„Fitosanitarul” Nicolae Giugea şi cuibul de viespii de la Prefectura Dolj

0
1036

La câteva zile după numirea oficiala a lui Nicolae Giugea, prin Hotărâre de Guvern – actul nr. 189/2.03.2011 – ca prefect al judeţului Dolj şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României nr. 158/4.03.2011, predecesorul său Eugen Georgescu săvârşea, în complicitate cu Eugen Marinescu, infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale şi uzurpare de calităţi oficiale, prin semnarea unor acte administrative. Dovezile sunt implacabile.

Revenirea lui Nicolae Giugea ca prefect al Doljului a picat ca un trăznet, peste cuibul de viespii de la Prefectura Dolj, strâns muşuroi, când lumea le era mai dragă, în jurul lui Eugen Marinescu şi Eugen Georgescu. Vineri, 4 martie, după cum se ştie, a avut loc instalarea oficială a noului prefect, de către secretarul de stat MAI, Mihai Capră, moment în care Eugen Georgescu a părăsit, derobat de orice competenţă, funcţia de reprezentant al guvernului în teritoriu. A rămas însă, în continuare, beneficiarul statutului de funcţionar public, în conformitate cu predeverile legii. Detaliu important. În absenţa prefectului Nicolae Giugea, deplasat în Capitală, pentru rezolvarea ultimilor probleme de predare a unor responsabilităţi avute la ADS, Eugen Georgescu a revenit în Prefectura Dolj, unde a semnat un snop de acte administrative, „ca prefect”, cu acceptul lui Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor. „Datorii” nedecontate. Eram deja în data de 7 martie a.c., care apare şi în actele administrative semnate. Situaţia este fără precedent şi, indiscutabil, poate fi invocată săvârşirea infracţiunilor de de fals material în înscrisuri oficiale şi uzurpare de calităţi oficiale.

Problema care se pune este alta: Eugen Marinescu este directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor, din Prefectura Dolj, sau, într-o exprimare mai francă şi mai vanitoasă, şeful secţiei „abuzuri necenzurate”? Toate actele administrative semnate în data de 7 martie a.c. de Eugen Georgescu „ca prefect” sunt lovite de nulitate, dar gestul denotă nu atât un derapaj etic, abureală gratuită, cât proliferarea bătăii de joc, a abuzurilor de tot felul, flatarea şefilor, respectiv a comanditarului, în care s-a răsfăţat nestânjenit cuibul de viespii de la Prefectura Dolj. Unde, încurajată a fost eschiva morală, obedienţa, minciuna. Despre alba-neagra cu avizele de legalite/nelegalitate, schimbate după conjuncturi, am scris la vremea potrivită. Demnitatea este bunul uz al libertăţii, dar sună ca o vuvuzelă în sediul Prefecturii Dolj. Încă de la prima lor întâlnire, conform declaraţiilor apărute în presă, noul prefect al Doljului, Nicolae Giugea, i-a comunicat lui Eugen Marinescu intenţuia sa de a-l schimba din funcţia deţinută. Unele motive le-a expus convingător, miercuri seara, la o emisiune de televiziune, bine moderată de Marius Pârlea. Deocamdată i-a retras dreptul de semnătură. Lucrurile sunt relativ complicate, fiindcă o evaluare anuală corectă, conform exigenţelor Statutului funcţionarului public (Legea nr. 188/1999, cu modificările şi completările ulterioare), nu s-a mai făcut decât, poate, formal. Pe post de „fitosanitar”, Nicolae Giugea nu poate decât proceda la un tratament adecvat în dislocarea cuiburilor de viepii, pentru a fi redescoperit apoi, gustul onoarei şi al demnităţii. Când se va convinge, mai aplecat, de adevărata stare de lucruri din Instituţia Prefectului, va fi cu siguranţă uimit, dezolat şi de compătimit.