Drumuri deviate din cauza inundaţiilor

0
218

După ce luni hidrologii au emis cod galben şi portocaliu de inundaţii pentru mai multe cursuri de apă din Dolj, reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au intervenit preventiv, ieri dimineaţă, în mai multe zone din judeţ. Două drumuri comunale şi unul judeţean au fost, însă, inundate din cauza revărsării apelor.

În localitatea Lăcrița, pe pârâul Vlașca, afluent al Tesluiului, angajaţii ABA Jiu au intervenit în zona podurilor. Fiind o zonă predispusă la inundații și având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică, a fost ridicată preventiv o linie de apărare pentru a proteja gospodăriile și casele aflate în imediata apropiere a respectivelor poduri. În acest sens, au fost pregătiți 1.000 de saci și 100 de kg de folie.

DJ 641 Mischii – Caracal, închis în satul Pârşani

Totodată, în comuna Pielești, sat Pârșani, în urma precipitațiilor căzute în ultima perioadă s-au produs creșteri de niveluri și debite pe pârâul Teslui, fără depășirea cotelor de apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, zona de sub traversarea podului de cale ferată, pe o lungime de 40-50 m, cu o înălțime a lamei de apă de 40 cm. Circulația în zonă rămâne închisă până la retragerea apei de pe carosabil, fiind dirijată pe rute ocolitoare: pentru trafic ușor se va circula pe strada Vidin, iar pentru trafic greu se va circula pe ruta DC 87- DE 574 – DJ 641.

Mai multe grădini au fost parţial inundate

  În comuna Vârvoru de Jos, pârâul Dragoia s-a revărsat la zona de confluență cu pârâul Desnățui peste drumul comunal Dragoia-Tencănău, pe o lungime de 100 m cu lama de apă de 10-15 cm. Ieri după amiază, circulația nu era însă întreruptă. Totodată au fost inundate parțial cinci grădini riverane pârâului Putinei, amonte de confluența cu pârâul Dragoia.

În comuna Carpen a fost inundat drumul comunal Călugarei – Carpen în zona unui podeț tubular. Circulația a fost întreruptă, accesul la cele două localități făcându-se pe alte rute.

 Din momentul instituirii codului galben și a celui portocaliu, A.B.A Jiu  a dispus intrarea în dispozitiv de alertă hidrologică fiind luate măsuri de monitorizare a evoluției situației hidrometeorologice. De asemenea, sunt supraveghate nivelurile și debitele pe râurile din arealul afectat, fiind mărită frecvența de citire, înregistrare și transmitere a datelor privind evoluția fenomenelor hidrometeorologice şi menținându-se starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub cotele de apărare.

Ieri, la ora 12.00, în judeţul Dolj se situau peste cotele de atenţie Desnățuiul, la staţia hidrologică Călugărei şi la staţia hidrologică Dragoia, respectiv pârâul Terpeziţa la staţia hidrologică Gabru.