Pe fondul sărăciei, amanetul prosperă

0
493

Casele de amanet sunt o afacere profitabilă, în condiţiile în care practică dobânzi foarte mari – de până la 10% pe lună. Afacerile caselor de amanet au crescut rapid în perioada de criză, în condiţiile în care băncile au oprit robinetul finanţării, prin înăsprirea condiţiilor de creditare. Spre deosebire de bănci şi companii de credite de consum, casele de amanet nu solicită adeverinţe de venit, ci doar un act de identitate şi o garanţie.

Ce trebuie să ştim când vrem să amanetăm bijuteriile din metale preţioase ne spun inspectorii de la Protecţia Consumatorilor. Simplitatea şi rapiditatea obţinerii unui împrumut de la o casă de amanet fac din amanetarea bijuteriilor din metale preţioase o soluţie bună pentru crizele financiare de moment. Mulţi consumatori apelează la această formă de împrumut, dar este bine de ştiut că nu este o soluţie de durată şi că implică şi costuri, de care trebuie să se ţină cont atunci când se ia hotărârea amanetării bijuteriilor.

Înainte de a se prezenta cu obiectele la o casă de amanet pentru a solicita un împrumut, consumatorul ar trebui să ştie: greutatea corectă a obiectului sau obiectelor din metal preţios pe care doreşte să le amaneteze; titlul (conţinutul de metal preţios – în limbaj popular, numărul de carate pentru aur) corect al obiectului respective; dacă obiectul respectiv are montate pietre preţioase şi care este calitatea acestora. Mai trebuie să se informeze despre starea acelui obiect: dacă prezintă sau nu defecte, pentru a le putea recunoaşte la momentul ridicării obiectului după expirarea contractului de amanet pentru monede; iar pentru monede, titlul este acela indicat în cataloagele numismatice.

Se poate cere un buletin de expertizare

Dacă nu are astfel de informaţii despre obiectul sau obiectele care urmează a fi depuse la amanet, pentru a evita orice nemulţumiri ulterioare, oamenii ar trebui să se prezinte la unul din ghişeele Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley, din Bucureşti, sau cele 20 de locaţii din teritoriu, şi să solicite un buletin de expertizare/de analiză, atât pentru metal, cât şi pentru pietre, dacă este cazul. Pentru lucrările dentare, precum şi pentru topituri, sârme sau tăbliţe şi pentru obiectele cu titlul mai mare de 750‰ un astfel de buletin este indispensabil pentru a obţine un preţ corect.

La momentul prezentării, la casa de amanet, consumatorul trebuie să se informeze în legătură cu: preţul oferit pentru fiecare tip de metal preţios şi pentru fiecare titlu; condiţiile contractului de amanet: comisionul perceput pe zi, durata minimă şi durata maximă a acestuia, posibilitatea plăţii înainte de termen şi a recalculării comisionului în funcţie de perioada scursă din momentul încheierii contractului; condiţiile de prelungire a contractului de amanet şi eventuala perioadă de graţie, perioadă în care obiectele amanetate nu sunt vândute, după expirarea scadenţei; condiţiile de recuperare a obiectelor amanetate.

Chiar dacă bunul este nou, preţul la amanet scade drastic

În situaţia în care consumatorul prezintă la amanet un obiect achiziţionat de curând, al cărui preţ îi este foarte bine cunoscut, trebuie să ştie că suma pe care o va primi, la amanetarea acestuia, este sub preţul de achiziţie plătit. Casele de amanet au comisioane diferite, evaluări diferite, condiţii de amanetare diverse. Pentru a afla care este cea mai bună ofertă de pe piaţă, pentru dumneavoastră, trebuie să vă informaţi! Nu intraţi în primul amanet care vă iese în cale, documentaţi-vă înainte! Lipsa de informaţie vă poate aduce destule prejudicii!

Se amanetează aproape orice

Patronii caselor de amanet din Craiova recunosc că, în ultima vreme, le merge destul de bine, că oamenii amanetează absolut orice, de la electronice la bijuterii sau ceasuri. “Pentru un gram de aur se plăteşte între 70 si 100 de lei, în funcţie de calitatea lui şi, în general, nu se primesc decât bijuterii. Cei care cred că interesul amanetelor este acela de a rămâne cu obiectele puse gaj pentru împrumut greşesc, casele de amanet trăiesc din comisioane, nu din comercializarea aurului. Comisioanele variază şi ele de la un 0,5% pentru împrumuturile standard, la 0,9%. De asemenea, se practică şi comisioane pentru clienţii fideli”, ne-a menţionat angajata unei case de amanet. Chiar dacă din mai toate casele de amanet se şi pot achiziţiona bijuterii, la un preţ ceva mai mic, vânzările nu merg foarte bine. Cei care activează în acest segment confirmă că, atunci când populaţia se confruntă cu lipsa banilor, vânzările de bijuterii scad, iar casele de amanet se transformă în substitutele societăţilor şi unităţilor care acordau, acum ceva vreme, împrumuturi financiare foarte uşor.

Profilul psihologic al celor care amanetează

De regula, cei care apelează la casele de amanet se înscriu în trei categorii majore: persoanele care nu îşi pot administra cum trebuie veniturile şi/sau nu pot economisi pentru situaţiile de urgenţă; adolescenţii care au furat inelele mamei ca să meargă la mare, dar trebuie este să stea liniştiţi pentru că legea interzice caselor de amanet să primească bunuri de la minori, şi, ultima categorie, şomerii, pensionarii, cei care au venituri sub nevoile lor zilnice şi apelează la amanetare, în mod regulat.

Avantajul casei de amanet faţă de o bancă sau o companie specializată în împrumuturi la domiciliu stă în rapiditate. La amanet, acum ai nevoie de bani, acum îi obţii. Un alt avantaj este cel al simplităţii. Nu îţi trebuie acte de la angajator, facturi de la utilităţi, contract de muncă. Este de ajuns o carte de identitate sau un paşaport. Nu trebuie să treacă 48 de ore ca să ai banii în mână, ca în cazul împrumuturilor la domiciliu. Semnezi un contract de amanet şi pleci acasă cu buzunarul plin. Se poate amaneta orice: de la televizoare, antichităţi şi ceasuri până la maşini şi terenuri. Evaluarea bunurilor se face după o grilă exactă de către un angajat al casei de amanet. Poate amaneta oricine: nu trebuie să fii angajat de 3 luni, nu trebuie să ai contract de muncă şi nu te verifică nimeni la Biroul de Credit. Dezavantajul amanetării stă în costurile care sunt mai mari decât în cazul unui împrumut bancar.