Deputat Ion Cupă : ”Cer, în calitate de parlamentar român, explicaţii detaliate din partea Băncii Mondiale”

0
142

Unul dintre indicatorii cei mai importanţi pe care investitorii îl iau în considerare atunci când vor să investească într-o ţară este reprezentat de previziunile făcute de Banca Mondială.

La începutul anului trecut Banca Mondială a previzionat o creştere de 4,4% pentru economia ţării noastre. Acum organismul financiar recunoaşte că a greşit şi a revizuit în creştere cu două puncte procentuale, de la 4,4% la 6,4%, avansul economiei României pentru 2017. O eroare foarte mare care se adaugă erorilor de acelaşi tip făcute de FMI, celălalt organism financiar internaţional care a recunoscut greşelile făcute în raport cu aprecierea economiei româneşti.

Credibilitatea şi atractivitatea economiei României depind şi de aceste aprecieri ale organismelor financiare internaţionale. Este greu de estimat acum nivelul prejudiciului de competitivitate creat prin difuzarea unor evaluări atât de eronate.

În mod cert aceste previziuni atât de rupte de realitatea economiei noastre nu ne fac bine iar multiplicarea lor ridică serioase semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât Banca Mondială are legături strânse cu guvernul României şi ar fi putut cu uşurinţă să obţină datele reale.

Din această cauză solicit, în calitate de parlamentar român, explicaţii detaliate din partea Băncii Mondiale în legătură cu erorile foarte mari de previzionare asupra evoluţiei economiei româneşti. Aceste explicaţii nu ar trebui să întârzie atâta vreme cât acest for financiar lansează acum noi previziuni în scădere accentuată asupra economiei româneşti.

În ce măsură mai putem lua ca valide aceste estimări? Cât este eroare umană şi cât este efectul unor eventuale jocuri ilegitime de interese?

Consider că semnele de întrebare trebuie eliminate pentru ca nivelul încrederii potenţialilor investitori străini să crească în mod legitim, direct proporţional cu evoluţiile pozitive din economia românească.

Solicit deasemenea premierului Mihai Tudose să facă demersuri în numele guvernului României pentru ca aceste explicaţii să fie date într-un timp cât mai scurt de către reprezentanţii Băncii Mondiale. Parteneriatul nostru ca ţară cu această instituţie trebuie clădit în continuare pe încredere şi respect reciproc iar aceste explicaţii sunt obligatorii pentru reconfirmarea lui pe aceste baze.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ