Amendamentele europarlamentarului Victor Negrescu pentru alocarea a minimum 10% pentru educație și a 2% pentru sectorul cultural și creativ au fost votate în Parlamentul European

0
492

Membrii Comisiilor pentru Bugete și pentru Afaceri Economice din Parlamentul European au votat astăzi, într-o ședință comună, amendamentele europarlamentarului Victor Negrescu prin care se recomandă alocarea a minimum 10% pentru educație și a 2% pentru sectorul cultural și creativ în Planul European pentru Relansare și Reziliență.

Am susținut încă de la începutul pandemiei faptul că orice relansare economică și socială reală trebuie să pornească de la educație și de la formarea adulților pentru această perioadă plină de provocări. Creșterea competențelor digitale, îmbunătățirea nivelului de pregătire, adaptarea profesiilor la noul context, modernizarea școlilor și universităților, accesul tuturor la infrastructură și educație digitală de calitate sunt doar câteva din aspectele care trebuie prioritizate în planurile naționale de relansare și reziliență. Recomandarea de a aloca minimum 10% reprezintă un pas important. Tot în această logică, industriile cele mai atinse de pandemie, printre care se numără sectorul cultural și creativ, turismul și HORECA, trebuie sprijinite consistent. Nu în ultimul rând, IMM-urile trebuie să beneficieze de un sprijin activ și adaptat nevoilor curente. Pornind de la aceste recomandări, statele membre, și includ aici România, trebuie să își dezvolte planuri naționale care să țină cont de solicitarea instituțiilor europene. Menționez că familia noastră politică a reușit obținerea, în textul acestui raport, a obligației ca aceste planuri naționale să fie rezultatul unor consultări cu partenerii sociali, mediul privat, organizațiile neguvernamentale și actorii locali, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat în România unde Guvernul a redactat planul fără consultări. Mai mult, varianta inițială prezentată în vară de liberali dar și planul draft prezentat de Ministrul Fondurilor Europene nu corespund recomandărilor astfel solicitate de instituțiile europene” a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete și în Comisia pentru Afaceri Economice din Parlamentul European.

În cadrul raportului s-a decis, de asemenea, alocarea a 20% pentru dezvoltarea sectorului digital european, 40% pentru protejarea mediului, dar și a minimum 7% pentru sectoarele prioritare. Tot în cadrul documentului aprobat, la insistențele familiei social democrate europene sunt prevăzute obiective esențiale pentru finanțarea schemelor de sprijin precum Garanția Europeană pentru Tineret și Garanția Europeană pentru Copii. Nu în ultimul rând, în cadrul documentului au fost prevăzute condițiile macroeconomice și sociale, precum și cele privind statul de drept negociate la nivel european.