Zeci de mii de oameni izolaţi de zăpadă în Buzău, Vrancea şi Brăila

0
352

Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuau să fie izolaţi, ieri, iar jandarmii şi pompierii militari au mers în aceste zone pentru a le duce alimente. Un elicopter MAI a preluat ieri 11 persoane cu probleme medicale, care aveau nevoie urgentă de ajutor. Probleme mari sunt şi la Brăila, dar şi în Vrancea, unde ieri erau izolaţi peste 40.000 de oameni din 50 de localităţi, motiv pentru preşedintele Consiliului Judeţean să insiste să se declare stare de alertă. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, i-a trimis, ieri, în regim de urgenţă, în judeţele Buzău şi Vrancea, pe chestorul de poliţie Ioan Dascălu şi pe adjuncţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar astăzi va ajunge chiar el la sinistraţi.

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că pompierii militari şi jandarmii urmau să meargă, ieri, în localităţile Glodeanu Siliştea şi Scutelnici, pentru a le duce alimente oamenilor. Tot la Glodeanu Siliştea, un preot care a murit la începutul săptămânii trecute nu poate fi înmormântat până când nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului. Maşina de la Medicină Legală nu a putut însă ajunge în zonă şi nici un alt utilaj, pentru a transporta cadavrul până la Buzău. În aceste condiţii, oamenii nu-l pot înmormânta pe bărbat. În noaptea de joi spre vineri, un elicopter MAI a intervenit în localitatea Cochirleanca, de unde a preluat o tânără de 22 de ani care urma să nască şi un bărbat cu fracturi la picioare, care acuza dureri foarte mari. Cei doi pacienţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Buzău.

Oprişan şi Mocanu cer decretarea stării de alertă

În Vrancea, potrivit conducerii Consiliului JudeţeanJ, aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână, în peste 50 de localităţi din judeţ, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, în timp ce prefectul a susţinut că mai sunt izolate doar nouă localităţi. Preşedintele CJ, Marian Oprişan, a făcut ieri, pentru a patra oară, apel la Guvern, pentru a declara stare de alertă în acest judeţ, însă a fost refuzat iar, pe motiv că prefectul nu susţine acest lucru. „De 6 zile avem numai promisiuni. În Vrancea sunt 12 drumuri naţionale blocate şi nu reuşim să ajungem la oameni să le ducem alimente. Sunt oameni care au nevoie de medicamente. Casele sunt acoperite complet de zăpadă. Sunt bancuri de zăpadă înalte de 3-5 metri. (…) Guvernul este complet iresponsabil. (…)”. În consecinţă, Oprişan a decis să-i trimită o scrisoare deschisă preşedintelui României, în care îl roagă să intervină pentru ca în Vrancea să fie declarată stare de alertă. Ieri după-amiază, preşedintele CJ Buzău, Valentin Mocanu, s-a alăturat şi el solicitării lui Oprişan, declarând că ar fi oportună decretarea stării de urgenţă şi în acest judeţ, însă răspunsul de la Guvern a fost tot negativ.

Oamenii nu şi-au putut îngropa morţii

12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile, însă unele dintre acestea nu au putut fi îngropate din cauza nămeţilor care ating câţiva metri. „În ultimele zile au fost înregistrate şase decese. Doar două persoane au fost înmormântate. Sicriele au fost trase cu funia spre biserică, pentru că nămeţii sunt cât gardurile. Suntem complet izolaţi. Avem copii pe care trebuie să-i scoatem să-i aducem la şcoală, au fost doi impiegaţi izolaţi pe câmp şi am trimis nişte băieţi tineri cu mâncare la ei. Am de deszăpezit 47 de kilometri. Am făcut scris şi la Comandamentul de iarnă şi la Secţia de Drumuri Naţionale, dar degeaba. Toată lumea ne ocoleşte”, a spus primarul comunei Tătăranu, Nicolae Pavel. Situaţia este asemănătoare şi în localitatea Sihlea, unde şase morţi nu pot fi îngropaţi. Trei dintre aceştia sunt la morgă şi nu pot fi aduşi acasă, iar ceilalţi trei sunt vegheaţi de rude, de mai multe zile, în locuinţe. „Avem un caz mai deosebit la Bogza. Este vorba de o femeie care a decedat acum şapte zile şi pe care fiul său vrea să o îngroape la Câmpineanca. A făcut o improvizaţie şi a plecat cu mortul, pe jos, prin nămeţi”, a spus primarul comunei Sihlea, Stoica Ene.

Au fost suplimentate trupele de jandarmi şi pompieri

La Brăila, ninsoarea şi viscolul s-au oprit de două zile, însă zeci de sate continuă să fie izolate de nămeţi. O situaţie critică e în Insula Mare a Brăilei. Acolo oamenii sunt blocaţi de mai bine de două săptămâni, iar magazinele alimentare au rămas cu rafturile goale. Localnicii au primit o mână de ajutor din partea Armatei, care a trimis două elicoptere cu hrană în satul Maraşul.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus, ieri, trimiterea de trupe de jandarmi şi de pompieri de la Bacău în judeţul Vrancea, iar din Prahova către localităţi din judeţul Buzău, pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.