Aniversarea a 90 de ani de la crearea personajului Tintin, marcată de acuzații de rasism

0
420

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de controverse după ce moştenitorii desenatorului belgian au anunţat că vor lansa o nouă ediţie ”Tintin in the Congo”, album publicat în 1930 şi marcat de acuzaţii de rasism, potrivit Reuters.

Aventurile tânărului reporter în ţara care era pe atunci colonie belgiană a fost una dintre primele poveşti cu Tintin transformate de desenatorul belgian, care semna cu pseudonimul Herge, în foileton, iar firma deţinută de văduva acestuia lansează o versiune digitală în culori cu ocazia aniversării a 90 de ani de la momentul în care celebrul personaj al seriei a apărut pentru prima dată într-un ziar belgian, în 1929.

Editorii au respins ideea potrivit căreia povestea, care conţine personaje africane de culoare reprezentate caricatural cu buze groase şi roşii, purtând blănuri, ar fi problematică: “Dialogul este cel mai important, iar demersurile de deconstrucţie, decolonizare sunt la fel de importante”, le-a spus Robert Vangeneberg joi reporterilor.

Cu toate acestea, artistul congolez de benzi desenate Barly Baruti, stabilit la Bruxelles, a declarat pentru Reuters că lansarea unei noi ediţii a acestei opere, în contextul în care grupările naţionaliste şi rasiste par să fie în ascensiune în Europa, este discutabilă: “Ne întrebăm dacă momentul este oportun”, a spus acesta.

Publicată pentru prima dată în format-carte în 1946, ”Tintin in the Congo” îl prezintă pe Tintin şi pe credinciosul său câine Snowy luptându-se cu traficanţii de diamante şi cu vânătorii de animale.

Un tribunal belgian a respins demersul unui grup de activişti congolezi, iniţiat în urmă cu un deceniu, pentru interzicerea cărţii. Judecătorii au spus că volumul reflectă atitudinile coloniale ale acelei epoci şi că nu există dovezi potrivit cărora autorul belgian de benzi desenate Herge – care a decedat în 1983 la 75 de ani – a avut opinii rasiste. (Sursa: Agerpres)