Stimularea creativităţii şi a inovării

0
154

Consiliul Tineretului din România în parteneriat cu Asociaţiile Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă – comuna Giubega, Asociaţia Centrul pentru Resurse Educaţionale şi Training – comuna Câmpeni, Organizaţia Studenţilor din Facultatea de Mecanică desfăşoară miercuri, 18 ianuarie 2012 la Craiova, începând cu ora 12.00,  în Sala 129 VA a Facultăţii de Mecanică, dezbaterile cu tinerii şi reprezentanţii instutuţiilor publice responsabile pentru dezvoltarea politicilor pentru tineret, ca parte a implementării celui de-al doilea ciclu al dialogului structurat, având ca temă principală ’’Participarea tinerilor la viaţa democratică – stimularea creativităţii şi a inovării’’. Dezbaterile regionale în cadrul dialogului structurat au ca principal scop consultarea directă a tinerilor şi a altor actori direct interesaţi de problematica tineret cu privire la participarea tinerilor în spaţiul democratic naţional şi european în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării cadrului legislativ pentru tineret la toate nivelurile decizionale.

Seminar de consultări

Aceste dezbateri regionale au loc în cinci oraşe din România (Baia-Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara şi Bucureşti) în perioada 15 – 31 ianuarie 2012 şi se desfăşoară în contextul adoptării la nivel european a Noii Strategii de Tineret “Investiţie şi capacitare 2010 – 2018” ale cărei priorităţi acoperă cele mai importante nevoi ale tinerilor în sfera social-politică si economică. Activităţile din fiecare oraş se vor desfăşura pe parcursul a unei zile şi vor consta în organizarea unui seminar de consultări în cadrul căruia, tinerii alături de responsabilii pentru politici pentru tineret vor identifica cele mai importante nevoi cu care se confruntă in sfera participării acestora la democraţia instituţională (participarea la vot şi în relaţia cu instituţiile publice), precum şi la viaţa civică prin implicarea în organizaţii neguvernamentale.

Programe pentru tineret la nivel european

Grupul ţintă vizează tinerii cu vârsta curpinsă între 14 – 35 ani, fiind aşteptate şi autorităţile publice de nivel local şi regional responsabile pentru politicile de tineret.  Rezultatele dezbaterilor vor fi folosite atât la nivel local şi regional, dar şi la nivel naţional şi european. Astfel, acestea vor constitui în primul rând recomandările din partea României pentru următorul ciclu de consultări la nivel european, consultări în urma cărora va fi îmbunătăţit cadrul normativ pentru tineret. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât, în perioada respectivă, se decide viitorul programelor pentru tineret la nivel european (precum Tineret în Acţiune) pentru perioada 2014-2020.