“Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ !”

0
297

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, desfăşoară, pe parcursul lunii noiembrie, campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ!”, care se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ, părinţilor acestora şi cadrelor didactice. Prin acţiunile care vor fi derulate în cadrul acestei campanii se urmăreşte informarea şi educarea celor vizați privind principiile unei alimentaţii sănătoase la vârsta şcolară. De asemenea, campania vizează creşterea conştientizării problematicii obezităţii infantile şi informarea părinţilor despre beneficiile unei alimentaţii sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor şi complicaţiile acesteia pentru viitorii adulţi.

FOTO : arhivă

Deşi ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecţiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate şi deteriorează calitatea vieţii. Din 1990 până în 2017, decesele şi anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY) din cauza greutăţii corporale în exces (indicelui de masă corporală crescut) s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease. “Pentru România, obezitatea este cel de-al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere cu 139 (DALY  – ani pierduţi prin dizabilitate) la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. La noi în ţară, Institutul Naţional de Sănătate Publică cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, a Inspectoratelor Școlare Judeţene şi a şcolilor urmăreşte identificarea comportamentelor şi factorilor de risc pentru o stare de nutriţie precară, evaluarea indicelui de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutriţional prin studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)”, realizat în cadrul iniţiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative), după o metodologie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Evaluarea stării de nutriţie se face după o metodologie standardizată pentru a aduce o mai bună înţelegere a progresului supraponderalităţii şi obezităţii la copii la nivel naţional, precum şi pentru a putea face corect comparaţii între ţările Regiunii Europene a OMS. S-a observat că supraponderabilitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3% (Raport Naţional România, 2020). Ultima rundă a studiului derulată la nivel european între 2018 şi 2020 a evidenţiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani trăieşte cu supraponderalitate sau obezitate. Supraponderabilitatea şi obezitatea sunt mai proeminente în rândul băieţilor. În ansamblu, la grupa de vârstă 7-9 ani prevalenţa excesului de greutate şi a obezităţii în rândul băieţilor este de 31%, în timp ce la fete este de 28%. 14% dintre băieţii şi 10% dintre fetele din aceeaşi grupă de vârstă suferă de obezitate. Obezitatea este o problematică de luat în seamă atât la nivel individual, cât şi la nivel de comunitate. O alimentaţie bogată în legume şi fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă, nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi, încurajarea copilului să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi, toate sunt măsuri de intervenţie aflate la îndemâna părinţilor pentru a preveni problemele de supraponderalitate şi obezitate. Ca societate, trebuie să ne îndreptăm către soluţii care să ajute oamenii şi copiii să facă cele mai bune alegeri: să luăm măsuri pentru ca practicarea de activităţi fizice să fie la îndemână şi să promovăm alimentele sănătoase, să le facem accesibile, astfel încât să punem pe masa copiilor farfurii colorate, sănătoase şi bogate”, precizează, printr-un comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică Dolj.