Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova a organizat vineri, 7 noiembrie a.c., simpozionul judeţean dedicat Zilei Internaţionale a Mării Negre cu tema „Gestionarea resurselor de apă în contextul dezvoltării durabile”. În jur de 20 de şcoli din judeţul Dolj au luat parte la acest simpozion. Proiectul este dedicat cadrelor didactice, fiind şi un bun prilej pentru promovarea rezultatelor acestora.
Simpozionul are ca obiectiv formarea competenţelor de apreciere, păstrare, transmitere, realizare şi dezvoltare durabilă a elementelor de identitate, în contextul echilibrului ecologic. Organizatorii proiectului susţin că viitorii specialişti trebuie să fie bine integraţi în problemele de protecţie a mediului. „Gestionarea resurselor de apă în contextul dezvoltării durabile este foarte importantă, apa fiind unul dintre elementele esenţiale vieţii. Atunci când ne referim la calitatea apei nu ne gândim neapărat la factorii care deteriorează imediat, ci pe termen lung, aici mă refer la conflictele şi experimentele care se fac în jurul Mării Negre. Cu această ocazie am dezbătut în mare parte rolul pe care îl joacă România în poziţia strategică la Marea Neagră, pornind cu ceea ce s-a întâmplat în timpul marelor războaie şi până la conflictul actual al Crimeii. În urma acestui simpozion dedicat profesorilor, dascălii vor duce informaţiile şi mesajele obţinute clasei, oragânizând dezbateri şi note informative”, susţine Maria Ciobanu, consilier educativ, profesor de geografie la Colegiul Naţional „Carol I” şi organizator al simpozionului dedicat Zilei Internaţionale a Mării Negre.
Probleme ecologice cu care se confruntă omenirea
Iniţiatorii simpozionului se arată a fi îngrijoraţi de situaţia ecologică actuală, deteriorarea continuă a mediului şi degradarea apelor, cea din urmă fiind, după părerea lor, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea. Dezvoltarea inteligenţei ecologice a elevilor reprezintă un lucru aproape imposibil fără cunoaşterea riscurilor pe care le constituie activităţile umane asupra mediului, iar introducerea noilor educaţii, printre care se numără şi educaţia ecologică constituie un beneficiu enorm pentru educarea tinerei generaţii şi nu numai. Scopul simpozionului este creşterea responsabilităţii faţă de ocrotirea mediului, prin educarea spiritului eco-civic şi implicarea activă a profesorilor, precum şi a întregii comunităţi, în vederea formării unei atitudini de respect faţă de mediu.
Parteneri ai simpozionului „Gestionarea resurselor de apă în contextul dezvoltării durabile” sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Casa Corpului Didactic şi Universitatea din Craiova. Proiectul este coordonat de catedra de istorie şi geografie din cadrul Colegiului Naţional „Carol I”.
ELIZA BOTNARI