CSM, aviz negativ pentru varianta Parlamentului a proiectului Legilor justiţiei

0
314

Magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat, ieri, emiterea unui aviz negativ în cazul proiectului Legilor justiţiei, variantă trimisă spre analiză de către Parlament, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul CSM. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, după ce 11 magistraţi au votat pentru avizarera negativă a iniţiativei legislative care vizează sistemul judiciar, iar alţi şapte pentru avizarea pozitivă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, în şedinţa de ieri, timp de aproximativ trei ore pe marginea proiectului de modificare a legilor justiţiei asumat de coaliţia PSD-ALDE.  În cadrul dezbaterilor, membrii CSM, dar şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi au subliniat că şi-ar dori un dialog real şi onest cu membrii Legislativului, astfel încât acest pachet de Legi ale justiţiei să vină în ajutorul magistraţilor, mai ales că este nevoie de progres şi de schimbare în acest domeniu.

        „Nevoia unei schimbări, unei modificări este nevoia sistemului judiciar, nimeni nu poate nega. De aceea, este foarte dificil astăzi. Nu poţi avea, simultan, două convingeri contradictorii şi să le susţii pe amândouă. Eu nu cred asta, ţine de dubla gândire. Nu e bine să ne plasăm în zona aceea. Nu putem să fim de la caz la caz de acord cu Legile justiţiei. Eu vreau să îmi păstrez consecvenţa şi să afirm că aceste legi trebuie modificate mai mult decât oricând. Avem obligaţia să ne aplecăm pe fiecare text de lege şi să avem amendamentele la care am muncit de trei ani de zile. Asta e misiunea şi în felul acesta protejăm independenţa justiţiei”, a declarat judecătoarea Lia Savonea.

        „Cum să înţeleg eu, ca membru care îşi exprimă un vot, este adevărat, consultativ, că toate propunerile Consiliului au fost transmise vechiului iniţiator, Ministerul Justiţiei, în două rânduri, observaţiile asociaţiilor magistraţilor în repetate rânduri, observaţiile instanţelor judecătoreşti şi că în mod intempestiv, un proiect asumat la nivelul ministerului este în moarte clinică, înţeleg. Dar apare un alt proiet care ţine sau nu ţine cont de sugestiile noastre, de observaţiile noastre? Putem să vorbim de o lege neterminată, pentru că nu cumva această lege e neterminată? Nu cumva acel consiliu de integritate este reprezentativ pentru mine, pentru dumneavoastră, pentru părinţii noştri sau pentru cine? (..) Acordarea unui termen de o săptămână pentru consultarea instanţelor şi parchetelor – până unde mergem? Totul se rezumă la dezbaterea parlamentară?”, a expus, în şedinţa de plen, judecătorul Bogdan Mateescu.

La începutul şedinţei de plen au luat cuvântul, prin videoconferinţă, şi reprezentanţii UNJR şi APR

    „Din punctul nostru de vedere, este important ca atunci când avizul va fi trimis la Parlament şi observaţiile transmise de UNJR să fie avute în vedere. Din păcate, s-a transmis un mesaj vizavi de o respingere în bloc a acestui proiect de lege, neargumentată pe fond, ci pe formă. E important să ne gândim care ar fi consecinţa practică a unui vot de acest gen dat de Consiliu. Prin acest vot de a aviza un proiect de lege, Consiliul se autoexclude de la dezbaterile viitoare din Parlament care, cu sau fără voia Consiliului, este foarte posibil să aibă loc într-un final, pentru că e vorba despre dreptul constituţional al Parlamentului de a legifera. E important ca judecătorii şi procurorii să urmărească acest proiect de lege pe tot parcursul lui legislativ”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

      

Hans Klemm

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm a menţionat că Statele Unite şi-au manifestat deja preocuparea faţă de propunerile de modificare ale legilor justiţiei avansate anterior de către Tudorel Toader şi a spus că sunt necesare consultări iniţiate de Parlament pe această temă. ”Statele Unite şi-au exprimat preocuparea pentru propunerile avansate de ministrul justiţiei. Am avut ample discuţii cu ministrul despre propunerile de modificări făcute, sunt numeroşi specialişti din România cu experienţă în domeniul dreptului care se declară îngrijoraţi. Cum Parlamentul ia acum în considerare acest pachet de măsuri Statele Unite încurajează, îndeamnă Parlamentul ca, din nou, să se consulte, în detaliu cu societatea civilă înainte să treacă la acţiune”, a declarat ambasadorul american în România.