Operațiunea de curățare a râului Cerna se desfășoară cu dificultate

0
451

În cursul nopții de duminică spre luni, barajul flotor din amonte de podul de la Coramnica cedat în urma presiunii deșeurilor și a buștenilor de mari dimensiuni veniți din amonte. El fusese montat de Administrația Bazinală de Apă Banat cu scopul de aopri peturile de mici dimensiuni și materialul lemnos să ajungă în aval. Din acest motiv, operațiunea de curățare a râului Cerna este îngreunată. O parte din deșeurile acumulate și trasportate în ultimele de zile de viituri curg spre Dunăre și spre acumularea Porțile de Fier.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), împreună cu cele ale Administrației Bazinale de Apă Jiu (ABA Jiu)- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți au ajuns deja în zonă și au început colectarea peturilor de pe maluri și din cursurile de apă. Se acționează din bărci, manual, în două echipe: una în golful Cernei și celalaltă, în aval, spre Dunăre.

“Întrucât materialul lemnos curge în aval, intervenția cu utilajul grefier sau colectarea lui manuală din bărci devine imposibilă din punct de vedere tehnic. El va fi oprit la grătarele de la acumularea Porțile de Fier și va fi colectat prin greblare de către S.C. Hidroelectrica, cei care au în administrare lucrarea. Nu este pusă în pericol funcționarea hidrocentralei.

Acțiunea este organizată, din surse proprii, cu utilajele și materialele de intervenție din dotare. La aceasta, participă 26 de angajați, 15 de la cele trei formații de lucru (din Herculane, Caransebeș și Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin (ABA Banat) și alți 11 de la două formații din cadrului Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți (Topolnița și Mehedinți).

Echipele vor rămâne cel puțin o lună în zonă, până când situația va reveni la normal”, se precizează într-un comunicat de presă al ABA Jiu.