Improvizație pentru educație – concurs de creație muzicală pentru tineri

0
434

Elevii de gimnaziu şi liceenii din România sunt invitați să participe, până pe 12 decembrie, la o competiție de creație muzicală pornind de la teme de educație puse în dialog cu dezvoltarea durabilă.

Concursul, organizat de Official Freestyle Club România în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Educației Deschise, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, îşi propune să le arate tinerilor şi adulților cum instrumente şi tehnici contemporane de creație artistică pot fi utilizate inteligent în contexte de educație non-formală.

„Foarte multe dintre proiectele sprijinite de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă sunt inovatoare și adresate noii generații. Lansăm o nouă provocare pentru tineri care le dă posibilitatea să se informeze și să se exprime într-un mod original pe o temă care îi privește în mod direct: dezvoltarea durabilă.” László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

 „Educația non-formală acționează ca factor activator, mobilizator pentru învățarea cu sens. Ne-am gândit așa: Ce ar fi să ducem suflul acesta motivațional pe care elevii îl descoperă și resimt în contexte nonformale, în relație firească cu educația, cu dezvoltarea de competențe cheie?” Laura Gunesch, expert educație, Asociația pentru Promovarea Educației Deschise

Tinerii sunt provocați să compună şi să interpreteze, în versuri de hip hop, o creație muzicală proprie pornind de la una dintre cele trei teme lansate prin concurs, într-un efort de a creşte conştientizarea publică asupra importanței educației, culturii locale şi a moştenirii naturale pentru dezvoltarea armonioasă, durabilă şi coerentă a comunităților.

Temele de concurs, de la care participanții sunt invitați să se inspire în compoziție, sunt: Respect pentru tradiție; Iubește planeta și planeta te va iubi; Când știi multe ești liber.

„În tehnica improvizației este vorba, de multe ori, despre talent înnăscut. Totuși, a fi un bun improvizator presupune și un bagaj generos de cunoștințe, iar tehnica în sine, pentru rafinare, cere multă experimentare. În contextul proiectului nostru, improvizația se referă la creație muzicală spontană care pornește tocmai de la acest mix de abilități și resurse. Ne propunem să îi încurajăm pe tineri să își folosească calitățile artistice și mintea creativă ca să poată să se descopere prin artă și să afle cum pot contribui la dezvoltarea unei lumi durabile.” Emi Popa (AFO), fondator Official Freestyle Club România

Mecanismul, regulamentul şi calendarul competiției pot fi consultate aici: www.officialfreestyleclub.com/edu

Joi, pe 9 decembrie, organizatorii au difuzat prin paginile de proiect și rețelele de socializare, o sesiune de Q&A privind scopul, obiectivele, mecanismul de concurs pentru a le oferi participanților informații suplimentare privind tehnica improvizației și legătura cu educația.

Pe 13 decembrie, organizatorii vor anunța cei trei câştigători prin pagina de concurs şi rețelele de social media. Campionii competiției Improvizație pentru educație vor fi premiați cu echipamente de producție care îi ajută să îşi exerseze abilitățile creative şi de compoziție muzicală.

Proiectul pilot doreşte să dezvolte o metodologie de educație capabilă să preia teme sociale, de mediu, sau din curricula şcolară şi să le plaseze într-un context apropiat de preferințele de consum cultural şi informațional ale tinerilor din prezent. Totodată, demersul probează importanța culturii şi artei în educație şi pentru îndeplinirea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă din Agenda 2030.