Dunărea este, de la o zi la alta, tot mai ameninţătoare, iar hidrologii au schimbat, în doar câteva ore, avertizarea cod galben de inundaţii într-una de cod portocaliu. În plus, şi perioada în care este valabilă această atenţionare a fost prelungită, până pe 18 martie a.c. Ieri, nivelurile fluviului au continuat să crească atât la Calafat, cât şi la staţia hidrometrică Bechet.
În zona Calafat au fost afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor suprafeţele riverane Dunării, situate în zonele joase, neîndiguite predispuse la inundaţii – păşuni şi fâneţe, pe sectorul Ciupercenii Noi-Desa-Pisculeţ, fără a fi afectate terenuri agricole, fondul forestier, gospodării sau obiective socio-economice.
Pe de altă parte, conform informaţiilor transmise de Căpitănia portului Bechet şi de la Vama Bechet, din cauza creşterii nivelurilor Dunării în punctul de trecere frontieră Romania-Bulgaria, ieri, calea de acces spre feribot era inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 10 m, cu o lăţime de 6 m şi o înălţime a lamei de apă de 12-15 cm. Circulaţia se desfăşura în condiţii normale, fără restricţii.
La SPET Bechet a fost inundată parcarea pentru autoturismele angajaţilor cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 50 m, cu o lăţime de 40 m şi o înălţime a lamei de apă de 15 cm.
Debitul fluviului, în creştere
Atenţionarea cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre a intrat în vigoare ieri-dimineaţă, la ora 6.00, şi este valabilă până în data de 18 martie, la ora 18.00. Vizat este sectorul aval de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier – Zimnicea de pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost şi ieri în creştere până la valoarea de 11.400 mc/s, situându-se la un nivel aproape dublu faţă de media multianuală caracteristică lunii martie (6.700 mc/s). La ora 6.00, nivelurile pe fluviul Dunărea, se situau cu 32 de cm peste cota de inundaţie la staţia hidrometrică din Calafat şi cu 50 cm peste CI, la staţia hidrometrică Bechet.
Nici pentru următoarea perioadă veştile nu sunt bune. În intervalul 12–16 martie a.c., conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), va fi în creştere până la valoarea de 12.000 mc/s, apoi în uşoară scădere până la valoarea de 11.600 mc/s în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s).
Autorităţile sunt în alertă
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Dolj a transmis către toate primăriile riverane Dunării, către Prefectura judeţului Dolj şi ISU, o notă de atenţionare, prin care să se dispună evacuarea animalelor, utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig-mal, pe sectorul riveran fluviului.
Conducerea ABA Jiu a intrat în dispozitiv de alertă hidrologică în momentul instituirii codului galben şi a celui portocaliu şi a luat toate măsurile de monitorizare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice.
Conducerea SGA Dolj a dispus ca formaţiile de lucru Dunărea-Nedeia şi Dunărea-Bistreţ să monitorizeze lucrările hidrotehnice cu rol de apărare (diguri), cât şi zonele libere riverane ale fluviului, în special zonele critice cuprinse în planurile de apărare. De asemenea, au fost verificate instalaţiile de evacuare a apelor, subtraversările de diguri şi drumuri, şi s-au luat măsuri pentru a preveni apariţia grifoanelor, a eroziunilor şi a altor aspecte caracteristice perioadelor de ape mari, pe întreg teritoriul aflat în administrarea ABA Jiu. Cu această ocazie s-a constatat că digurile au o stare tehnică optimă, iar în corpul acestora nu există eroziuni. Starea taluzurilor este corespunzătoare şi sunt inierbate, fără galerii de rozătoare.
Pe sectoarele neîndiguite, ABA Jiu este pregătită să acţioneze cu formaţii de intervenţie operativă ale SGA Dolj şi SGA Mehedinţi, împreună cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor riverane fluviului Dunărea.