Săptămâna României îl readuce la Craiova pe violonistul Liviu Prunaru
Premieră europeană, de o anvergură fără precedent, „Stagiunea Europa” este un proiect ale cărui plăcute surprize – pentru artiştii craioveni, dar mai ales pentru public – nu au întârziat să apară, deşi doar 9 din cele 28 de concerte dedicate fiecăreia dintre ţările Uniunii Europene au avut loc până în prezent. „Suntem foarte mulţumiţi de rezultate!”, a declarat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, instituţie care organizează evenimentul în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016, cu sprijinul ambasadelor şi consulatelor României în ţările europene partenere.
După Austria, Cehia, Cipru, Polonia, Letonia, Germania, Finlanda, Spania şi Italia, a venit rândul Românei să îşi prezinte muzica în cadrul „Stagiunii Europa”. Și nu întâmplător a fost aleasă chiar această săptămână, pe 15 ianuarie fiind sărbătorită, după cum se ştie, Ziua Culturii Naţionale. Momentul va fi marcat printr-un concert simfonic extraordinar, cu un program din creaţia compozitorilor Enescu, Mozart şi Beethoven şi cu Mihnea Ignat la pupitrul dirijoral. Invitat special este violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam.
A crescut numărul spectatorilor, deşi preţul biletelor s-a dublat
Timp de şapte luni, la Filarmonica „Oltenia” va răsuna muzica tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene. Evenimentul aduce la Craiova un dirijor şi un solist nativi din fiecare ţară a Uniunii Europene, care interpretează lucrări din patrimoniul muzical clasic şi contemporan al culturii respective. Iar fiecărei ţări îi este dedicată nu o zi de concert, ci o săptămână de evenimente culturale. „Ne dorim să fie cel mai mare motor de promovare a muzicii clasice şi contemporane europene”, spunea Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, în debutul evenimentului. Parţial, dorinţa s-a îndeplinit…
«În momentul de faţă, suntem foarte mulţumiţi de rezultatele pe care „Stagiunea Europa” le-a avut. Înainte de toate, ea a adus foarte multă muzică nouă – la fiecare concert am avut aproape integral repertorii în primă audiţie, unele dintre ele chiar în primă audiţie absolută. Calitatea muzicienilor care au evoluat în această primă parte a stagiunii a fost mult peste media obişnuită a instituţiei noastre. Publicul – deşi am mărit preţul biletelor cu ocazia acestei stagiuni, considerând-o un produs special – a venit în număr mare», a precizat Drăgulescu. Acesta a adăugat că s-a înregistrat o creştere numărului de spectatori, însă ea „este mică, în comparaţie cu perioada de anul trecut”, tocmai pentru că, de la 15-20-25 lei, biletele la concerte au ajuns să coste acum 35 lei. „Dacă nu s-ar fi întâmplat asta, cu siguranţă numărul era şi mai mare”, crede managerul. Filarmonica „Oltenia” oferă însă diverse facilităţi melomanilor – reduceri sau posibilitatea achiziţiei de abonamente la preţ avantajos.
Craiovenilor „li s-a deschis orizontul de aşteptări”
Considerându-i «o parte importantă a ceea ce înseamnă Filarmonica „Oltenia”», Vlad Drăgulescu apreciază că iubitorii de muzică clasică craioveni au fost încântaţi de concertele urmărite până acum în cadrul „Stagiunii Europa”. „Au aderat foarte repede la idee şi sunt foarte încântaţi – atât melomanii mai vechi, cât şi cei mai noi, a căror medie de vârstă este din ce în ce mai scăzută. Reacţiile au fost foarte frumoase, oamenii ne-au mulţumit, ne-au felicitat… Sentimentul cel mai plăcut este că li s-a deschis orizontul de aşteptări. Iar când acest orizont creşte, automat suntem şi noi forţaţi să creştem. Și asta este extraordinar!», a mai spus Drăgulescu.
Reacţiile nu au întârziat să apară nu numai din partea craiovenilor amatori de muzică clasică, ci şi de la nivel naţional şi internaţional. «La nivel naţional există ecouri în multe filarmonici. Plus apariţiile în presa de specialitate… Faptul că „Stagiunea Europa” este transmisă în direct atât de TVR Craiova, cât şi pe internet, de Radio România Oltenia Craiova şi Radio România Muzical, iarăşi ne-a deschis porţile foarte mult. La nivel internaţional a avut un efect foarte bun, regăsit şi în presa internaţională, şi pe site-urile conservatoarelor partenere. Deşi suntem în prima parte a acestei stagiuni, putem măsura impactul. Rezultatele se vor vedea însă la sfârşitul lunii mai, când Filarmonica „Oltenia”, din acest punct de vedere, va oferi foarte multe surprize», apreciază Drăgulescu.
***
„Stagiunea Europa” va continua, după săptămâna dedicată României, cu muzica altor 18 ţări: Suedia, Portugalia, Danemarca, Luxemburg, Lituania, Estonia, Bulgaria, Slovenia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Malta, Slovacia, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Belgia şi, în final, Franţa.
Primă audiţie a compozitoarei Doina Rotaru, de Ziua Culturii Naţionale
Săptămâna dedicată muzicii simfonice româneşti va debuta mâine, 12 ianuarie, ora 19.00, la Muzeul de Artă Craiova, cu un recital neconvenţional de harpă susţinut de Evelina Andrieş – studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
A doua zi, la Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”, directorul Radio România Muzical, Liliana Staicu, este invitată să vorbească despre Orchestrele şi Corurile Radio România. Joi, 14 ianuarie, în aceeaşi sală, melomanii pot participa la colocviile muzicale cu dirijorul Mihnea Ignat, violonistul Liviu Prunaru şi compozitoarea Doina Rotaru. Cele trei evenimente încep la ora 19.00 şi sunt cu acces gratuit pentru public, în limita locurilor disponibile.
Săptămâna României se va încheia cu un concert care va avea loc chiar de Ziua Culturii Naţionale, de la ora 19.00. Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Mihnea Ignat, şi violonistul Liviu Prunaru vor prezenta un program ce include Preludiu la unison din Suita orchestrală nr. 1 în Do major, op. 9 de George Enescu, Simfonia nr. 36 în Do major, K. 425, „Linz” de Wolfgang Amadeus Mozart, şi Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 de Ludwig van Beethoven. În primă audiţie va fi interpretată lucrarea „Clocks III” pentru orchestră, de Doina Rotaru. Preţul biletelor este de 35 lei şi, pentru elevi, studenţi, pensionari, 25 lei.
Liviu Prunaru, câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională. Artistul se bucură de dreptul de folosinţă asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal – Stradivarius Pachoud din 1694. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic.