Alegeri parlamentare cu nămeţi, viscol, drumuri blocate şi decese

0
316

Codul galben de ninsori, ploi abundente şi intensificări de vânt anunţat de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru zilele de sâmbătă şi ieri a făcut imposibilă deschiderea, la ora 7, aşa cum spune legea, tuturor celor 18.456 de secţii de votare organizate pentru alegerile parlamentare. Zăpada căzută din abundenţă şi viscolul au făcut ca în unele secţii de votare, cum ar fi cele din Timiş, să nu poată ajunge nici măcar preşedinţii şi locţiitorii la timp, cu atât mai puţin alegătorii. Printre cei afectaţi de vremea potrivnică s-a numărat chiar liderul PDL, Vasile Blaga, candidat pe un colegiu de Senat în Timiş, care s-a văzut nevoit să voteze într-o altă localitate decât cea planificată, deoarece drumul spre secţia de votare din Sânnicolau Mare era complet blocat de nămeţi. În aceste condiţii, nu este de mirare că au existat secţii în care procesul de votare nu începuse nici la ora 10. În Harghita, Bistriţa-Năsăud şi Buzău votarea a început la timp, dar la lumina lumânărilor sau a surselor alternative de curent, deoarece viscolul a lăsat zeci de localităţi în beznă. Având în vedere că meteorologii au prelungit codul galben până astăzi la ora 11, era de aşteptat ca centralizarea rezultatelor să aibă, de asemenea, de suferit. În străinătate, votul pentru alegerile parlamentare a început sâmbătă seară, la ora 20.00, a României, prin deschiderea secţiei nr.170 de la Auckland, în Noua Zeelandă, aceasta fiind cea mai îndepărtată secţie de vot organizată în străinătate, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), şi urma să se încheie în această dimineaţă la ora 7.00, ora României, pe Coasta de Vest a SUA. MAE a organizat în afara ţării 306 secţii de votare în 95 de state, la fel ca şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie. La alegerile de ieri erau aşteptaţi la urne aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot, care trebuie să îşi alegă parlamentarii pe cele 315 colegii de deputat şi 137 colegii de senator.

 

Mai multe secţii de votare nu s-au deschis la ora 7

În 14 secţii de votare din judeţele Alba, Arad, Bacău, Braşov, Buzău şi Argeş procesul electoral nu a început la ora 7.00, din cauza căderilor masive de zăpadă, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Monica Dajboc. Potrivit acesteia, în judeţul Alba era vorba de o secţie, la Arad – două, Bacău – trei, Braşov – una, Buzău – cinci şi Argeş – două. Tot MAI a  precizat că 39 de secţii de votare din judeţul Timiş nu au fost, de asemenea, deschise la ora 07.00, pentru că preşedinţii acestora nu au putut ajunge din cauza viscolului. În acest judeţ, drumurile naţionale DN 59C Jimbolia – Sânnicolau Mare şi DN 6, în zona Cenad, precum şi autostrada Arad – Timişoara, erau închise, ieri dimineaţă, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului, în ciuda faptului că numeroase utilaje de deszăpezire erau prezente în zonă, potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

 

Vot la lumina lămpii sau a lanternei

Şapte secţii de votare din zona Odorhei, din judeţul Harghita, au fost deschise, ieri dimineaţă, la lumina lămpilor cu gaz sau a lanternelor, deoarece furnizarea energiei electrice a fost oprită din cauza ninsorilor abundente. „Sunt şapte secţii de votare mici, dintre care două în comuna Dârjiu şi cinci în Ulieş, unde s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică, însă procesul de votare a început la ora 7.00, conform programului, întrucât secţiile au fost dotate, pentru astfel de situaţii, cu lămpi şi lanterne. În toate secţiile este căldură, echipele de la Electrica sunt pe teren şi acţionează pentru remedierea neajunsurilor”, a dat asigurări Adrian Pănescu, şeful de cancelarie al Instituţiei Prefectului Harghita. Trei secţii de votare din judeţul Bistriţa-Năsăud erau, de asemenea, nealimentate cu energie electrică, ieri, din cauza zăpezii şi a viscolului, dar au fost deschise şi au funcţionat cu sisteme proprii de iluminat.

 

Drumurile spre secţiile de votare, deszăpezite de MApN

Secţiile de votare din judeţul Suceava s-au deschis ieri dimineaţă doar ca urmare a faptului că pe tot parcursul nopţii anterioare utilajele de deszăpezire interveniseră pentru a menţine drumurile practicabile, după cum a afirmat prefectul de Suceava, Florin Sinescu, citat de corespondentul Mediafax. Potrivit acestuia, stratul de zăpadă depus în judeţ era cuprins duminică dimineaţa între 10 şi 15 centimetri, iar pe drumuri exista zăpadă frământată de 2-3 centimetri, circulaţia desfăşurându-se îngreunat. Situaţie problematică şi în judeţul Buzău, unde ieri în jurul prânzului paisprezece localităţi continuau să fie nealimentate cu energie electrică, din cauza viscolului, fără ca acest lucru să afecteze însă procesul electoral, toate secţiile de votare din judeţ fiind deschise, potrivit autorităţilor locale. În aceste condiţii, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, s-a văzut nevoit să ceară Ministerului Apărării Naţionale să sprijine intervenţia pe drumurile acoperite cu zăpadă, pentru deblocarea oamenilor şi a drumurilor care duc spre secţiile de votare, după cum a declarat, ieri, secretarul de stat din MAI Bogdan Tohăneanu. Apelul i-a fost ascultat şi, la ora 10, MAI informa că doar în 5 din cele 18.456 de secţii de votare nu a început procesul de votare.

 

Votul în străinătate, întins pe parcursul a 35 de ore

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, votul în străinătate urma să se desfăşoare pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia astăzi, 10 decembrie 2012, la ora 7.00, ora României, pe Coasta de Vest a SUA – secţiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland. Până să se deschidă secţiile de votare din ţară, români din 31 de state votaseră deja. Odată cu votul din România a debutat şi votul şi pentru românii care se află în alte 16 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a precizat MAE într-un comunicat. Procesul de vot la secţia de votare de la Auckland, în Noua Zeelandă, a început sâmbătă seară la ora 20.00 şi s-a încheiat ieri, la ora 10.00, ora României (ora locală 21.00), nefiind înregistrate incidente sau alte situaţii deosebite, a informat MAE. Următoarele 3 secţii de votare care s-au închis, la ora 12.00, ora României, au fost cele din Australia – Canberra, Sydney şi Melbourne, la ora 14.00, ora României, secţia de vot de la Tokyo – Japonia, respectiv secţiile de votare de la Seul – Republica Coreea şi Phenian – Republica Populară Democrată Coreeană.

 

Românii din Chişinău au stat la coadă ca să voteze

Românii din Republica Moldova au participat în număr important la scutinul parlamentar din România. La unele secţii de votare din Chişinău alegătorii au format cozi pentru a-şi exprima votul, după cum scria publika.md. „Am votat pentru democraţie, în primul rând, pentru mai multă demnitate românească”, a declarat candidatul PDL Eugen Tomac.  „Am votat pentru România, pentru toţi românii. Nu o Românie coruptă, închisă. Am votat pentru aceea ca să fie mai multă Românie în Basarabia şi mai multă Basarabie în România”, a declarat candidatul USL, Victor Alexeev. Cea mai aglomerată secţie de votare, dintre cele patru deschise la Chişinău, era cea de la Liceul Gheorghe Asachi, unde alegătorii au format cozi dis-de-dimineaţă.

 

Accident cu maşina în drum spre secţiile de votare

Maşina în care se aflau doi preşedinţi şi doi locţiitori ai preşedinţilor unor secţii de votare din judeţul Cluj a derapat, ieri dimineaţă, din cauza zăpezii, intrând într-un stâlp, însă cei patru au primit îngrijiri medicale la faţa locului şi au putut ajunge apoi fără probleme la secţii. „Doi preşedinţi şi doi locţiitori de preşedinţi de la două secţii, din localităţile Batin şi Unguraş, au fost implicaţi, duminică dimineaţă, înainte de deschiderea secţiilor, într-un accident rutier uşor. Maşina în care erau a derapat din cauza zăpezii şi a intrat într-un stâlp. Cei patru au primit îngrijiri la faţa locului din partea unui echipaj de ambulanţă”, a declarat Anca Bolba, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj.

 

Li s-a făcut rău în secţia de votare şi au murit

Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani din Ploieşti, care ieri, în jurul orei 10.00, a mers să voteze şi a făcut stop cardiac în incinta secţiei de votare, decedând ulterior la spital. Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, a declarat că bătrânul a fost resuscitat câteva zeci de minute în secţia de votare, dar şi la spital, însă medicii nu au putut să facă nimic pentru a-l salva. Procesul de votare în care a avut loc incidentul a fost suspendat timp de 40 de minute.

O femeie în vârstă de 73 de ani a murit la ieşirea din secţia de votare amenajată în incita unei şcoli din municipiul Galaţi. Femeii i s-a făcut rău după ce a votat, iar medicii de la ambulanţă ajunşi la faţa locului au constatat că aceasta era în stop cardio-respirator. Potrivit şefului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, cadrele medicale au încercat fără succes resuscitarea sa. „Bătrânei i s-a făcut rău după ce a ieşit din incinta şcolii în care se afla secţia de votare, iar trecătorii au apelat la 112. Din păcate, echipajul care a ajuns la faţa locului a găsit pacienta în stop cardio-respirator. S-a încercat resuscitarea sa, însă după aproximativ o oră s-a declarat decesul bătrânei”, a declarat Polinschi.

 

Au suspendat votarea ca să servească masa

Procesul electoral la secţia de votare nr. 156 din localitatea Sârbi, judeţul Vaslui, a fost întrerupt după ce cei nouă membri ai secţiei de votare s-au retras într-o altă încăpere pentru a mânca. Secţia a fost redeschisă după aproximativ o jumătate de oră, printr-un ordin al preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Vaslui, la sesizarea USL. „Am fost sesizaţi despre faptul că secţia de votare din localitatea Sârbi şi-a suspendat procesul electoral pe motiv că membrii secţiei au decis să servească masa. În consecinţă, am sunat la preşedintele secţiei de votare şi am dispus reluarea imediată a procesului electoral, lucru care, de atfel, s-a şi întâmplat”, a declarat preşedintele BEJ Vaslui, Adrian Chiriac.

 

Ponta anunţă că USL începe negocierile cu UDMR

Preşedintele PSD şi co-preşedinte USL, Victor Ponta, a declarat ieri seară, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de astăzi vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale împreună cu Uniunea. El a spus că a discutat cu Kelemen la telefon, l-a felicitat pentru rezultatul obţinut, precizând că de astăzi vor începe discuţii cu UDMR pentru formarea unei majorităţi. Ieri seară, înainte de încheierea votului, preşedintele Traian Băsescu îi îndemna pe cetăţenii români de etnie maghiară, într-un mesaj video postat pe Facebook, să meargă la vot. „Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă la vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate. Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!”, declara Băsescu în mesaj.