Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut ieri, o întrevedere cu ministrul delegat pentru afaceri europene al Franței, Nathalie Loiseau. În cadrul convorbirilor au fost abordate teme de interes aflate pe agenda relațiilor bilaterale, precum și teme de actualitate de pe agenda europeană, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Au fost evidențiate strânsele relații de colaborare dintre cele două țări în numeroase domenii, reflectând Parteneriatul Strategic dintre România și Franța. Demnitarul român a evocat modalitățile de dezvoltare și diversificare, în continuare, a cooperării bilaterale, fiind subliniate demersurile ce vizează actualizarea Foii de Parcurs a Declarației de Parteneriat Strategic.
În context, oficialul român a apreciat că Sezonul Franța-România, recent inaugurat cu succes, oferă o ocazie excelentă pentru a prezenta, în ambele țări, o multitudine de imagini contemporane ale României și, respectiv, Franței, din diverse domenii de activitate, și pentru a întări cooperarea bilaterală în domeniile cultură, știință și economie.
A amintit, de asemenea, importanta comunitate românească din Franța și bogata contribuție a acesteia la aprofundarea relațiilor economice bilaterale și la dezvoltarea ambelor state.
Amintind că România deține, pentru prima dată, Președinția rotativă a Consiliului UE, prim-ministrul României a subliniat că aceasta se exercită într-un context european aparte, marcat de o serie de procese complexe, precum negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, procesul Brexit și clarificarea relațiilor viitoare cu Marea Britanie, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, urmate de un nou ciclu instituțional UE, Summit-ul informal de la Sibiu și procesul de reflecție asupra viitorului Europei.
Demnitarul român a punctat succint prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, construite în jurul a patru piloni / direcții mari de acțiune, respectiv Europa convergenței, Europa siguranței, Europa – actor global și Europa valorilor comune. A subliniat că toate proiectele avute în vedere în acest context au în centru principiul coeziunii, ceea ce a determinat și motto-ul “Coeziunea, o valoare europeană comună”. În cadrul întrevederii, demnitarii au avut un schimb de opinii asupra principalelor teme de pe agenda europeană.
Prim-ministrul României a reiterat, de asemenea, obiectivul țării noastre de aderare la Spațiul Schengen subliniind faptul că toate condițiile tehnice necesare aderării sunt de mult îndeplinite.
Ministrul delegat pentru afaceri europene francez a trecut în revistă interesul Franței pentru finalizarea licitațiilor în domeniul apărării navale, precum și pentru proiectele pe care Franța le promovează în domeniul apărării anti-aeriene, producției de elicoptere și în domeniul nuclear civil.
În cadrul discuțiilor a fost abordat și subiectul modificării legilor justiției, precum și cel privitor la încălcarea drepturilor omului. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu privire la subiectul știrilor false, subliniindu-se necesitatea de a promova combaterea dezinformării online.