Cum s-a făcut CAO de cacao în Faţa Luncii

0
1168

Întărindu-şi spatele cu jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali, angajaţii Companiei de Apă Oltenia au descins în Faţa Luncii pentru a-i prinde pe cei care fură apă din reţea. Singurul rechin prins în plasă a fost Valentin Miclescu, care, răsuflând uşurat că nu a fost luat la închisoare, a fost dispus să-i doteze cu un levier pentru intervenţii şi a mai şi plătit, pe loc, datoria: un mizilic de 2.700 de lei. Ceilalţi “împricinaţi” tocmai ce dăduseră fuga să-ţi plătească facturile la apă, chiar în acea dimineaţă.

După un instructaj serios înainte de plecare şi ghidându-se după o “anonimă” expediată de un cetăţean din zonă, coloana de maşini înţesate cu forţe de ordine şi reprezentanţii CAO a descins direct pe strada Faţa Luncii oprindu-se acasă la unul dintre cunoscuţii etniei rome din Craiova, Valentin Miclescu zis Walter. După câteva minute de aşteptare, locatarul a apărut la unul dintre geamurile vilei sale impunătoare. “Domnul Vali, vă rugăm să veniţi până la poartă!“, i-a făcut invitaţia, peste poartă, poliţistul de sector, care a avut rolul de coordona misiunea de recuperare. După alte minute de aşteptare, interlocutorul a coborât în stradă. “Ce e, bă? Gata, mă luaţi la puşcărie?”, s-a interesat Walter, care a şi luat cu el câteva haine pentru drum. “Nu, domnul Vali, suntem cu domnii de la Apă, care spun că aveţi de plătit nişte datorii”, a început să-l informeze poliţistul. “Am crezut că mă căutaţi pentru ceva mai grav”, a spus acesta, liniştit.

Walter aştepta o altă vizită

Cu proprietarul de faţă, specialiştii CAO au vrut să afle de unde şi cum fură acesta apa din reţea. “Păi, da, trebuie să săpăm aici ca să vedem dacă s-a umblat la cămin”, a prezentat situaţia poliţistul. La a doua încercare a fost găsit şi capacul de canal. Dar atunci au lipsit uneltele de lucru. “Poate aveţi o rangă prin curte să-l ridicăm”, a cerut un angajat. Din pământ, din apă seacă, a fost găsit un levier. “Nu o să găsiţi nimic, nu vedeţi că nu e umblat acolo. Furăm şi noi serios, ce dracu”, le-a aruncat peste creştete Walter, învârtindu-se nervos pe lângă muncitorii care tocmai ridicau capacul. Spusele lui s-au confirmat: vila impozantă nu se alimenta din acel punct de apă. Cu tot cu jandarmi, razia s-a mutat rapid pe o alee alăturată, pe strada Strungarilor. Fiind atât de mare, vila acestuia avea şi pe această stradă încă o intrare. “Spuneţi ce vreţi, nu mă mai luaţi pe mine cu facturi. Am bani şi plătesc, astăzi veneam să vă dau banii”, a ieşit proprietarul, cu tupeu.

Un mărunţiş de datorie: 2.700 de lei pentru consumul la apă

Când debitorul şi-a manifestat dorinţa de a plăti, pe loc, toată datoria, reprezentanţii CAO au ajuns la concluzia că nu ştiu, cu exactitate, câţi bani datorează acesta. “Staţi să dăm un telefon şi vă spunem câţi bani aveţi de dat”, a ieşit din încurcătură unul dintre angajaţi. Pentru că proprietarul era grăbit şi dădea semne că tocmai vrea să facă un drum cu maşina, un reprezentant al companiei l-a ţinut pe loc. “Tocmai vine casiera domnului director şi o să vă încaseze banii, mai aşteptaţi puţin”. “Ce să mai aştept. E omul meu aici, i-am lăsat bani şi o să plătească tot”, a venit şi replica restanţierului. După câteva minute, banii erau încasaţi până la ultimul: puţin peste 2.700 de lei, datorie la apă.  “Şi cu ăsta ce facem?”, întrebau doi muncitori care descoperiseră cel de-al doilea capac de canal, din cea de-a doua poartă a vilei lui Miclescu. “De acum a intrat în legalitate, a plătit, deci îi puneţi un contor nou”, a venit şi răspunsul prompt, profesional, al unui ins care nu purta vesta reflectorizantă a muncitorilor de rând.

La razie cu mâinile goale

Blindaţi cu diplomaţie şi forţe de ordine, pentru orice eventualitate, reprezentanţii CAO au uitat, însă, să se doteze şi cu contoare de apă. Acest amănunt care le-a scăpat din vedere a fost remarcat şi la următorul caz. La numărul 22, de pe strada Strungarilor, nu locuia nimeni, însă apometrul din poartă casei arăta un consum exagerat: 688 de metri cubi de apă consumaţi în mai puţin de o lună. “Avem informaţii că acesta e, de fapt, un nod din care se alimentează mai multe familii”, au explicat reprezentanţii companie, arătând că lucrează organizat. Pentru a pune capăt acestei infracţiuni, angajaţii CAO ar fi avut nevoie de un contor nou care să indice consumul real de acum încolo. Fiindcă a lipsit, a rămas să fie montat pe parcursul zilei. Întrebaţi însă cine va plăti acest consum uriaş de apă, reprezentanţii CAO nu au putut să ofere nici o precizare, preferând să dea din umeri. De altfel, organizatorii raziei nu au putut să ofere detalii referitoare la prejudiciul pe care şi-au propus să-l recupereze în urma acestei acţiuni.