Antonio Tajani, discurs în faţa oficialilor români

0
72

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, prezent la Bucureşti pentru ceremonia de predare către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a avut aseată un discurs captivant în faţa oficialităţilor prezente în sala Ateneului Român.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, alături de Jean Claude Junker – preşedintele Comisiei Europene şi Donald Tusk – preşedintele Consiliului European se află la Bucureşti, pentru ceremonia prin care România a preluat deja, oficial, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Discursul în limba franceză, dar şi cu inserţii în limba română, a fost unul cald, dens în idei, captivant.

“2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia română va trebui să ghideze Consiliul UE în cursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care europenii reclamă o Europă mai eficientă”, a spus Tajani, care a vorbit în limba franceză, dar şi-a început discursul cu cuvintele: ”Buona sera Romania, la mulţi ani!”
“România a avut mereu o vocaţie europeană. În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri (…) Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dumneavoastră ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. Şi cum sunt născut la Roma eu mă simt aici ca acasă”, a mai spus Tajani, în aplauzele celor prezenţi.
“În faţa unei Uniuni incapabile să dea răspunsuri rapide sirenele populiste câştigă teren. Şi totuşi, într-o lume mai nesigură ca oricând, trebuie să avem, mai mult ca oricând, o Europă puternică pentru a ne proteja cetăţenii. Este esenţial să lucrăm împreună pentru o Europă mai eficientă. Deviza Preşedinţiei române se face ecoul acestei exigenţe. Coeziunea este o valoare europeană comună, pentru că ea reflectă exact voinţa de a nu lăsa pe nimeni deoparte”, a afirmat preşedintele legislativului comunitar.
Tajani a declarat că împărtăşeşte viziunea marelui diplomat român Grigore Gafencu, care a spus: ”Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat şi împărţit, ideea europeană este indivizibilă”.
“Nicăieri cuvântul Europa nu s-a dovedit mai puternic decât în statele din est. Ideea unei unităţi europene aduce peste tot pe continent în gândire promisiunea păcii, şi în consecinţă, promisiunea eliberării”, a mai spus Tajani.
În opinia preşedintelui Parlamentului European, “forţa Europei (…) este opusul violenţei, drumului naţionalist”. ”Ea se bazează pe valori, pe democraţie, pe statul de drept, pe respectul demnităţii şi libertăţii fiecăruia. Europa trebuie să-şi asigure mijloacele pentru a reuşi. Este primordial ca viitorul buget multianual al UE să fie unul politic, care reflectă priorităţile unei Europe eficiente. Ar fi o mare eroare să reducem fondurile de coeziune şi cheltuielile în agricultură. Trebuie să ajungem la un buget care stimulează investiţiile în economia reală”, a mai spus Antonio Tajani în cadrul ceremoniei de lansare oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE.
“Contăm pe Preşedinţia română pentru a promova această ambiţie şi a susţine ideea de coeziune şi de solidaritate. Mai multă solidaritate în viitorul buget înseamnă că solidaritatea nu trebuie să meargă în sens unic. Ţin să mulţumesc României că a propus să primească migranţii care au debarcat în ţările de primă sosire. Este un exemplu de urmat”, a afirmat Tajani.