Dotarea cu echipamente de radioterapie a Spitalului Judeţean, pe ultima sută de metri

0
534

Până la sfârşitul acestei luni, contractul pentru dotarea cu un aparat performant de radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova ar urma să fie semnat. În acest moment, autorităţile sanitare se află în proces de contractare a echipamentelor. Aparatul de radioterapie este vital pentru tratarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

Dezvoltarea programului de radioterapie ar trebui să se producă în contextul în care, de la un an la altul, numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer a crescut  constant în judeţul Dolj.

Anul trecut, peste 24.000 de doljeni figurau în evidenţele medicale cu afecţiuni oncologice. Şi mai grav este că, în fiecare lună, spitalele craiovene înregistrează, în medie, mai mult de două sută de noi cazuri. Cancerul rămâne o problemă de sănătate publică, decesele provocate de această boală ocupând locul doi, după cele provocate de bolile aparatului circulator. Anul trecut, peste 2.500 de doljeni au aflat că suferă de o formă de cancer, ceea ce înseamnă, în medie, că în fiecare zi şapte pacienţi au primit această veste cruntă.

Vor fi dotate cu echipamente 15 maternităţi

Tot în curs de semnare de află şi contractul pentru achiziţia a opt  unităţi mobile de screening de cancer de col uterin. Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziţii de echipamente medicale pentru UPU 90 echipamente pentru 71 spitale. Totodată, s-au încheiat procedurile de evaluare pentru achiziţii de 2400 de  echipamente medicale pentru 51 de secţii ATI şi 4 secţii de Mari Arşi (Timişoara, Iaşi, „Grigore Alexandrescu”, „Bagdasar Arseni”).

De asemenea, în cursul lunii ianuarie, printr-o finanţare acordată de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), vor fi efectuate recepţiile finale la lucrările desfăşurate la două secţii de neonatologie din maternităţile din Sibiu şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, precum şi receptia  lucrărilor la secţia de neonatologie din maternitatea Braşov. Tot în cadrul acestui proiect a fost lansată procedura de achiziţie pentru 76 de mese de naşteri care vor dota 15 maternităţi, iar în luna martie 2018 va fi efectuată recepţia finală a  lucrărilor efectuate la secţia de neonatologie din maternitatea Cluj.

Contracte în valoare de 19,8 milioane euro pentru dotarea spitalelor

34 de spitale din ţară şi din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanţă Magnetică Nucleară (24) şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziţionarea echipamentelor medicale au fost semnate.

Cele trei contracte de achiziţie sunt finanţate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, şi deblocat în cursul anului 2017.  Pe lângă achiziţia de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede şi construcţia de secţii noi ATI şi UPU, Centre de mari arşi, blocuri operatorii şi reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialităţi, precum şi achiziţii de echipamente necesare în secţiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliaţie, imagistică, radioterapie şi screening afecţiuni oncologice.

Luna aceasta se vor lansa procedurile şi pentru achiziţionarea de echipamente medicale pentru secţiile de chirurgie generală şi mari arsi. De asemenea, achiziţia de echipamente medicale pentru sistemul de telemedicină pentru UPU, pentru un număr de 102 spitale.

Numărul de pacienţi cu cancer va creşte în următoarele două decenii

Aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali şi dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor, fumatul şi consumul de alcool. Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer şi a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar. În zonele cu venituri medii şi mici, infecţiile virale sunt responsabile pentru circa 20% din decesele provocate de cancer. Spre exemplu, virusul hepatitei B (HBV), virusul hepatitei C (VHC) şi anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) cresc riscul de a dezvolta cancer hepatic sau de col uterin, iar infecţia cu HIV este responsabilă, la rândul său, pentru un risc crescut de cancer de col uterin.