SUA au ridicat nivelul alertei de securitate înainte de publicarea raportului despre tortura CIA

0
170

Nivelul alertei de securitate a fost ridicat la instalaţii americane din întreaga lume înainte de publicarea unui raport parlamentar privind tehnicile de interogare utilizate de CIA în lupta împotriva terorismului în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, a anunţat Casa Albă. Ambasadele şi alte instalaţii adoptă măsuri de precauţie, în urma „unor indicii” cu privire la „un risc mai mare”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei. La rândul său, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat ieri, la Bagdad, că le-a cerut comandanţilor militari americani să fie „în stare de alertă maximă”, informează AFP. „Le-am ordonat comandanţilor militari să fie în alertă maximă peste tot în lume”, a declarat el pentru presă în capitala Irakului, insistând totuşi că nici o ameninţare specifică nu a fost semnalată.

Un rezumat de 480 de pagini al raportului întocmit de Senatul american urma să fie dat publicităţii ieri, potrivit BBC News online. Documentul ar trebui să ofere detalii despre campania Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaeda, în urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite. Raportul are peste 6.000 de pagini în versiune secretizată şi reprezintă rezumatul cel mai detaliat al acestui program secret.

Un scandal care s-a tot amplificat

„Programul de detenţie şi interogare al CIA” a fost autorizat în secret de administraţia George W. Bush în 2002, la câteva luni după semnarea de către preşedintele Bush a unui memorandum ce autoriza CIA să ucidă, să captureze şi să interogheze responsabilii de rang înalt ai Al-Qaeda din lume. Încă din 2002 au apărut zvonuri privind folosirea relelor tratamente sau torturii, mai ales la Bagram, în Afganistan. Organizaţiile neguvernamentale şi congresmenii au început să pună întrebări cu privire la soarta mai multor „deţinuţi fantomă”, despre care administraţia americană nu spunea nimic. În 2005, presa americană a dezvăluit practica zborurilor secrete ale CIA pentru transportarea „deţinuţilor de mare valoare” către închisori secrete unde nu intervine nici chiar FBI. În decembrie 2005, Congresul a votat o lege care interzicea tratamentele „crude, inumane sau degradante”. Polemica privind tortura s-a amplificat, au fost lansate anchete administrative şi CIA a recunoscut, în 2007, că a distrus înregistrările video ale interogatoriilor, provocând un scandal.

Care au fost tehnicile de tortură folosite de CIA

În februarie 2008, directorul CIA de atunci, Michael Hayden, a recunoscut că trei deţinuţi au fost supuşi simulării înecului (waterboarding), – Khaled Sheikh Mohammed (KSM), presupusul coordonator al atentatelor din 11 septembrie, Abu Zubeida, primul membru influent al Al-Qaeda capturat, şi Abd Rahim Al-Nashiri, un alt resprezentant al reţelei teroriste – dar că CIA nu mai foloseşte această tehnică de aproximativ cinci ani. Se dezvăluie că Abu Zubeida a fost supus acestei practici de 83 de ori, iar KSM de 183 de ori. În afară de simularea înecului, metodele de interogare includeau, potrivit mărturiilor deţinuţilor, pălmuire sau lovituri, supunerea la temperaturi glaciare, obligaţia de a sta în poziţii chinuitoare perioade lungi de timp sau privarea de somn. Un raport intern al CIA din 2004, desecretizat parţial în 2009, menţionează de asemenea simularea execuţiei, precum şi folosirea unui pistol şi a unei bormaşini pentru a-l înspăimânta pe Abd Rahim Al-Nashiri.

Ţările care au găzduit închisori CIA nu apar în raport

Deţinuţii consideraţi valoroşi au fost interogaţi de CIA în locuri secrete înainte de a fi transferaţi la închisoarea militară din Guantanamo, pe insula Cuba, în 2006. Un raport parlamentar european din 2007 acuză în mod explicit Polonia şi România că au adăpostit, între 2003 şi 2005, centre de detenţie secrete, respectiv la Kiejkuty, în nord-estul Poloniei, şi la Bucureşti. Antaviliai, la 20 de kilometri de Vilnius, în Lituania, unde parlamentarii europeni au făcut o vizită, este de asemenea suspectat. Thailanda, precum şi Afganistanul, ar fi găzduit, de asemenea, astfel de închisori. Ţările nu ar trebui numite însă în raportul Senatului.

Obama a spus „Stop”

În ianuarie 2009, preşedintele nou ales Barack Obama a promis să respecte convenţia de la Geneva şi şi-a luat angajamentul că administraţia sa nu va folosi tortura în timpul interogării deţinuţilor. El a abolit oficial programul de interogatorii. În aprilie 2009, Executivul a dat publicităţii memorandumurile Departamentului Justiţiei din 2002 şi 2005 şi care au justificat recursul la tehnicile de interogare dure. În martie 2009, Comisia pentru Informaţii din Senat, controlată de democraţi, a lansat propria anchetă, care s-a finalizat cu raportul dat publicităţii ieri.