Primăria Craiova a luat măsuri suplimentare pentru a se depăşi cu bine codul portocaliu de ger din aceste zile. Autorităţile au cerut furnizorilor de utilităţi să facă tot posibilul pentru a le oferi craiovenilor toate serviciile publice, în mod special să se asigure încălzirea apartamentelor şi degajarea străzilor de gheaţă. O acţiune coordonată între Primărie, Poliţia Locală, şcoli şi centrele sociale s-a făcut pentru a pune la adăpost toţi oamenii care sunt „culeşi” de pe străzi.
Toţi furnizorii de utilităţi au fost convocaţi, ieri, la prima oră, în şedinţă la Primăria Craiova, reprezentanţii municipalităţii cerându-le mai multă atenţie şi promptitudine în această perioadă, astfel încât nici un serviciu public să nu fie întrerupt către populaţie. „Am avut o şedinţă cu reprezentanţii de la Termo, Salubritate, RAT Craiova şi toate celelalte regii şi servicii, cărora le-am solicitat să se concentreze mai mult pe activităţile pe care le fac şi să fie pregătiţi şi pentru lucruri mai dificile care ar putea să apară în această perioadă. Am fost asigurat că, în privinţa serviciilor publice asigurate populaţiei, situaţia este sub control”, a declarat viceprimarul Adrian Cosman.
Furnizorii de utilităţi, convocaţi în şedinţă
Potrivit viceprimarului, municipalitatea se concentrează să nu fie oprită furnizarea de agent termic către populaţie, în aceste zile. Cum conductele de distribuţie sunt vechi, autorităţile au cerut din nou, ieri, reprezentanţilor Termo să fie pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii astfel încât locatarii din Craiova să nu sufere nici un moment de frig. „Ținem sub atenţie activitatea celor de la Termo şi am cerut să se facă tot posibilul ca oraşul să aibă căldură în aceste zile foarte friguroase. Avem sub observaţie şi prognozele meteo, fiindcă trebuie să asigurăm desfăşurarea, în bune condiţii, a traficului în Craiova”, a mai spus Adrian Cosman.
Persoanele fără adăpost, îngrijite în centre speciale
Pentru că nopţile sunt extrem de geroase, municipalitatea a identificat mai multe spaţii de cazare pentru persoanele fără adăpost. Potrivit lui Cosman, Primăria are la îndemână posibilitatea de a-i duce pe oamenii străzii în centrele sociale ale Asociaţiei „Vasiliada”, cu care există o colaborare, la Căminul pentru Persoane Vârstnice şi, mai nou, în sala de sport a Școlii nr. 32 din cartierul Craioviţa Nouă. „Acest adăpost improvizat este dotat cu tot ce trebuie, cu haine curate şi saltele. Înăuntru este cald, iar persoanele care vor ajunge acolo beneficiază şi de hrană. Problema este că nu doresc să stea acolo şi pleacă, din nou, pe străzi. Însă noi suntem pregătiţi să-i cazăm ca să nu moară de frig pe străzi, pe timp de noapte, când este deosebit de frig”, a mai spus Adrian Cosman.
Poliţia Locală a suplimentat echipajele de patrulare
Potrivit directorului Poliţiei Locale, Tavi Mateescu, numai în noaptea de luni spre marţi, au fost ridicate de pe străzi 9 persoane care nu au nici un domiciliu şi, mai mult ca sigur, ar fi îngheţat de frig. Cele mai multe au găsite de poliţiştii locali în Gara Craiova, pe peronul liniei 26, adăpostite pe scaunele de plastic de afară. «Toate persoanele au fost „culese” de pe străzi de agenţii noştri şi conduse la centrele de adăpost. Vom continua această activitate şi în următoarele zile, fiind chiar o prioritate pentru noi în această perioadă a codului portocaliu. Trebuie să acordăm atenţie maximă», a declarat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Pe perioada codului portocaliu, s-au suplimentat cu încă 7 echipaje de poliţie care efectuează patrulele de noapte, în total fiind acum 13.
Oamenii străzi, primiţi şi la Căminul de bătrâni
Persoanele fără adăpost sunt conduse la Centrul Social de Urgenţă „Sfântul Vasile” şi la Centrul pentru Persoane Vârstnice de pe strada Tabaci, care, de asemenea, sunt pregătite. „În acest moment, avem în îngrijire zece persoane fără adăpost, cinci bărbaţi şi cinci femei, care au fost aduşi aici de luni. Sunt cazaţi de noi într-o zonă tampon, pe care am creat-o pentru acest scop, le asigurăm toate condiţiile necesare”, a explicat Vali Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice. Această locaţie a fost folosită şi în anii trecuţi pentru cazarea persoanelor fără adăpost şi va fi păstrată în acest scop pe toată perioada iernii, când se aşteaptă condiţii meteo nefavorabile.