Seară muzicală a studenților craioveni de la Arte

0
229

După studenții de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca este rândul celor craioveni să concerteze în cadrul celei de-a 41-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”. Astă-seară, de la ora 19.00, tinerii muzicieni vor prezenta un amplu program la Filarmonica „Oltenia”, sub genericul Seara Departamentului de Arte – Specializarea Muzică – a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. Biletele au prețul unic de 5 lei.

Departamentul de Arte al Facultății craiovene de Litere cuprinde două specializări, Teatru și Muzică, respectiv cea de Actorie (licență și masterat), Pedagogie muzicală și Interpretare muzicală (canto – instrumente) – licență. Secția Muzică a fost înființată în anul 2003, prin hotărârea Senatului Universității, cu sprijinul direct al rectorului de atunci al Universității, prof. univ. dr. Mircea Ivănescu. În această seară, studenți și absolvenți ai Departamentului își vor uni talentul în a tălmăci pagini celebre din literatura muzicală universală și românească.

În prima parte a programului, Orchestra de cameră, sub bagheta dirijorală a lectorului univ. dr. Pavel Șopov, va prezenta Simfonia nr.3 în Sol major de A. Vivaldi, Aria din Suita a III-a și Concertul în Re minor pentru două viori (partea I) de J.S. Bach și Marșul Radetzky, de J. Strauss. Va urma Cvartetul de coarde format din Cătălina Gheorghiceanu (vioara I), Mariana Moraru (vioara a II-a), Marian Epure (violă) și Ciprian Cîtu (contrabas), cu creații de W. A. Mozart – Eine kleine Nachtmusik (partea I), Scott Joplin – Pleasant moment, Carlos Gardel – Por una cabeza (tango), și Astor Piazzola – Libertango.

Cu arii și duete din celebre opere și operete vor veni în fața publicului soliști de la clasele de canto, din anii II, III și IV (Livia Celea, Ancuța, Corina Vlada, Ștefan Bonk, Noemi Modra, Gabriela Iliescu, Emilia Rupa, Ionuț Roșcan), urmați de soliștii instrumentiști Zaharia Petre Relu (clarinet) și Sandu Maria Magdalena (nai), acompaniați la pian de profesorii Corina Stănescu și Dumitru Pasăre. În încheierea concertului, Corul de cameră (dirijor: lector univ. dr. Pavel Șopov) va oferi un recital de colinde din repertoriul românesc.

Formația „Compact” cântă în „Play”

Scena de concert a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” se mută astă-seară, din nou, și în Cafe-Teatru „Play” (strada „C.D. Fortunescu” nr. 18), acolo unde, începând cu ora 21.00, are loc concertul de muzică rock al formației „Compact”. Aflată din anul 1981 sub conducerea vocalistului, chitaristului și compozitorului Paul Ciuci, trupa s-a remarcat în peisajul muzicii românești de profil datorită stilului său interpretativ inconfundabil, devenind în scurt timp una dintre cele mai îndrăgite formații rock din țară. De-a lungul anilor, formația s-a impus prin participarea la festivaluri și prin turneele pe care le-a întreprins prin țară și în străinătate (Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia, Spania, Cipru, SUA, Canada) și prin albumele lansate („Fata din vis”, „Cântec pentru prieteni”, „Pe tine te-am ales”, „Compact”, „Compact live” ș.a.). Prețul unul bilet este 25 de lei, în limita capacității sălii (locurile la mese fiind în totalitate rezervate).