Fanii solicită implicarea autorităţilor şi Clubului Sportiv: “Ştiinţa are nevoie de voi!”

0
533

Suporterii Ştiinţei au emis o scrisoare deschisă către edili şi conducătorii Clubului Sportiv  pentru a se implica în destinele echipei

Suporterii nu au rămas indiferenţi la situaţia critică prin care trece Universitatea Craiova şi se adresează, printr-o o scrisoare deschisă, edililor şi conducătorilor Clubului Sportiv  pentru a se implica în destinele echipei. Ştiinţa este considerată un brand al oraşului, de care toţi cetăţenii, dar îndeosebi cei care conduc urbea trebuie să fie preocupaţi, aceştia fiind invitaţi să se implice în această perioadă, indiferent de apartenenţa politică. Cele două entităţi principale implicate în proiectul renaşterii Universităţii Craiova, Primăria şi Clubul Sportiv, sunt solicitate să ia atitudine într-o situaţie în care echipa are nevoie de un refresh, după un sezon ratat.

Iată comunicatul suporterilor de la Vechiul Spirit Ultras:

Scrisoare deschisă către reprezentanţii Clubului Sportiv şi ai oraşului Craiova: Ştiinţa are nevoie de voi!

Am încercat mereu să nu criticam nefondat şi pripit. Pentru că greşeli, atât sportive cât şi de imagine au fost multe şi mari, chiar de la începutul readucerii la viaţă a Ştiinţei. Reunirea de la Mogoşoaia, conferinţele de presă din 2013, în care reprezentanţi ai clubului lăsau să le scape, din superficialitate, afirmaţii de genul “asta este o echipă nouă” în loc să sublinieze legătura indisolubilă dintre Clubul Sportiv şi istoria Universităţii Craiova, sunt toate gafe de imagine care ne-au costat şi încă au efecte. Pentru că au fost perfect speculate de Mititelu şi oamenii lui, din presă sau din diverse cercuri, creând o imagine falsă şi manipulatoare, care s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă într-o comunitate alb-albastră fără busolă, după ani în care Craiova fotbalistică n-a mai existat.

Reacţiile conducătorilor clubului nostru lipsesc cu desăvârşire când o parte a presei de la Bucureşti ni se adresează cu sintagma “CraiOlguţa”, în timp ce chiar şi azi, oficiali ai clubului folosesc ei înşişi prescurtarea “CSU” în loc de Universitatea Craiova. E inadmisibil să nu fii atent la astfel de detalii când acest apelativ e obsesiv folosit la adresa Craiovei cu sens peiorativ. Păcat că aceşti domni nu au înţeles cum gândesc suporterii prin partea asta a ţării şi au început să pună la loc de cinste simboluri istorice, precum sigla din 1983, cam târziu şi încă insuficient.

Azi, când suntem la aproape 3 ani de când am pornit cu toţii la acest drum, unul mai anevoios decât ne-am fi imaginat, pesimismul pare să fi pus stăpânire pe noi toţi. Nu vom capitula, nu vom abandona să luptăm pentru ca istoria Ştiinţei să nu dispară! Rămânem alături de Universitatea Craiova şi vom face orice ca focul acestei legende să nu se stingă niciodată.

Dar, din păcate, cu amărăciune o spunem, ceea ce se întâmplă în ultima perioadă la Universitatea Craiova nu mai are nicio legătură cu ceea ce suporterii acestei echipe îşi doresc şi au sperat. Lipsa oricărui transfer care să întarească echipa înaintea acestui sezon (Craiova a fost echipa care s-a mişcat cel mai rău din toată Liga I), completată de pierderea căpitanului echipei şi acum ratarea play-off-ului înseamnă implicit bălăcirea în aceeaşi zona de mediocritate pe care chiar investitorii de azi o condamnau în 2013.

Incapacitatea de a gestiona o situaţie precum cea din “cazul Dănănae”, cu care orice club se întâlneşte inevitabil o dată la ceva timp, e imposibil de justificat. Îţi aduce pur şi simplu aminte de Mititelu. Indiferent la sugestia cui a fost adus un jucător care nu dă randament, oricât de neinspirat a fost un anume transfer, soluţia aleasă de manager pentru rezolvarea problemei a fost catastrofală, aducând o sancţiune grea pentru Ştiinţa.
Pentru că, în condiţiile despărţirii de mai mulţi jucători şi a interdicţiei de a legitima alţii până în 2017, această eroare de management poate aduce un lot mult diminuat valoric, cu prea mulţi tineri (iar echipa secundă ocupă locul 11 în Liga a III-a) şi poate însemna condamnarea la o continuă luptă pentru evitarea retrogradării!

Lipsa implicării în educarea tinerilor aduşi să îmbrace tricoul Ştiinţei, lipsa oricărei preocupări de a transmite ceva din spiritul Craiovei acestor puşti sunt vizibile şi nici acestea justificabile. În condiţiile în care sunt mulţi componenţi ai Craiovei Maxima care pot insufla acest spirit copiilor, nu e admisibil să-i vedem pe aceştia îmbracând tricouri ale marilor noastre rivale.

Acum 2 ani şi jumătate ni se vorbea despre listări la bursă “în perioada imediat următoare” şi lupta pentru primele locuri şi trofee în următorii ani, dar constatăm la început de 2016, că suntem afară din Cupa României, afară din Cupa Ligii, afară din play-off-ul celei mai slabe Ligi 1 din ultimii 10-15 ani, iar clubul nu e în stare nici măcar să-şi apere imaginea printr-un minim cod de conduită impus propriilor jucători. Mai mult, indiferent în ce măsură ar fi îndreptăţită indignarea suporterilor faţă de acei baieţi, e inadmisibil să nu avem nici până în acest moment o reacţie de la club – fie ca e vorba de o dezminţire oficială, un comunicat, nişte scuze din partea tinerilor jucatori, orice… Nimic!

Eşecurile celor care au luat decizii, investitori sau cei mandataţi de ei să gestioneze situaţia, sunt evidente şi nu ne putem preface că nu le vedem, oricât de pozitiv ne-am propune să gândim.

Bomboana pe colivă este hotărârea de a-l numi pe Daniel Mogoşanu antrenor.
Aşa ceva nici măcar nu mai poate fi comentat, pentru că depăşeşte orice închipuire şi arată că actualii investitori nu mai sunt dispuşi să cheltuiască nici un cent, chiar cu riscul de a sacrifica rezultatele echipei…

După toate aceste gafe repetate, atât de imagine cât şi sportive, credem că este nevoie să se schimbe ceva la Universitatea Craiova.

Deşi poată ca unii o interpretează prea rebelă sau prea dură, atitudinea noastră s-a vrut mereu a fi una constructivă. Dar sinceră şi cât mai lipsită de compromisuri. Faptul că nu acceptam ajutoare din partea clubului şi a nimănui, că ne plătim singuri totul, bilete, deplăsari, mesaje şi materiale sau abonamente, ar trebui să spună totul despre intenţiile noastre. Nu vrem imagine, nu ne interesează să fim consideraţi “importanţi”, nu avem nevoie de laude, nu cerem nimic de la nimeni pentru noi. Vrem doar ca spiritul acestui club să nu moară, iar generaţiile de craioveni şi olteni care ne vor urma pe stadion să aibă  privilegiul şi onoarea pe care le-am avut şi noi – de a putea iubi Universitatea Craiova!

Le cerem celorlalte două entităţi care reprezintă identitatea Universităţii Craiova, Clubul Sportiv şi oraşul Craiova (reprezentanţii urbei), să se implice şi să redreseze situaţia!

Ştiinta a fost refondată pentru că o umilinţă mai mare pentru acest club de legendă decât aceea ca drumul sau prin istorie să fie oprit de un fost brutar nu putea exista.
Aproape ideal ca si concept, format dintr-o triadă compusă din Clubul Sportiv istoric, oraşul Craiova şi un grup de investitori privaţi, proiectul începe însă să fie ruinat, treptat, de decizii de neînţeles ale părţii administrative (investitori sau managerii numiţi de ei).

Le cerem să se implice oamenilor care conduc Clubul Sportiv de drept public şi oraşul Craiova! E timpul să luaţi atitudine!

Ştiinţa nu mai este echipa copiilor cuiva! Este, în sfârşit, echipa suporterilor, a oamenilor din Craiova!

Ajutaţi-o, fără s-o folosiţi ca armă unul împotriva altuia! N-o amestecaţi în luptele politice, aşa cum a făcut mereu Mititelu!

Demonstraţi maturitate şi nu permiteţi ca echipa să sufere!

Universitatea Craiova este mai presus de orice lupte politice!

O vrem sus, luptând pentru glorie şi trofee, aşa cum ne-am imaginat-o mereu din povestirile părinţilor noştri şi aşa cum unii dintre noi am apucat-o, nu la periferia fotbalului romanesc, chinuindu-se să se salveze de la retrogradare!

Nu vrem să asistam la inaugurarea noului stadion pe care se va scrie în urmatoarele decenii istoria fotbalului craiovean din postura unei echipe aflate în subsolul clasamentului sau în Liga a II-a!

Nu suntem nici panicarzi, nici prapastioşi, dar tragem un semnal de alarmă!”