Rusia va majora cu 37% preţul gazelor vândute Ucrainei

0
285

Preţul gazului natural importat de Ucraina din Rusia va creşte cu 37% după ce compania rusă de stat Gazprom a anulat tarifele cu discount şi a ameninţat că ar putea întrerupe livrările, a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan. Ucraina va plăti, începând din luna aprilie, 368,5 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze naturale, a precizat oficialul, citat de Bloomberg. Anul trecut, Rusia şi Ucraina au convenit un tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, care urma să fie ajustat trimestrial. Gazprom a anunţat săptămâna trecută că preţul nu va mai fi valabil începând din luna aprilie, avertizând de asemenea că Ucraina riscă repetarea situaţiei de la începutul anului 2009, când livrările de gaze naturale au fost întrerupte temporar. De asemenea, compania rusă susţine că Ucraina are datorii de 1,9 miliarde de dolari în contul importurilor de gaze. Gazprom a furnizat anul trecut mai mult de jumătate din consumul de gaze naturale al ţării. Preţul redus a fost oferit de Rusia în cadrul unui acord cu preşedintele Viktor Ianukovici, destituit în februarie, în urma unei revolte violente. Preşedintele rus, Vladimir Putin, refuză să recunoască legitimitatea guvernului interimar, instalat după înlăturarea lui Ianukovici. Forţe militare pro-ruse au ocupat peninsula Crimeea, care găzduieşte, la Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră. „Voi discuta pe 19 martie, la Bruxelles, cu comisarul UE şi companiile”, a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, care se va întâlni săptămâna viitoare cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettingere, pentru a găsi soluţii de înlocuire a gazului furnizat în prezent de Rusia. Ucraina are nevoie în acest an de aproximativ 30 miliarde metri cubi de gaze din import. O treime din volum ar putea veni din Slovacia, a precizat oficialul ucrainean.

Revenind în Crimeea, cel puţin patru activişti care susţin integritatea Ucrainei sunt deţinuţi în regiunea separatistă, controlată de către forţe ruse, au declarat activişti şi o familie. Informaţia nu a putut fi confirmată de surse independente, din cauza absenţei controlului poliţiei ucrainene asupra peninsulei. Jurnalistul Oleksi Bik, de la site-ul ucrainean de ştiri Glavkom, a declarat pentru AFP că a văzut aproximativ 20 de persoane înarmate care încercuiau două femei, aşezate în genunchi şi cu mâinile legate, în apropiere de satul Armiansk, unul dintre cele două puncte de acces în Crimeea. „Lucrurile lor erau împăştiate pe drum”, a adăugat Bik, care a văzut numeroase autocolante cu mesaje de susţinere faţă de mişcarea proeuropeană de contestare din Piaţa Independenţei (Maidan). Un purtător de cuvânt al Mişcării Euromaidan, Sviatoslav Iuroş, afirmă că nu este vorba despre doi, ci despre trei activişti care sunt daţi dispăruţi: Oleksandra Riajţeva, Olena Maximenko şi Katerina Butko. Pe de altă parte, Serghei Aksionov, premierul prorus al Crimeei, republică autonomă din sudul Ucrainei, a declarat ieri, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti, că peninsula plănuieşte să intre complet în aria legislativă a Federaţiei Ruse în numai câteva luni, în cazul în care referendumul, convocat la 16 martie, va valida această opţiune, informează EFE. „În cazul în care referendumul spune că da, Crimeea trebuie să facă parte din Rusia, vom lucra douăzeci şi patru de ore pe zi (…) şi vom face tot ce este posibil pentru a intra cât mai rapid în aria legislativă a Federaţiei Ruse”, a afirmat Aksionov în interviul menţionat. Primul-ministru al Crimeei, a cărui legitimitate este contestată de guvernul central de la Kiev, a declarat că acest proces va lua cel mult câteva luni. El a adăugat că, în orice caz, încorporarea Crimeei în Federaţia Rusă va necesita o perioadă de tranziţie şi că republica ar trebui să adopte rubla ca monedă de plată. În Crimeea, unde 60% dintre locuitori sunt etnici ruşi, la care se adaugă 25% de ucraineni şi o minoritate tătară de 12%, nimeni nu se îndoieşte de victoria lui „Da!” şi de încorporarea peninsulei în Federaţia Rusă.

Duminică, militarii ruși au preluat controlul asupra unității de rachete din Cernomorsk, vestul Crimeii, informează Unian și Interfax-Ukraian, potrivit cărora aproximativ 200 de militari ruși îmbarcați în 14 camioane au sosit în noaptea de duminică spre luni la bază și, sub amenințarea unui asalt și a utilizării armelor, au preluat controlul. Militarii ucraineni au fost constrânși să pună armele în rastele, să sigileze depozitele cu muniții și apoi să părăsească baza, scrie pe contul său de Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Ucrainei în Crimeea, Vladimir Selezniov. La rândul său, secretarul de presă al Serviciului pentru frontiera de stat, Oleg Slobodean, a declarat, ieri, la postul de televiziune 5Kanal, că în jur de 30 de  militari ruși au preluat controlul asupra punctului de frontieră Cernomorsk.