Pedeapsă cu executare pentru şoferul fugar de pe strada Henri Coandă

0
350

Craioveanul de 26 de ani reţinut în octombrie 2015 pentru patru infracţiuni la regimul circulaţiei, după ce, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără permis a accidentat grav o femeie care traversa regulamentar strada Henri Coandă din Craiova şi a fugit, şi-a aflat pedeapsa. Judecătoria Craiova l-a condamnat marţi, 9 februarie a.c., la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni închisoare cu executare. În plus, firma la care craioveanul avea încheiată poliţa obligatorie de răspundere civilă auto a fost obligată de judecători să-i achite victimei 40.000 lei daune morale. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 20 octombrie 2015, seara, la ora 17.45, poliţiştii rutieri au fost anunţaţi prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că, pe strada Henri Coandă, din Craiova, a avut loc un accident de circulaţie soldat cu rănirea unui pieton, iar şoferul vinovat de producerea evenimentului a părăsit locul faptei. Poliţiştii Biroului Rutier Craiova ajunşi la faţa locului au stabilit, în urma investigaţiilor efectuate, faptul că Marian Băluţă, de 26 de ani, din Craiova, în timp ce conducea un autoturism Fiat, fără a poseda permis de conducere, ajuns la trecerea de pietoni a accidentat-o grav pe Mariana Matei, de 55 de ani, din Craiova care traversa strada pe trecerea de pietoni. A dispărut imediat de la locul faptei, însă un martor al accidentului a apucat să reţină numărul de înmatriculare al maşinii pe care o conducea şi le-a spus poliţiştilor. Fie din curiozitate, fie lovit de remuşcări, şoferul vinovat a trecut din nou pe lângă locul unde accidentase femeia, în timp ce poliţiştii făceau cercetările şi măsurătorile, aşa că aceştia au observat imediat maşina ce corespundea datelor oferite de martori şi l-au oprit pe şofer, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj. Luat la întrebări, acesta n-a vrut să recunoască nimic în prima fază, dar poliţiştii l-au testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentraţie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, au verificat în baza de date stabilind că nu are permis, aşa că tânărul a cedat şi a recunoascut că el a provocat accidentul. Victima a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova pentru acordare de îngrijiri şi tot acolo a fost dus şi şoferul, însă pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. „Celui în cauză i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar pe numele său poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, conducere fără permis şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Marţi seară, în baza probatorului administrat în cauză de poliţişti s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspect şi reţinerea acestuia pe baza de ordonanţă pe o perioadă de 24 ore”, a declarat la momentul respectiv subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Pe 20 noiembrie Marian Băluţă a fost trimis în judecată pentru toate cele patru infracţiuni reţinute în sarcina sa, iar marţi, 9 februarie a.c. Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa. În condiţiile în care inculpatul şi-a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, a afost găsit vinovat de toate cele patru infracţiuni la regimul circulaţiei. Judecătorii au contopit pedepsele şi au decis ca Băluţă să primească o pedeapsă totalăd e 1 an şi 10 luni închisoare cu executare:  “contopeşte cele patru pedepse aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul Băluţă Marian să execute pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare”, se arată în sentinţa instanţei, craioveanul fiind menţinut sub control judiciar. Cât despre despăgubiri, firma de asigurări la care avea încheiată poliţa obligatorie de răspundere civilă auto, SC Carpatica Asig S.A., trebuie să-i achite victimei 1989 lei daune materiale, 40.000 lei daune morale şi 2000 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.