SC Termo va fi preluată de CEO în luna aprilie

0
526

SC Termo SRL Craiova va fi preluată de Complexul Energetic la jumătatea lunii aprilie. Locatarii care se aşteptau că, odată cu această absorbţie, le vor fi şterse penalităţile şi datoriile, nu trebuie să-şi facă astfel de calcule. Directorul Mihai Neaţu a precizat că niciodată nu s-a pus problema în felul acesta şi că locatarii vor fi preluaţi cu tot cu datorii. 

Preluarea SC Termo de către CEO (Complexul Energetic Oltenia) este în cărţi şi se va materializa la jumătatea lunii aprilie când vor fi definitivate toate formalităţile în acest sens. Directorul Termoficării, Mihai Neaţu, a avansat acest termen ca sigur pentru primăvară, menţionând şi condiţiile în care se va face absorbţia. Potrivit acestuia, locatarii din Craiova, care figurează cu datorii mari către societatea de distribuţie, nu vor putea scăpa de ele, noul administrator preluând abonaţii racordaţi la reţeaua publică de alimentare cu energie termică laolaltă cu restanţele pe care le deţin. „La jumătatea lunii aprilie se va face preluarea. Ce trebuie să ştie locatarii este că nu vor scăpa de datorii aşa cum cred o parte dintre ei”.

Fuziunea nu implică stingerea datoriilor locatarilor

Mihai Neaţu

Mihai Neaţu susţine că stingerea datoriilor pe care le au locatarii nu se poate face şi că niciodată nu s-a r fi pus problema în acest sens. „Chiar dacă fuzionăm, acele penalități și datorii nu au cum să fie stinse din punct de vedere contabil. Empiric vorbind, dacă aducem în discuţie o astfel de stingere de datorii înseamnă, de fapt, o diminuare a profitului. Şi atunci datoriile trebuie să fie preluate, nu există termenul de stingere de datorii. E o formulă pe care o folosim în limbajul de zi cu zi, dar nu ai cum să o faci”, a explicat directorul SC Termo SRL. Potrivit autorităţilor, la vremea respectivă, noiembrie 2012, când consilierii craioveni au votat în unanimitate preluarea, s-a vorbit într-adevăr despre o eliminare a penalităţilor, dar despre cele care sunt cauzate de reţeaua de distribuţie, şi nu cele ale locatarilor.

Pierderi de 10 % pe conductele subterane

Potrivit conducerii SC Termo SRL Craiova, pierderile de pe reţeaua publică – cauzate de faptul că aceasta este foarte veche – sunt cifrate în acest moment la 8-10% şi sunt suportate integral de către furnizor. Asta înseamnă că nimic din ce se pierde în subteranele oraşului nu intră pe factura de plată a craiovenilor. „Eu nu am voie să bag în preț nimic. Dacă mă prinde că bag în preț, ANRSC-ul mă poate închide. Avem pierdere de 8-10% pe care nu o facturăm la nimeni”, a menţionat Mihai Neaţu. La momentul în care aleşii locali şi-au dat acordul în privinţa acestei preluări, s-a vorbit despre o investiţie masivă în conductele de distrubuţie. S-a avansat o sumă de 90 milioane de euro cu care CEO ar urma să reabiliteze reţeaua de distribuţie a agentului termic din Craiova, apreciată la o lungime de peste 450 de kilometri.

Asociaţiile de proprietari au datorii mari

Datoriile locatarilor către SC Termo SRL Craiova sunt, potrivit conducerii, mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Directorul Mihai Neaţu a precizat, într-o conferinţă de presă, pe care a susţinut-o săptămâna trecută, că locatarii au o datorie de 122 milioane de lei către Termo, reprezentând energia termică facturată şi neîncasată, plus penalităţile care au fost calculate din cauza vechimii lor. La rândul ei, SC Termo Craiova are o datorie către proprii furnizori, în sumă de 215 milioane de lei. 55 de milioane de lei din acest total o reprezintă numai penalităţile pe care CET-ul i le-a calculat de-a lungul anilor. Suma este câştigată în instanţă şi instituită cu titlu executoriu.