Tradiţii din Oltenia, prezentate la Sofia în „Săptămâna culturii române”

0
163

Lucrările unor artişti din Oltenia, obiecte de cultură populară specifice judeţului Olt, printre care ceramica de Vădastra, vor fi prezentate, în perioada 15-16 ianuarie, la Sofia (Bulgaria), în cadrul seriei de evenimente culturale “Săptămâna culturii române”, organizate de parteneri români şi bulgari.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt a anunţat că fost invitat de Centrul Cultural Român din Vidin şi de Ambasada României la Sofia să participe la evenimentele culturale se vor desfăşura în capitala bulgară în cadrul “Săptămânii culturii române”. Evenimentele sunt prilejuite de împlinirea a 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, de “Ziua Culturii Naţionale”, precum şi de împlinirea a 11 ani de la inaugurarea Centrului Cultural Român din Vidin şi de la intrarea României şi Bulgariei în UE.
Manifestările culturale vor fi găzduite de Casa de Cultură G.S. Rakovski din Sofia şi vor cuprinde expoziţii de fotografie etnografică, de artă plastică, de obiecte populare din judeţul Olt (costume populare, ceramică, lemn sculptat tradiţional), spectacol de muzică şi poezie, precum şi demonstraţii de olărit tradiţional susţinute de meşterul popular Ionel Cococi, care realizează obiecte din ceramică după metodele şi stilul specifice culturii neolitice Vădastra.
Una dintre expoziţiile de fotografie etnografică prezintă lucrări ale consultantului artistic din cadrul CJCPCT Olt, Valeru Ciurea, iar alta, lucrări ale unor artişti bulgari ce au surprins imagini cu portul popular al românilor din Balcani.