Percheziţii în Dolj într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9 milioane de euro

0
375

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au făcut, ieri, 61 de percheziţii, trei dintre ele în Dolj, la sedii de firme şi persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii spun că, în baza unor operaţiuni comerciale fictive reprezentând achiziţii de materiale de construcţii, în care au fost implicate 88 de firme, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat ce depăşeşte 9 milioane de euro. Din Dolj poliţiştii au plecat doar cu documente necesare probării activităţii infracţionale a suspecţilor, însă au fost emise 49 de mandate în acest dosar.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au anunţat, ieri, că, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au făcut 61 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Oamenii legii au descins pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Mehedinţi, Dolj, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea şi Dâmboviţa, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea, fiind emise 49 de mandate de aducere. La activităţi au participat 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratelor de poliţie judeţene Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa.

În Dolj, oamenii legii au descins la două sedii ale unor societăţi comerciale, dar şi la locuinţa unei persoane, fiind ridicate mai multe documente solicitate de anchetatori pentru probarea activităţii infracţionale.

Potrivit anchetatorilor, din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul general consolidat cu peste 9 milioane de euro (peste 460 de milioane de lei). Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

Acţiunea de ieri s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi şi a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. Cercetările continuă în acest caz.