ANSVSA: Şase directori executivi, în aproape un an de zile!

0
957

ANSVSA 3Este una dintre cele mai dificile instituţii centrale ale României, greu de condus şi de gestionat în problematica sa curentă, din cauza tot mai repetatelor incidente de natură alimentară cu care ţara noastră se confruntă. Vorbim despre Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ale cărei politici administrative pot influenţa viaţa noastră, a tuturor. De remarcat că, în aproximativ un an de zile, mai exact începând cu 22 decembrie 2015, când Dorin Valter Enache a fost numit preşedintele ANSVSA pentru doar o zi, urmând a fi destituit, până acum s-au aflat la conducerea instituţiei nu mai puţin de patru conducători. Ultimul, numit ieri, vine de la DSVSA Constanţa.

  Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) funcţionează ca autoritate de reglementare şi control în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Misiunea Autorităţii se realizează prin protejarea sănătăţii de-a lungul întregului lanţ alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producţie, de la fermă la consumator –, prevenind contaminarea alimentelor şi promovând igiena alimentară şi informarea transparentă a consumatorilor cu privire la alimente şi sănătatea şi bunăstarea animalelor.

  Printre atribuţiile conferite de legislaţie enumerăm: autorizare şi certificare în domeniile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; monitorizarea şi controlul activităţilor din domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; realizarea cadrului juridic şi elaborarea reglementărilor specifice activităţilor din domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor; testări de laborator; autorizare laboratoare private; stabilirea protocoalelor de export cu ţări terţe; managementul situaţiilor de criză; monitorizarea pesiticidelor; sprijină combaterea risipei alimentare.

În conflicte de interese constatate de ANI

  ansvsa 2Cu o paletă atât de largă de atribuţii şi cu responsabilităţi pe măsură, ne-am fi aşteptat ca A.N.S.V.S.A. să fie locul unde managementul este stabilit pe o perioadă mai mare de timp şi cu asumări certe de obiective în contextul provocărilor sanitar-veterinare. Or, prima surpriză a apărut în decembrie 2015, când Guvernul Cioloş a numit un preşedinte al A.N.S.V.S.A., pe care a doua zi l-a revocat. Dorin Valter Enache, căci despre domnia sa este vorba, se aflase că avea probleme cu legea. Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Enache Dorin Valter, ANI susţinând că acesta, în calitate de director executiv în cadrul D.S.V.S.A. Braşov, a semnat o serie de documente având ca obiect încheierea mai multor contracte de prestări servicii între D.S.V.S.A. Braşov şi societatea comercială, în cadrul căreia fiica sa a deţinut calitatea de asociat!

  Concret, în 2015, ANSVSA a avut patru preşedinţi. Majoritatea dintre ei, certată cu legea. În 20 martie 2015 a fost numit Dumitru Băiculescu, care era director executiv la D.S.V.S.A. Buzău; găsit şi el în conflict de interese de ANI. Conform ANI, în perioada exercitării funcţiei de director executiv în cadrul D.S.V.S.A. Buzău, Dumitru Băiculescu a avizat cu „bun de plată” un număr de 12 facturi de prestări servicii, în valoare totală de 8.334,33 lei, emise de S.C. MEDVET 2000 S.R.L., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deţinut în perioada 29 decembrie 2009 – 30 ianuarie 2014, atât calitatea de asociat, cât şi funcţia de administrator, către D.S.V.S.A. Buzău. Apoi, în 22 decembrie 2015, vine înlocuitorul său, Dorin Valter Enache. Aceeaşi meteahnă depistată de ANI. Lui îi succede, pentru nici două luni de zile, vicepreşedintele A.N.S.V.S.A., Csutak Nagy Laszlo.

Un doljean în fruntea ANSVSA

 ANSVSAÎn februarie 2016, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, numit prin decizie a prim – ministrului Dacian Cioloş, este  dr. Andrei Butaru. Domnia sa şi-a început activitatea la Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni, judeţul Dolj, iar din anul 1990 îşi desfăşoară activitatea în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. Medic de circumscripţie sanitară veterinară, cadru universitar, cu o experienţă de peste 30 de ani în profesia de medic veterinar, Andrei Butaru a ocupat funcţia de director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj din anul 2005 până în prezent.

  Andrei Butaru a fost schimbat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, decizia a fost publicată, marţi, 26 aprilie 2016, în Monitorul Oficial, odată cu numirea la şefia Autorităţii a lui Radu Roatiş Cheţan, care a mai ocupat postul şi până în 2012 fiind eliberat din funcţie în mai 2012, după picarea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. La scurt după, Cheţan a primit un mandat (1 iulie 2012 – 30 iunie 2016) în boardul de conducere al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

Pleacă Cheţan, vine Brănescu

  Ieri, printr-un comunicat de presă, A.N.S.V.S.A. anunţă că noul preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, numit prin decizie a prim-ministrului Sorin Grindeanu, este dr. Geronimo Răducu Brănescu. Domnia sa a fost începând cu anul 2012, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa.

  Să mai precizăm că, în data de 5 decembrie 2016, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti (Laborator Naţional de Referinţă pentru influenţa aviară) a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cadavru de cormoran recoltat din portul Constanţa. Având în vedere că respectivul cadavru de cormoran a fost găsit la o distanţă de 300 m de locul unde a fost identificat cadavrul lebedei de iarnă (la care s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare, subtipul H5N8), acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară. Cum pesta porcină africană este la graniţa de Est a României, iar riscul apariţiei Influenţei aviare în S-V României este tot mai mare din cauza focarelor depistate în regiunea Vidin din Bulgarie, mandatul noului preşedinte al A.N.S.V.S.A se anunţă a fi destul de solicitant.