În condiţiile în care, zilele acestea, temperaturile minime au coborât bine sub zero grade Celsius, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă îi avertizează pe craioveni să fie foarte atenţi în momentul în care ies din casă. Mai ales pe timpul nopţii şi dimineaţa, persoanele care suferă de boli ale inimii sau de afecţiuni respiratorii riscă să-şi agraveze starea de sănătate dacă se expun prea mult la frig. De asemenea, persoanele fără adăpost sunt în vizorul autorităţilor în această perioadă, având în vedere că, de regulă, în perioadele cu ger, cei mai mulţi pacienţi cu hipotermie sunt oameni ai străzii.
Medicii de la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova au avut de-a face în această iarnă cu cazuri de hipotermie şi degerături, motiv pentru care au şi lansat o serie de recomandări. În primul rând, pentru cei care sunt nevoiţi să se deplaseze sau să lucreze în spaţii deschise. Aceştia trebuie să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la ger, deoarece există pericolul apariţiei unor degerături.
„Zilele acestea, craiovenii care sunt obligaţi să se deplaseze ar trebui să se echipeze corespunzător temperaturilor de afară. Este foarte important să consume alimente bogate în lipide, proteine şi lichide calde. În nici un caz însă nu trebuie consumate băuturi alcoolice. Chiar dacă poate creează falsa impresie de căldură, alcoolul nu face decât să determine pierderea de căldură din organism şi să conducă la hipotermie. În plus, nu trebuie parcurse pe jos distanţe mari fără pauză. Cei mai expuşi sunt oamenii fără adăpost, dar şi bătrânii cu boli cardiovasculare şi afecţiuni respiratorii”, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Persoanele vârstnice, printre cele mai expuse
Tot în această perioadă, medicii mai recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În categoria de risc intră şi copiii, cărora trebuie să li se acorde o atenţie specială. În primul rând, să nu fie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate şi să fie evitate călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise trebuie să fie încălzite corespunzător. Însă este de evitat utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Mersul pe jos, pe distanţe mici, este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.
Şi alimentaţia trebuie luată serios în seamă. Este necesar ca aceasta să fie adaptată la vârsta şi activitatea zilnică, să fie bazată pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi apără organismul de viroze şi infecţii respiratorii.
Bolnavii nu trebuie să întrerupă tratamentul
Specialiştii mai spun că, tratamentul bolilor cronice nu trebuie întrerupt decât cu acordul medicului, în caz contrar existând riscul decompensării unor boli grave. Bolnavii cronic, în special cei cu afecţiuni respiratorii şi cardiace, sunt sfătuiţi să stea în casă, mai ales atunci când temperaturile sunt cu mult sub zero grade, şi să respecte cu stricteţe indicaţiile medicilor.
Tot în această perioadă, lucrătorii din structurile subordonate Ministerului Sănătăţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu autorităţile publice locale, au anunţat măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.
În plus, Ministerul Sănătăţii a atenţionat direcţiile de sănătate publică judeţene să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo.
Ce repetitie.
Oameni buni, pe fiecare an e o iarna si o vara, stim toti ce presupune asta, mai bine anuntati voi vremea aia cum trebuie decat asemenea repetitii de 10 ori pe an.
Comments are closed.