Incidente electorale: De la ştampile dispărute, la deces în faţa unei secţii de votare

0
357

Ziua alegerilor a fost una destul de agitată, „cap de afiş” în privinţa sesizărilor fiind Craiova, unde procesul de votare a fost întrerupt în mai multe secţii de votare. N-au lipsit leşinurile, ştampilele dispărute sau căzute în urnă, ba într-una dintre secţii au sărit siguranţele, oamenii rămânând pe întuneric. Din nefericire, s-a înregistrat şi un deces în faţa unei secţii de votare din comuna Întorsura, un bărbat de 61 de ani, din localitate, dându-şi ultima suflare după ce şi-a făcut datoria şi şi-a exprimat votul.

De departe cel mai tragic eveniment care a marcat ziua scrutinului electoral pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a fost decesul unui doljean de 61 de ani, care a murit în faţa unei secţii de votare din comuna Întorsura. Din câte se pare, bărbatului i s-a făcut rău la ieşirea din sediul secţiei de votare şi s-a prăbuşit la pământ. Reprezentanţii IPJ Dolj au fost anunţaţi, ieri, în jurul orei 15.00, că lui Niculae Mihai, de 61 de ani, consilier local al PPDD la Întorsura, i-a venit rău după ce a ieşit din secţia de votare. A fost solicitată o ambulanţă la faţa locului, medicii au încercat să-l resusciteze minute bune, însă bărbatul nu a răspuns manevrelor, fiind declarat decedat, din cauza unui stop cardio-respirator. Cadavrul a fost ridicat şi depus la morgă pentru efectuarea autopsiei şi stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, urmând să se verifice şi dacă era cunoscut şi înregistrat cu afecţiuni cronice care să fi condus la deces.

Ştampilele buclucaşe

Prima întrerupere a procesului de votare într-o secţie din Craiova a fost generată nu de vreo reclamaţie sau vreun incident electoral ci de … o siguranţă de la panoul de alimentare cu energie electrică care a sărit şi i-a lăsat pe oameni în întuneric. Este vorba despre Secţia de votare Nr. 90, din incinta Grădiniţei Nr. 40 ”Floare Albastră”, aflată în cartierul craiovean Craioviţa Nouă, votarea fiind suspendată de la ora 10.20 până la 10.40 pentru remedierea defecţiunii. Biroul Electoral Judeţean Dolj a anunţat problema şi întreruperea procesului de votare şi, potrivit reprezentanţilor Centrului de Comunicare Judeţean, situaţia a revenit la normal destul de repede întrucât a fost o problemă locală, becul din camera respectivă a fost înlocuit becul, iar votarea a fost reluată la ora 10.40.

Procesul de votare a fost suspendat mai bine de jumătate de oră la şi la Secţia de votare nr. 12 de la Şcoala nr. 22 din Craiova, pentru că s-a constatat lipsa uneia dintre ştampilele cu inscripţia „VOTAT”. Decizia de suspendare a votării a fost luată la ora 10.55, incidentul fiind semnalat atât la Biroul Electoral Judeţean, cât şi la Poliţie, prin 112. „Preşedinta secţiei de votare spune că, cel mai probabil, o persoană în vârstă a plecat, din eroare, cu ştampila acasă după ce a votat. La ora 11.30 procesul de votare a fost reluat”, a declarat preşedintele BEJ Dolj, Daniel Otovescu.

Mariana Mirion, preşedinta Secţiei de votare nr. 22 spune că totul s-a petrecut într-un moment de mare agitaţie, când se adunaseră în incinta secţiei mai multe persoane în vârstă, toate nerăbdătoare să-şi exprime opţiunea în acelaşi timp. „Ce să vă spun… S-a creat la un moment dat o aglomeraţie aici la noi, toţi cei care apucaseră să intre voiau să voteze repede, în acelaşi timp şi bănuim că una din aceste persoane în vîrstă a plecat, din greşeală, cu ştampila acasă. Doamna observator a numărat ştampilele şi a observat că lipseşte una. Am întrerupt procesul de vot, a venit şi poliţia, am dat declaraţii, asta e… Şi era să mai rămânem fără încă o ştampilă, cu care plecase o persoană în vârstă. Noroc că o ţinea în mână şi jandarmul de la uşă l-a văzut şi l-a întors din drum”, ne-a povestit Mariana Mirion.

Tot din pricina unei ştampile au fost ceva probleme şi la Secţia de votare numărul 30 din incinta Şcolii Generale numărul 29 Nicolae Romanescu. Procesul electoral nu a fost întrerupt, membrii biroului secţiei de votare susţinând că ştampila a căzut într-una din urne, urmând să fie recuperată la închiderea procesului de vot.

Şi tot în Craiova, unui reprezentant al PPDD din cadrul Biroului Secţiei de Votare nr. 42, din cartierul „1 Mai” i-a venit rău, fiind transportat la spital. Tatăl său, membru al aceluiaşi partid, a rămas în locul său. Reprezentanţii BEJ Dolj au fost anunţaţi că unui tânăr de 21 de ani, Marian Lazăr, membru al Biroului Secţiei de votare nr. 42 din partea PPDD i-a venit rău, din cauze necunoscute, astfel că a fost solicitată o ambulanţă care l-a transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. După ce s-au consultat între ei, ceilalţi membri au acceptat ca locul său să fie luat de un alt reprezentant al aceluiaşi partid, mai exact tatăl lui Marian, Ion Lazăr, de 46 de ani, care era prezent la secţie. Preşedintele BEJ Dolj, judecătorul Daniel Otovescu a spus că decizia este normală şi legală.

Buletinele de vot – alt motiv de reclamaţii

Au fost şi sesizări legate de buletine de vot – fie lipsă, cum s-a reclamat la Secţia 83 din Craioviţa Nouă, fie că cineva ar fi introdus mai multe în urnă. În primul caz, din Craiova, s-a întrerupt procesul de vot circa 30 de minute, după ce s-a constatat că lipsesc două buletine de vot din cele pentru Camera Deputaţilor, după cum au precizat reprezentanţii BEJ Dolj. Pentru că există posibilitatea să fi lipsit din pachetul pe care l-au primit la deschiderea secţiei, s-a întocmit un proces-verbal cu cele constatate şi s-a reluat votarea.

Cât priveşte sesizarea vizând introducerea în urnă a unui număr mai mare de buletine de vot, aceasta a venit prin 112, de la Ostroveni, iar Poliţia a demarat o anchetă pentru a stabili dacă au fost sau nu încălcate prevederile legale în cauză.

„Am fost sesizaţi prin 112 cu privire la faptul că în incinta Secţiei de Votare 422, din comuna Ostroveni, sat Lişteava o persoană deţine asupra sa mai multe buletine de vot, pe care intenţionează să le introducă în urnă. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au identificat persoana în cauză ca fiind un membru al Biroului Secţiei de Votare precum şi mai mulţi alegători care se aflau în incinta Secţiei de Votare. Primele verificări efectuate au stabilit faptul că alegătorii respectivi îşi exercitaseră dreptul de vot cu respectarea secretului votului în incinta cabinelor de vot, după care, la ieşirea din cabine, au solicitat ajutorul membrilor Biroului Secţiei de Votare pentru a împături şi introduce în urnă buletinele de vot. Persoanele aflate în incinta Secţiei de Votare au fost audiate, iar cercetările se continuă pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală sau contravenţională”, a declarat comisa-şef Adrian Căpraru, „vocea unică” a Centrului de Comunicare Judeţean Dolj.