Profesorii puşi pe jar de Legea Educaţiei – Titularizaţi de şcoli, dar invalidaţi de ISJ Dolj

0
421

Suplinitorii care au obţinut minimum nota 7 la concursurile din ultimii trei ani au posibilitatea de a se titulariza, conform noii Legi a Educaţiei în unitatea de învăţământ în care predau, dacă postul este viabil pentru o durată de minimum patru ani şi au aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii luate şcolare. Deciziile de la nivelul unităţilor de învăţământ trebuie validate însă şi de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean. La nivelul judeţului Dolj, nu toate titularizările şcolilor au primit în acest for aviz favorabil: 16 dosare au fost respinse, toate pentru nerespectarea procedurii.

115 suplinitori şi-au depus în acest an dosarele pentru a deveni titulari ai unităţilor şcolare, conform actualei Legi a Educaţiei, pe baza notelor obţinute la concursurile din 2008, 2009 sau 2010. 55 au pierdut orice şansă din start, întrucât nu au primit avizul favorabil al Consiliului de Administraţie al şcolii.  60 de dascăli au obţinut însă acceptul de a deveni titularii şcolii, dar nu toţi au fost însă validaţi de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, întrunit săptămâna trecută.

„În urma întrunirii Consiliului de Administraţie 44 de dosare au fost validate, iar 16 au fost respinse pentru nerespectarea procedurii legale, conform ordinului dat de ministrul Educaţiei. Cei care au devenit titulari sunt educatori, dar şi profesori de diverse discipline în special din mediul rural, acolo unde asigurarea resursei umane este foarte dificilă”, a precizat Mihaela Moţăţeanu, inspectorul şcolar general.

15 dascăli au depus însă contestaţii nemulţumiţi de verdict, iar rezultatele reanalizării situaţiei vor fi afişate la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Neconcordanţele dintre cele două instituţii, şcoală şi Inspectorat, creează însă o situaţie ambiguă pentru dascăli. Sunt declaraţi titulari de şcoală, însă sunt invalidaţi de Inspectoratul Şcolar şi nu ştiu dacă vor rămâne sau nu definitiv la acele catedre. Conducerea ISJ Dolj spune însă că votul lor supraveghează legalitatea deciziilor.

„Membrii consiliilor de administraţie din şcoli care au luat aceste decizii incorecte trebuie să înţeleagă că autonomia înseamnă şi răspundere”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu.

Pe 21 martie se va afişa lista posturilor care vor intra în restructurare

Titularizările suplinitorilor au fost făcute însă înainte de completările de normă şi de soluţionarea cadrelor didactice titulare care intră în restrângere de activitate. Conform calendarului mişcării personalului didactic, în zilele de 14 şi 15 martie se înregistrează cererile de întregire a normei didactice la Inspectoratul Şcolar, ce vor fi soluţionate de Consiliul de Administraţie pe data de 17 martie a.c. Pe data de 21 martie a.c se va afişa la sediul ISJ Dolj lista orelor vacante sau rezervate pentru soluţionarea completărilor de normă didactică în alte unităţi de învăţământ. În aceeaşi zi se vor afişa posturile didactice care intră în restrângere de activitate, începând cu 1 septembrie 2011.

Lista finală cu posturile vacante şi rezervate va fi afişată pe 30 martie a.c.