Craiova: Zeci de medici, prezenţi la târgul de joburi în străinătate

0
305

Medicii craioveni continuă să fie atraşi de locurile de muncă din străinătate. Drept dovadă, şi ieri la târgul Cariere în Alb, au fost prezenţi destul de mulţi absolvenţi de Medicină, Farmacie sau Medicină Dentară care se gândesc serios să-şi părăsească ţara. Motivaţia este diferită: unii nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă în spitalele autohtone, alţii sunt în căutarea unui salariu mai mare decât ce primesc în România.

La Craiova, ieri, în cadrul târgului Cariere în Alb au fost prezente şapte companii recrutoare ce au prezentat oferta, una destul de bogată, cadrelor medicale aflate în căutarea unui loc de muncă în ţări precum Belgia, Franța, Norvegia, Suedia sau Germania. De altfel job-urile puse la dispoziţie în cadrul acestui eveniment au fost adaptate nevoilor şi intereselor candidaţilor din România, adresându-se tuturor categoriilor de personal medical: medici, studenţi, dentişti, farmacişti, asistenţi medicali sau kinetoterapeuţi. „Plecarea medicilor este un fenomen constant la noi în țară. Condițiile de muncă din România și nivelul salarial scăzut îi determină pe tot mai mulți medici să se orienteze către un job în străinătate. În plus, acolo au posibilitatea să se dezvolte mult mai bine pe plan profesional”, a explicat Cătălin Lungu, organizator în cadrul târgului Cariere în Alb.

Tinerii, atraşi cu salarii de câteva ori mai mari decât în ţară

Salariile oferite sunt incomparabile cu cele din România. În spitalele din străinătate, pentru un medic rezident salariul porneşte de la 2.000 de euro, iar pentru medici specialişti de la 3.500 de euro, în funcţie de experienţă. În plus, unii dintre absolvenţii de Medicină aleg să plece peste hotare pentru că în ţară nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. „Aş vrea să plec în Germania pentru că aici nu am găsit un loc de muncă în domeniu. În plus, contează mult şi nivelul salarial. Acolo eşti altfel răsplătit pentru munca pe care o depui. Nici nu se compară. Sper să găsesc aici o oferă bună”, a mărturisit Elena Florescu, o tânără prezentă ieri la târg.

Cea de-a patra ediţie la Craiova

Aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, în cadrul târgului de joburi angajatorii au venit şi cu oferte speciale: locuinţe de serviciu, suport în găsirea de locuri de muncă pentru ceilalţi membri ai familiei, cursuri de limbă străină gratuite sau sprijin pentru includerea copiilor în sistemul de învăţământ public din ţara respectivă. Pentru cei ce nu vor să se stabilească într-o altă ţară există şi varianta locurilor de muncă temporare sau varianta în care să lucreze două săptămâni în ţara şi două în afară. În aceste situaţii se pot obţine până la 3.000 de lire pe lună.

Aceasta a fost cea de-a patra ediţie organizată la Craiova, următorul oraş în care va poposi caravana „Careers in White International” fiind Oradea – 16 noiembrie , apoi Târgu Mureş – 22 noiembrie şi Cluj-Napoca – 23 noiembrie. În ultimii ani, astfel de evenimente au fost tot mai căutate de medicii şi asistenţii care au întâmpinat dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă sau care, pur şi simplu, doresc un job mai bine plătit.