„Salvatorii melcilor” – premieră la Teatrul Naţional Craiova

0
472

«Cât din adevăr este minciună? Câtă minciună conţine adevărul? Cât din fiinţa lui lasă un actor pe scenă, după fiecare reprezentaţie? Cât din rolul unui actor dăinuie în fiinţa sa, de îndată ce fardurile dispar? Pentru a găsi, măcar în parte, răspunsurile la aceste întrebări, vă invităm să vedeţi spectacolul „Salvatorii melcilor”».

Este invitaţia lansată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova la spectacolul „Salvatorii melcilor” – scenariul şi regia Bogdan-Cristian Drăgan, cu trei poeme de Nicolae Coande, avându-i în distribuţie pe Anca Dinu, Petronela Zurba, Geni Macsim, Haricleea Nicolau, Tudorel Petrescu (apariţii filmate: Ștefan Cepoi, Nataşa Raab). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, ora 19.00, în Sala „Ion. D. Sîrbu”, a doua reprezentaţie fiind anunţată pentru 21 ianuarie, ora 19.00.

«Trei surori, actriţe, un frate, actor şi el, un tată, profesor de astronomie şi o mamă, actriţă celebră, la care sa adaugă o psihoterapeută, acestea sunt personajele tragicomediei „Salvatorii melcilor”. În fapt, această piesă de teatru este o pledoarie pentru spectacol, pentru spectacolul de pe scenă sau din platoul de filmare, dar, totodată, spectacolul vieţii, mai puternic uneori decât orice plăsmuire ficţională. Actorii joacă, dar se şi joacă, într-un carusel de întâmplări hazlii sau tragice care te fac să te întrebi dacă eşti pe scena unui teatru sau chiar în viaţa de zi cu zi a celor care întruchipează personajele. Dar nu vă lăsaţi înşelaţi: nimic nu este ceea ce pare a fi», se menţionează într-un comunicat de presă al Naţionalului craiovean.

Bogdan-Cristian Drăgan

 Bogdan-Cristian Drăgan (n. Bucureşti, 13 martie, 1956) a absolvit iniţial Academia de Studii Economice Bucureşti, Secţia Relaţii Economice Internaţionale (1980), iar apoi Academia de Teatru şi Film Bucureşti, Regie film şi TV – clasa Dan Piţa şi Valeriu Moisescu (1993). Este doctor în cinematografie şi media al U.N.A.T.C. Bucureşti cu o lucrare despre videoartă (2002). Este regizorul mai multor filme, dar şi piese de teatru puse în scenă la Naţionalul craiovean, participant la festivalurile internaţionale de la Munchen, Cairo, Paris, Londra, Dresda, Dessau, Tel Aviv, Budapesta, Bremen, New York. În prezent este regizor artistic la TVR Craiova şi TVR 3.