Consolele metalice ale CEZ care apar în centrul vechi al Craiovei nu sunt pe placul aleșilor locali. Aceștia au venit cu ideea să întocmească un regulament local prin care să îi pună în vedere operatorului de electricitate ca transformatoarele să fie coborâte în subteran.
Consilierii municipali sunt de părere că străzile proaspăt amenajate din zona istorică a Băniei, și nu numai, ar arăta mult mai bine dacă nu ar mai exista consolele metalice pe care compania CEZ le-a ales ca soluție pentru a ascunde firele aeriene de pe fațadele caselor. „Unde este un scuar mai frumos, acolo apar și niște construcții metalice ale CEZ. Există și varianta să fie amplasate în subteran și acoperite cu un grilaj. S-ar elimina astfel prezența dizgrațioasă lângă monumente istorice. Și, în plus, trebuie să avem în vedere că pe măsură ce consumul de energie electrică va crește, va fi nevoie de cât mai multe astfel de transformatoare”, a atras atenția consilierul liberal Emilian Ștefârță.
Soluția: un regulament local
Tot în ședința de luna trecută, directorul Muzeului de Artă, Emilian Ștefârță, a venit cu propunerea ca respectiva companie să fie constrânsă să procedeze în acest mod, care ar fi mai estetic după părerea aceluiași consilier. Alesul local a avansat ideea ca aleșii locali să elaboreze un regulament local în acest sens, pe care apoi să vină și să-l voteze într-o ședință a CLM Craiova. „Haideți să instituim prin Consiliul Local ca aceste console să fie subterane”, le-a cerut Ștefârță colegilor consilieri. Primul care a susținut propunerea a fost consilierul Dan Cherciu: „Susțin ideea dar cred că trebuie să facem un proiect de hotărâre în acest sens și poate că dumneavoastră ați fi cel mai potrivit să îl faceți. Ei vor fi în felul acesta avertizați că, în viitor, acest lucru nu va mai fi posibil”.
„Am găsit înțelegere la CEZ”
Prezent la ședință, viceprimarul Mihai Genoiu a spus că toate casele din centrul istoric erau pline de fire și console, iar Primăria Craiova a găsit înțelegere la cei de la CEZ și toate au fost coborâte. „Noi nu le-am impus modalitatea de amplasare pentru că nici nu am avut informații suficiente, dar oricum au fost mutate în niște cutii de bun simț, nu mai sunt firele acelea pe fațade. Am găsit înțelegere de la ei și în privința străzilor proaspăt asfaltate, acolo orice intervenție a lor fiind făcută prin foraj subteran. Au respectat ceea ce le-am cerut”, a spus Genoiu. Pe de altă parte, acesta a menționat că, dacă se va face un regulament local care să ceară ca toate transformatoarele să fie coborâte în subteran, municipalitatea va trebui să îl respecte cu sfințenie.
Achiziții pentru centrul istoric
Autoritățile locale se pregătesc și ele cu investiții pentru centrul istoric. În lista de achiziții, care a fost prinsă în bugetul pe 2015, sunt cuprinse trei investiții noi. Pentru că toate evenimentele sociale și culturale se vor desfășura în zona veche a Craiovei, municipalitatea va achiziționa o instalație audio pentru Piața „Buzești” (cea de la Bancpost), care va costa 155.000 de lei și va fi plătită de la bugetul local. După amenajare, traficul auto va fi restricționat, autoritățile achiziționând bolarzii retractabili cu ajutorul cărora se vor închide străzile. Tot pentru centrul istoric, Primăria Craiova și-a propus să cumpere și o autospecială multifuncțională cu care va fi dotată Salubritatea. Utilajul va costa 700.000 de lei și va fi folosit numai pentru a efectua curățenia în centrul istoric.