi să permitem extinderea Grupului de la Vişegrad. Se doreşte o extindere a nucleului dur, cu duble standarde, ceea ce e de neeacceptat”, a mai spus Victor Boştinaru.

„Ce facem cu ţara?”

Aşa cum se ştie, la sfârşitul lunii mai vor avea loc alegeri europarlamentare, iar rezultatele sunt imprevizibile, fiind posibilă o accedere numeroasă a partidelor extremiste şi eurosceptice în Parlamentul European. O eventuală majoritate a acestora ar putea duce chiar la dizolvarea Uniunii Europene. „Ar fi suicid în masă dizolvarea UE. Cred că nu se va ajunge acolo. Dar, revenind la noi, este nevoie de o prezenţă mare la vot, pentru a nu da posibilitatea partidelor eurosceptice să acceadă în număr mare în Parlamentul European. Şi, mai este ceva: ce facem cu ţara?. Aceasta se apără cu neuroni, nu cu discursuri şi bătăi cu cărămida în piept. Nu există salvare, dacă lăsăm mediocritatea şi submediocritatea să ajungă în funcţii de decizie. Sunt foarte mulţi specialişti în diverse posturi în Europa, iar aceştia ar trebui să vină acasă. Ar fi extraordinar”, a concluzionat Victor Boştinaru.