„Satul bistrițean”, într-o expoziție a artistului fotograf Mircea Anghel

0
547

La Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova se deschide astă-seară, ora 19.00, o expoziție cu imagini autentice ale satului românesc surprinse de artistul fotograf Mircea Anghel – A.FIAP. Intitulată „Satul bistrițean”, aceasta cuprinde 54 de fotografii – selectate dintr-o colecție de peste 400 –, realizate în perioada 25-27 mai 2010, în județul Bistrița-Năsăud. „Le expun pentru a arăta publicului craiovean oameni, locuri și tradiții din frumoasa zonă a Bistriței-Năsăud. Cred că este o datorie a fiecărui fotograf să imortalizeze aceste comori ale tradiției populare, pe cale de degradare și dispariție”, spune Mircea Anghel.

La inițiativa Fotoclubului „AXXA” din Bistrița și a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, câțiva artiști fotografi din țară au fost invitați, în urmă cu câțiva ani, într-o incursiune fotografică prin localitățile județului, la final fiecare participant donând organizatorilor, cu respectarea Legii drepturilor de autor, un număr de 50 de imagini. Între aceștia s-a aflat și artistul fotograf craiovean Mircea Anghel, președinte al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”.

„Ne-am împărțit în câteva grupuri și am abordat, în acest fel, toate localitățile județului. La final, și noi, fotografii, dar mai ales organizatorii, am rămas cu o bogată colecție etnografică de imagini, fără prea multe cheltuieli nici din partea noastră, nici din partea județului. Eu, de exemplu, am donat 150 de imagini și la fel au făcut și alții. Organizatorii au editat un album foarte bogat și au realizat o expoziție foarte frumoasă cu aceste imagini ale adevăratelor comori ale satului românesc, pe cale de dispariție”, a povestit Mircea Anghel.

Artistul a făcut parte din grupul care a vizitat localitățile Bistrița, Ghinda, Sigmir, Caila, Blăjenii de Sus, Runcu Salvei și Năsăud. „Anunțați din timp de organizatori despre sosirea noastră, primarii localităților ne-au pus la dispoziție ghizi pentru cele mai importante zone și obiective, cooperând cu noi, fotografii, pentru a scoate la iveală cele mai interesante și reprezentative locuri, oameni și tradiții locale”, a adăugat expozantul, care a realizat cu acest prilej o colecție de peste 400 de imagini.

Din acestea, pentru expoziția de astăzi a ales 54 de fotografii, pe care le-a grupat sub genericul „Satul bistrițean”. «Cred că este o datorie a fiecărui fotograf să imortalizeze aceste comori ale tradiției populare, pe cale de degradare și dispariție din cauza nepăsării și indolenței, atât a autorităților, cât și a oamenilor. Alții nu știu cum să păstreze și să pună în evidență câțiva ani de așa-zisă tradiție, iar noi distrugem tot ce este românesc și tradițional, de dragul „importului” a ce este la modă, de multe ori aberant și de prost gust!», a mai spus Mircea Anghel.

***

Mircea Anghel s-a născut la 2 iulie 1946, în Craiova, unde a urmat cursurile Colegiului Naţional „Carol I”. A frecventat apoi Şcoala Militară de Ofiţeri de Geniu de la Sibiu și Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti. Din 1996 este pensionat cu gradul de colonel. Fotografia a constituit hobby-ul şi una din laturile specialităţii sale militare, pe care le-a îmbinat şi practicat toată  viaţa.

Abia după pensionare a intrat în lumea fotografiei artistice, iar în 1999 a devenit membru AAFR, an în care a înfiinţat Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”,  pe  lângă  Cercul  Militar  din Craiova, al cărui preşedinte este. În același an a început organizarea unui Curs de Tehnică și Artă  Fotografică, absolvit, în cele 28 de serii de până acum, de 626 de tineri. În 2008 a primit titlul de A.FIAP (Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică), iar din 2007 până în 2012 a fost cooptat în Comitetul de Conducere al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, ca director al Departamentului Patronaje şi Distincţii.

Are peste 250 de lucrări acceptate şi premiate în Saloanele Naţionale de Fotografie şi peste 60 în Saloanele  Internaţionale de Fotografie cu patronaj FIAP, obţinând peste 50 de premii şi medalii. De asemenea, a deschis 12 expoziţii personale de  fotografie în ţară, ca și la Muzeul de Artă din Cernăuţi (Ucraina), și a participat cu lucrări la 15 expoziţii de grup în Europa, Asia şi Africa. Este inițiatorul și organizatorul Salonului Național de Artă Fotografică „Mihai Dan-Călinescu de la Craiova”, salon bienal, aflat la cea de-a VI-a ediție.